Siemka. ostatnio buduję serwer domowy na Debianie. Używam GUI i łączę się z nim przez VNC (nie jako wirtualne pulpity, a jako pulpit hosta). Jako, że chcę jak najbardziej ograniczyć zużycie energii to wprowadziłem wygaszanie ekranu po 10 minutach bezczynności. Niestety trochę się zawiodłem na wykrywaniu tej "bezczynności" przez co ekran miał być gaszony (a niestety niekiedy w ogóle nie był i miałem sytuacje gdzie ekran po ok. 24 godzinach wybudził się i był włączony przez przynajmniej 20h - przyszedłem z pracy i widzę, że ekran się świeci...). W związku z tym poszukuję jakichś pomysłów na skrypt, który będzie mi sprawdzał np. co 1 minutę czy ekran jest wygaszony. Trochę szukałem poleceń z użyciem ChataGPT, ale bez dobrych rezultatów. Czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć? Lub może wie jak inaczej zaradzić na tą sytuację?
A wyłączanie jest o tyle istotne, że normlanie (z wyłączonym ekranem) homelab pobiera mi ok. 3,7W, a z włączonym ekranem (w bezruchu) potrafi już brać koło 6W.
@ly000: I co z tego że Windowsowy czy raczej MS-owy? Zaimplementowany w Linuxie od 25-ciu lat, i nie jest jakimiś obsranymi screenshotami VNC. Utrzymuje standardowo bezpieczeństwo, certyfikaty, wymienne schowki, montowanie dysków między końcówkami. Nie chcesz? Nie używasz. No na pewno o niebo wyżej niż jakiś VNC, Niech pierwszy rzuci kamieniem ten co miał WS-a do SharePointa.
PS. Zlagowane na brązowo? Jak masz ISDN chyba¯\(ツ)/¯
Jest tyle aplikacji to zarządzania serwerem poprzez web
@Kot_nie_pies: Jedyne które widziałem to FreeNAS-owe. Pewnie temu że nie ogarniałem CLI z marszu. Nigdzie indziej nie miałem powodu do używania Web GUI. Ale co ja tam widziałem. ¯\(ツ)/¯
@MisiekD: do tego wystarczy prosty skrypt napisany z AI z xprintidle i xset dpms force off . Zadziała na 100% - wklej to co pisze do AI i dostaniesz skrypt. Ewentualnie jeśli nie korzystasz z xorg tylko wayland to powinny być odpowiedniki do tego
W związku z tym poszukuję jakichś pomysłów na skrypt, który będzie mi sprawdzał np. co 1 minutę czy ekran jest wygaszony. Trochę szukałem poleceń z użyciem ChataGPT, ale bez dobrych rezultatów. Czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć?
Lub może wie jak inaczej zaradzić na tą sytuację?
A wyłączanie jest o tyle istotne, że normlanie (z wyłączonym ekranem) homelab pobiera mi ok. 3,7W, a z włączonym ekranem (w bezruchu) potrafi już brać koło 6W.
#debian #linux #serwery #komputery #ubuntu #programowanie #bash #homelab
I dzięki, ale to jeszcze prąd przed uruchomieniem usług :P
@MisiekD: zrób jak @wacek_1984 i postaw sobie jakiś serwer HTTP który będzie robił za dashboard
@MisiekD:
źródło: image
PobierzPS Ja umarłem po tekście z zajawki:
BUDUJĘ. Toż to jakiś budowlaniec
Pobierz@keep_it_real: Ten gościu nawet nie słyszał pewnie o X-cliencie po ssh. On VNC używa gdzie RDP jest dużo lepsze. ¯\(ツ)/¯
Zaimplementowany w Linuxie od 25-ciu lat, i nie jest jakimiś obsranymi screenshotami VNC.
Utrzymuje standardowo bezpieczeństwo, certyfikaty, wymienne schowki, montowanie dysków między końcówkami.
Nie chcesz? Nie używasz. No na pewno o niebo wyżej niż jakiś VNC,
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten co miał WS-a do SharePointa.
PS. Zlagowane na brązowo? Jak masz ISDN chyba¯\(ツ)/¯
@MisiekD: nie potrzebujesz ¯\(ツ)/¯
Skoro większość robi to bez, to ty też możesz.
Jest tyle aplikacji to zarządzania serwerem poprzez web ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Dasz radę ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Kot_nie_pies: Jedyne które widziałem to FreeNAS-owe.
Pewnie temu że nie ogarniałem CLI z marszu.
Nigdzie indziej nie miałem powodu do używania Web GUI.
Ale co ja tam widziałem. ¯\(ツ)/¯
Pobierz