Wpis z mikrobloga

właśnie wyczytałem że "według ekspertów" praca zdalna niszczy nam relacje społeczne. ci sami eksperci którzy rok temu pisali że open space to przyszłość biura. serio, płacą im za to xD

#pracbaza #heheszki #korposwiat #gownowpis
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Palinek: bo praca zdalna niszczy relacje społeczne. Nie mów, że nie zaobserwowałeś żadnych zmian wśród ludzi od czasu wprowadzenia jej na masową skalę.
  • Odpowiedz
@goferek: no ta, pracując na miejscu może będziesz mieć relacje społeczne z ludźmi którzy 5 minut po twojej zmianie pracy zapomną że cię w ogóle znali, ale za to stracisz czas na dojazdy i zamiast pracować w ciszy będziesz siedzieć z 50 innymi osobami na open space żebyś przypadkiem nie mógł się skupić
  • Odpowiedz
@Tagliacozzo: nie o to chodzi. Jeżeli ktoś lubi siedzieć w domu, to ta praca jest pretekstem do dodatkowego wyjścia. Nie jestem typem człowieka integrującego się w pracy, ale zostawiam sobie jeden dzień plus łącznie kilka godzin innych dni na pracę stacjonarną, żeby musieć się ogarnąć lepiej niż na spotkanie ze znajomymi i wyjść do ludzi.
Odkąd zaczęła się praca zdalna (która ma mnóstwo zalet, ale według mnie w wersji hybrydowej),
  • Odpowiedz
W pracy nie ma kolegów/koleżanek. Są tylko współpracownicy.

@Tagliacozzo: duzo zalezy od ludzi i atmosfery w pracy.
Nie wyobrazam sobie byc zmuszonym do ciskania do biura i zachowywac sie tam jak robot, z podejsciem ze inni to takie same boty jak ja, wiec j---l ich pies.

Od lat utrzymuje kontakt z ludzmi z bylej roboty, jakies p--o, pomoc przy projektach i fuckupach, planowane wyjazdy itp.
  • Odpowiedz
Masz więcej czasu na prawdziwe relacje

@Tagliacozzo: te mityczne prawdziwe relacje kolo 40-tki: jedno spotkanie w miesiącu, jak już wszystkie strony znajdą czas i chęć.

Gdyby było tak różowo, to by pół Wykopu nie było zaspamowane żalami, że nie ma się z kim spotykać.
  • Odpowiedz
@Palinek:
Niskie iq - nie wieżę w te brednie!
Średnie iq - masz tutaj badania, nauka! To lubię!
Wysokie iq - od lat media potrafią naciągać fakty by promować jedną słuszną narrację.
Często się też okazuje że sporo tych badań była sponsorowana przez różne podmioty mające z tego zysk.
W 2020 nie było innego wyjścia jak praca zdalna więc trzeba było coś na szybko wymyślić.
A teraz co, prestiżowy biurowiec
  • Odpowiedz
no ta, pracując na miejscu może będziesz mieć relacje społeczne z ludźmi którzy 5 minut po twojej zmianie pracy zapomną że cię w ogóle znali, ale za to stracisz czas na dojazdy i zamiast pracować w ciszy będziesz siedzieć z 50 innymi osobami na open space żebyś przypadkiem nie mógł się skupić

@jacekparowka: dokaldnie, ja czas zaoszczędzony na dojazdach wolę poświęcić na jakiś sport i wtedy się spotkać z prawdziwym
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: tylko, że to problem twój i twoich 'znajomych' twarzy z pracy - najwyraźniej nie jesteś aż tak dla nich ważna żeby zmieniać plany i się umawiać żeby wyjść. Proste.
U nas nie ma problemu z wyjściem, a dodam tylko, ze poza zdalnym to połowa osób już nie pracuje we firmie, a my dalej wszyscy wychodzimy razem na "pracowe" p--o. Wszystko zależy czy ludzie chcą się spotykać ( ͡°
  • Odpowiedz
@Wejszlo: ale ja nie mówię o znajomych z pracy. Mówię o znajomych spoza pracy. Jak się rozmawia ze wspólnymi znajomymi to nie tylko ze mną się nie spotykają, tak że to nie chodzi o to, tylko ogólnie się popsuli odkąd weszła zdalna.
  • Odpowiedz
@Palinek: Bo 'eksperci' są regularnie opłacani przez konkretne grupy interesu.
Udział nieruchomości komercyjnych w rynku regularnie spada (ktoś musi spłacać leasing a sensu operacyjnego jakby mniej), niewolnicy chcą mieć chociaż namiastkę wolności i nie można nad nimi stać z batem a przecież wiadomo, że sekciarstwo a la Manson najlepiej wpływa na firmę.
Takich artykułów (do tego dzietność i kwestia nieruchomości) będzie tylko przybywać aż nie zacznie się prawdziwy pożar w
  • Odpowiedz
@bardzospokojnyczlowiek: przez ponad 10 lat kariery zawodowej nigdy z nikim nie wynosiłem żadnej relacji poza miejsce pracy. Mam swoich znajomych i dobrze mi z tym. Nie potrzebuje nowych ani spoufalania się ze współpracownikami. Nigdy nic dobrego z tego nie wychodzi. Zresztą na ogół to fałszywi ludzie.
  • Odpowiedz
@Palinek: po prostu z---------j do tego boksiku areczku bo on jest opłacony na 20 lat. Co, że zmęczenie i niewyspanie? To zapraszam w---------ć.

Kurnikarze oczywiście to pochwalą, bo się załadowali w dożywotni kredyt na 45m2 kurnika i teraz musieliby siedzieć z dupo i bachorem 24/7.
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: po prostu jesteś ułomny i bez szefa mówiącego ci na którą masz wstać i zapieprzać do roboty, zarastasz mchem i brudem, a do tego nie potrafisz się umówić na spotkanie poza kołchozem ze znajomymi- może wychodzą ale bez ciebie?

A hybryda to turbodebilizm, jeśli jest częściej niż ten raz na miesiąc. Chcesz pracować z jakiegoś fajnego kraju? A taki c--j bo musisz zasuwać do biureczka do boksiku jak bydło
tellet - @kasiknocheinmal: po prostu jesteś ułomny i bez szefa mówiącego ci na którą ...
  • Odpowiedz