Wpis z mikrobloga

Zbliża się ciekawa premiera w wydawnictwie Mando

Dobrze wychowani. Jak wytresowano milenialsów

___
"Starszym należy się szacunek”

"Dzieci i ryby głosu nie mają”

"Jak się nie uspokoisz, to pani cię zabierze”

"Nie płacz, bo to denerwuje tatę”

Te zdania przez lata uchodziły za niewinne zasady wychowawcze. Oznaczały dyscyplinę, porządek. W rzeczywistości były narzędziem uciszania emocji i odbierania głosu całym pokoleniom.

W swojej poruszającej książce Ewa Koza oddaje głos tym, którym odebrano go najwcześniej. Jej rozmówcy odsłaniają to, co przez lata skrywała fasada beztroskiego dzieciństwa i mitycznej rodzinnej sielanki. Za nią kryją się: strach, samotność, emocjonalne zaniedbanie i p-----c – często ubrana w słowo "szacunek”.

Osiem wstrząsających historii. Osiem mrocznych dróg dorastania. Bicie kablem, ręką, słowem. Upokorzenia pod szkolną tablicą, gdzie wstyd staje się publicznym spektaklem. Parentyfikacja, kiedy dziecko musi stać się dorosłym, zanim zdąży być dzieckiem.

#ksiazki #wykop30plus #gimbynieznajo
solejukowski - Zbliża się ciekawa premiera w wydawnictwie Mando

Dobrze wychowani. Ja...

źródło: 1000081920

Pobierz
  • 109
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@saser91: masz predyspozycje na rodzica z tej książki. Dodaj jeszcze ze za twoich czasów bylo gorzej i niech sie ludzie cieszą ze mieli co jeść.
A zeby cos poprawić w życiu? Stawać sie lepszymi z pokolenia na pokolenie?
Niee po co - to jakies wymysły nowobigackie.
Helena dawaj chomato, zagram tobą pole - tak sie robiło kiedys tak i teraz bede robil
  • Odpowiedz
  • 48
@Potrkow: właśnie taki jest problem ludzi, którzy wiecznie się nad sobą użalają i świetnie to zaprezentowałeś. Widzą świat zero jedynkowo. Albo jest jak w bajce Disneya, albo chomąto. No i oczywiście predykcje wyssane z palca na podstawie jednego zdania i dorabianie do tego nie wiadomo jakich historii. Prawda jest taka, że masa ludzi nie chce brać odpowiedzialności za to, że swiat jest jaki jest i nie każdy będzie miał życie
  • Odpowiedz
@Potrkow: każdy ma predyspozycje do bycia takim rodzicem. Do bycia dobrym również.
Bez ingerencji psychologów wiele rodzin wyeliminowało błędy ze swojego dzieciństwa, które znamy chociażby z epoki PRL. Inne przeobraziły się w coś innego, np. w uzależnienia od internetu.

I nie bagatelizuje kwestii przenoszonych traum, zranień tylko, że sztucznie wyolbrzymiane i forsowane systemowo mogą cały problem mocno wypaczyć i wtedy nawet będziemy bali się krzyknąć na własne dziecko, kiedy faktycznie
  • Odpowiedz
@solejukowski: po kazdym pokoleniu bedzie powstawala taka ksiazka, nikt nie wymysli uniwersalnego wychowania. Mozesz byc dobrym, zyjacym w zgodzie z soba i innymi czlowiekiem i jednoczesnie latwym celem dla innych. Mozesz tez byc z dysfunkcyjnej rodziny z duzym parciem na wyrwanie sie, "udowodnienie" i odniesiesz sukces. Mozesz odniesc sukces w oczach innych a w srodku byc nieszczesliwy. Za 20 lat beda ksiazki o gen Z i wychowaniu na modle intenretow
  • Odpowiedz
@saser91: Użalania? Ja bardziej bym sięgnął po ten tytuł w celu zrozumienia siebie i może mechanizmów które były stosowane wtedy w "wychowaniu", może by się okazało że pewne moje problemy nie wzięły się dlatego, że jestem zje#any tylko miały jakieś inne podłoże, czasem warto poczytać o innym spojrzeniu. No chyba, że ktoś ma 30 lat i twierdzi, że wszystkie jego niepowodzenia życiowe to wina rodziców i on nic nie robi
  • Odpowiedz
Nie popieram przemocy wobec dzieci ani fizycznej, ani psychicznej, ani jakiejkolwiek innej.

@saser91: nie popieram, ale j---ć tych użalających się nad sobą, co doświadczyli przemocy fizycznej, psychicznej i jakiejkolwiek innej xD
  • Odpowiedz
  • 16
@Cadfael: chlip, chlip rodzice tyrali na dwa etaty żeby niczego w domu nie zabrakło, a mama sprała mi tyłek bo wróciłam pijana o 1 w nocy w wieku 15 lat - to jest użalanie się nad sobą. Ciekawe czy w tej książce są historie realnych dramatów jak pijany ojciec biegał po podwórku za rodziną z siekierą w ręku, albo jak matka musiała w zimę uciekać z domu z dziećmi do
  • Odpowiedz