Wpis z mikrobloga

Dziwią mnie trochę te "narzekania" na cenę Gothic Remake.

Fakt, nie jest to gra z segmentu AAA, ale te gry mają ostatnio cenę 60 euro (260 zł), a niektóre dochodzą już do 70 euro (300 zł) jak Resident Evil Requiem czy Crimson Desert.

Czyli Gothic Remake i tak będzie tańszy od tych gier, bo cena to 50 euro, czyli 210 zł. Moim zdaniem cena jest adekwatna, zresztą tworzenie gier w dzisiejszych czasach do najtańszych nie należy. Pewnie niektórzy by chcieli, by to sprzedawali po 100 zł, tylko teraz pytanie czy za taką cenę zwróciłyby się koszta produkcji gry, a o zarobku na czysto to już wspominać nie będę.

Zresztą i tak wolałbym dać 210 zł za grę RPG która według twórców z aktywnościami pobocznymi ma zająć nawet 50 godzin, niż Resident Evil Requiem które można przejść w 10-12 godzin. I dlatego właśnie czekam, aż Requiem stanieje.

#gothic #gry
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@Proktoanal: Ja takie same podejście miałem gdy Capcom zapowiedział remake Resident Evil 4. Remaki RE2 i RE3 były zrozumiałe, bo to były gry z czasów psx z statycznymi tłami, ale wydawało mi się, że RE4 nie zestarzał się aż tak bardzo i nie potrzebuje remake'u. Natomiast po wydaniu RE4 Remake uświadomiłem sobie jak bardzo się myliłem i uważam że to jedna z lepszych rzeczy jakie zrobił Capcom.
  • Odpowiedz
Masz w tym rację, ale te tytuły były robione przez to samo studio, a nasz gothic już nie remaki RE tylko polepszyły grafikę, ale nie wpłynęły na gameplay poza dodaniem paru scen, a tu jest rozgrywka zmieniana o 180 stopni plus sory, ale nie czuć tego klimatu.
  • Odpowiedz
@maciorqa: Śmiechu warte, że w 2002 Gothic kosztował dwa razy mniej niż teraz (https://www.gry-online.pl/newsroom/gothic-premiera/zb1145 ) - 100zł, gdzie minimalna wynosiła mniej niż 1000 brutto. A średnia pensja 2000 brutto. Oczywiście większość miała pirata albo później z gazetki. Teraz nagle ludzie płaczą, że gry są "drogie", ale one wcześniej były drogie. Chociaż moim zdaniem rozrywka w której sprzędasz przynajmniej 30h jest dużo więcej warta niż te 200zł. Ludzie kupują bilet
  • Odpowiedz
@Foxlifejenkins: najwięcej to zarobi kilku strimerów xD studio wzięło kultową markę, do tego pierwsza część to narzędzia aby w pół roku później móc wydać część drugą. W porównaniu do gów*o książki kucharskiej za 60 euro chyba to gra ma ok cenę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Czyli Gothic Remake i tak będzie tańszy od tych gier, bo cena to 50 euro, czyli 210 zł.

@maciorqa: ile ?? Przecież poza Polskim Związkiem Autystów nikt nie daje j-----a o tą grę jak i jej remake.

MachającyPapaj.meme ()
  • Odpowiedz
@maciorqa: nie bierzesz pod uwagę że gra powinna bodajże kosztować 180zł gdyby nie nieaktualny kurs steama. Idziemy o zakład że na steam będzie po 210 a na jakimś instantgaming klucz będzie po 180? Tak samo jak z crimson desert, zaraz po wydaniu na innych stronach klucze latają po 220 a na steam cena 300zł.
  • Odpowiedz
@Uuroboros: po pierwsze, steam uaktualnij l przeliczniki ( nawet dali 3 wersję do wyboru wydawca.. po kursie dolara/ siłę nabywcza i jakąś wielozmienna która jest najdroższa i po której wystawili Gothic na steam.)
Po drugie klucze są za 135zl, ba fizyczna kopia gotyczka jest taniej niż wersja steam.
  • Odpowiedz
@ex-vex: klucze nie są po 135 bo nie uwzględniają vatu. 169 to najtaniej jak widziałem. Steam nic nie uaktualnił, dał tylko do wyboru deweloperom formę rozliczenia czyli te trzy co wymieniłeś. Twórcy sami musza uaktualnić ręcznie i nikomu nie śpieszy się żeby zarobić mniej przy okazji dwa te przeliczniki są dla nas niekorzystne a z trzeciego nikt nie skorzysta. Jeden zostawia to jak jest, drugi zwiększa cenę nawet jak teraz
  • Odpowiedz