Wpis z mikrobloga

Hej, pytanie do elektryków i osób zajmujących się PV, rodzice założyli PV 5,5 kWp od tego czasu roczne zużycie prądu pobranego z sieci się nie zmieniło, praktycznie tyle samo pobierają z PV co pobierali bez PV, produkcja jest rocznie około 4000 kWh, pytanie czy jest taka możliwość że energia jest pchana do sieci ale dom jej nie zużywa wcale? Większość rzeczy robią w godzinach popołudniowych czyli wtedy kiedy produkcja jest największa a mimo to rachunki przychodzą jakie przychodziły

#fotowoltaika #pge #energetyka #elektryka
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

pytanie czy jest taka możliwość że energia jest pchana do sieci ale dom jej nie zużywa wcale?

@Mintaa: tak, falownik przy takiej mocy jest pewnie 1 fazowy, a jak obciążenia są na pozostałych 2 fazach a licznik nie ma bilansowania międzyfazowego to da się jednocześnie eksportować i zużywać.
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@wypokowy_expert nie nie falownik to akurat jest większy bo miał być pod rozbudowę i jest 3 fazowy, problem jest tylko taki że podłączony jest do wejścia 3 fazowego w garażu, które idzie bezpośrednio do licznika i wydaje mi się że na dom wychodzą osobne przewody od licznika. PGE twierdzi że wszystko jest ok i tyle wychodzi bo pewnie więcej jest używane.
  • Odpowiedz
@Mintaa: problemem jest pewnie mala autokonsumpcja

Rozumiem ze nie ma magazynu? A na fakturze ile jest oddane energii? To na podstawie wynikow z apki i z licznika osd to zobaczysz jaka jest automonsumpcja
  • Odpowiedz
@Mintaa: na rachunku masz napisane ile zostało wysłane energii do sieci i ile pobrane. Jesli chcesz jakiejs rady to musisz się tymi danymi podzielić.
Po zamontowaniu PV trochę wzrasta zużycie, bo teraz sami produkujemy prąd to co odważniej zużywamy. Może jakieś urządzenie doszło typu ekspres do kawy albo suszarka. PV bez magazynu pokrywa z 25% rocznego zużycia więc jeśli o tyle wzrosło zużycie to różnicy nie będzie
  • Odpowiedz
  • 0
@KRogala2512: @KRogala2512

No właśnie ciężko w to uwierzyć ale nic nie doszło, autokonsumpcja powinna być cały dzień bo zawsze ktoś jest w domu, więc wszystkie prania zmywarki praca w warsztacie szlifierki/spawarki odbywają się w tych samych godzinach co wcześniej
Mintaa - @KRogala2512: @KRogala2512 

No właśnie ciężko w to uwierzyć ale nic nie dos...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Mintaa: Wkleiles dane z 2024 roku i godzinowe marzec-maj i w tym 2024 pobrali z sieci tyle samo co np w 2022 tak? a np w 2023 zamontowali PV, tak?

Na falowniku powinna być produkcja i jak odejmiesz od tego to co masz na rachunku jako wprowadzona energia (nie zbilansowana) to wyjdziesl ile jest tej autokonsumpcji
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: 2024 był montaż, nie mam danych z 2023 bo po zmienianie umowy zmienił się numer OSD ale z faktur tak wychodziło że zużycie było podobne +_ 100 kwh, no chyba że to jest kwestia tego równiez że jest większy falownik niż instalacja, pytanie czy zwiększenie liczby paneli w czymś pomoże bo jak znowu nie będzie widać zbytniej różnicy w rachunkach to nie widzę sensu
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: a no i nie wiem jak to PGE rozlicza ale połapać się w tych fakturach to jest jakaś tragedia, mam wrażenie że niektóre miesiące to są 3 razy ujęte w fakturach z korektami co chwilę
Mintaa - @zibizz1: a no i nie wiem jak to PGE rozlicza ale połapać się w tych faktura...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Mintaa: Za zimowe w miesiące masz 789kWh a za letnie 2 miesiące 502kWh, no to chyba sporo mniej.

Skad wiesz ze jest tyle samo jak nie masz faktur z przed zamiany? Tak jak napisałem autokonsumpcja to 20-30% wiec jeśli nie ma sie np pompy ciepła która podbija zima zużycie to 789 i 502 wyglada poprawnie
  • Odpowiedz
pytanie czy jest taka możliwość że energia jest pchana do sieci ale dom jej nie zużywa wcale?

@Mintaa: wystarczy, że większość energii pobierają w okresie jesienno zimowym, a reszta roku tak jak napisałeś: popołudniami

Edit: a Twoi rodzice mają zawartą umowę kompleksową dla prosumentów? Rozliczenie jest RCEt?
  • Odpowiedz