Wpis z mikrobloga

W listopadzie 2025 zgłosiłem na #stopagresjidrogowej wyprzedzanie na przejściu, skrzyżowaniu i podwójnej ciągłej, o tutaj, w tym miejscu. Później byłem zeznawać na policji i o sprawie zapomniałem. Aż do 31.03, dostałem maila (prowadzę działalność gospodarczą i łatwo mnie znaleźć) na skrzynkę firmową. Od niejakiego 21 letniego studenta. Zrzut z maila poniżej.

Żeby było zabawniej, kierujący jeździ Audi A1 Sportback

Kierujący źle celował w moją empatię (posiadam, ale nie w takiej sytuacji). Mam 32 lata, od ponad 17 lat zmagam się m.in. z uszkodzonym kręgosłupem - jestem ofiarą wypadku drogowego, mając 15 lat potrącił mnie kierowca, który wyprzedzał w miejscu niedozwolonym. Więc nie, absolutnie nie pomogę, nie chcę, a w ogóle to żałuję, że tylko 1720 zł. Nawet mu odpisałem (w spoilerze)

Nawet mu odpisałem, ale czy do niego trafi? Mam nadzieję, że tak i zastanowi się drugi raz myśląc o takim manewrze.

Śmieszne jest to, że 5 sekund później by nic mu nie groziło.

#polskiedrogi #samochodoza #prawojazdy #konfitura #ruchdrogowy

insystem - W listopadzie 2025 zgłosiłem na #stopagresjidrogowej wyprzedzanie na przej...

źródło: CnP_06042026_203234

Pobierz
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@insystem: to chyba jakiś bait. Prawy student ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) za 1800 mimo ,że jestem biedakiem to bym się nie poniżał. Bałwanowi mogą to i tak na raty rozłożyć...
  • Odpowiedz
@insystem: dziala ten mail stop agresji drogowej? Wysłałem filmik z dziadkiem co stuknal auto na parkingu i odjechał ( ͡° ͜ʖ ͡°) lekko bo lekko ale zawsze ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 17
@vanvolf: Jak widać, zasili budżet Państwa o 1800 zł, a kierujący może się zastanowi drugi raz. W 2025 zgłosiłem 3 sytuacje na Stop Agresji Drogowej, wiem tylko o finale tej jednej.
  • Odpowiedz
  • 9
@darek-jg: Grzecznie czy nie, raczej dobitnie i głęboko wierzę, że do mnie się więcej nie odezwie. A jak spróbuje, to wyślę to do sądu, może wpłynie na ewentualne rozłożenie na raty.
  • Odpowiedz
@insystem: piękna postawa!

Ja się tylko zastanawiam, skąd typek miał do Ciebie kontakt? Skąd miał Twoje imię i nazwisko? Bo to, ze prowadzisz działaność jako "Grzegorz Brzęczyszczykiewicz" i łatwo znaleźć maila w sieci to jedno. Ale skąd on wiedział, że to "Brzęczyszczykiewicz" wysłał maila na stop agresji drogowej?
  • Odpowiedz
@insystem: O widzisz, a według wykopków fanów "samochodozy" itp. policja nic nie robi tylko poucza xD.

@panDocent On został ukarany przez Sąd, w aktach sprawy masz wszystkie materiały, również kto zgłaszał, jest to jeden z dowodów.

Generalnie - nie szkoda mi go. Co do jego odpowiedzialności to pewnie dostał 1500 zł + koszty sądowe, czyli Sąd uznał, że nie jest z jego finansami tak źle (skoro obciązył go kosztami).
  • Odpowiedz
Ja się tylko zastanawiam, skąd typek miał do Ciebie kontakt? Skąd miał Twoje imię i nazwisko?

@panDocent: dokładnie i o to należy zrobić jeszcze inbę

kazdy oskarzony ma wglad do akt swojej sprawy, a tym samym KTO go
  • Odpowiedz
ma wglad do akt swojej sprawy, a tym samym KTO go oskarza.

@KupujacKarmeDlaKotaNieMajacKota, @insystem moim zdaniem (ale mogę być w błędzie), jeżeli zgłaszamy to my jesteśmy świadkiem i to policja jest tu oskarżycielem, a nie my.

Lepiej by było, gdyby z automatu te dane zwyczajnie nie były dostępne w aktach sprawy, w szczególności dla oskarżonego. Policja powinna wpisać we wniosku do ukarania w sądzie, że na podstawie zgłoszenia wysłanego
  • Odpowiedz
  • 9
@panDocent: P-A-N Student jako obwiniony ma prawo do zapoznania się z całością materiału dowodowego, w tym zeznań świadków. Jako świadek (a ja jestem świadkiem) mam prawo do ukrycia swoich danych korespondencyjnych (co robię, jak widać - słusznie). Natomiast tak jak napisałem wcześniej w materiałach sprawy jest "zeznania świadka Jan Kowalski, zamieszkały Zalesie Górne".
  • Odpowiedz
podejrzewam, że w aktach sprawy jest "Jan Kowalski,

@insystem: Najpierw napisałeś, że tylko podejrzewasz, stąd moje podejrzenia, że podejrzewam, że policja niepotrzebnie przekazała dane dalej ( ͡º ͜ʖ͡º)

Dzięki za wyjaśnienie!
  • Odpowiedz
@insystem: Nie rozumiem - łamiesz prawo to musisz liczyć się z konsekwencjami. Nikt go nie zmuszał do wyprzedzania na przejściu.
¯\(ツ)/¯
1700zł to niska kara bo przez jego wyprzedzanie ktoś mógł stracić życie lub zdrowie.
Takie rzeczy udają się do czasu a potem płacz jak tutaj że on nie chciał i ma strasznie ciężkie życie.
  • Odpowiedz