Wpis z mikrobloga

• 0
@Ralphs: Nie, trzymam ten spyware z przyzwyczajenia, bo może jeszcze kiedyś się przyda.
Wszystkie moje wymagania spełnia aktualnie Ubuntu.
  • Odpowiedz
@Azur88: Chryste panie, Noobuntu na dysku i WIncel na maszynie wirtualnej.
I jeszcze się tym chwali w internecie ( _)

Podwójny spyware na jednym komputerze
  • Odpowiedz
@Azur88: a tak mamy tylko dwie dystrybucje.
Postaw sobie Minta albo MX.
Zamiast śmiać się ze spyware od MS instalując spyware od bliskiego partnera MS

A bo wolność, z tym że Snap manager jest zamknięty i jeśli aplikacja X istnieje w innym repozytorium które sobie pobierzesz, to system i tak zainstaluje ci wersję ze Snapa.
Linux to wybór, z
  • Odpowiedz
  • 0
@Rustyyyy: No tak, bo są partnerami to robią to samo. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przy pierwszym uruchomieniu wyłączasz zbieranie danych "diagnostycznych" i tyle.
Nie zauważyłem, by mi się coś przestawiało po aktualizacjach...

Skoro już jesteś takim przeciwnikiem snapów, kto ci broni używać flatpaków lub appimage?

Szkoda nawet szczępić...
  • Odpowiedz
@Pawcio_cukierek: Gnome... nie każdy jest spukarzem.
Co do Bloat to przypomnij mi jaka jest minimalna wymagana ilość RAM do Noobuntu i W11.
Kurde Dystrybucja Linuxa gorsza od Wincela, witamy w 2026

Zresztą na podanej przez ciebie specyfikacji jedyne noobuntu jakie odpali to wersja bez DE
Rak świata linuxa który powinien nzostać wycięty, zanim stanie się złośliwy.
Czy ten guz da się jeszcze zainstalować na komputerze z Legacy BIOSem, czy Canonical
  • Odpowiedz
@Pawcio_cukierek: MX na tym co napisałeś nawet 3 karty odpali, Noobuntu niczym windows zapewne nie.
Co następne? Sztuczne blokady starszych komputerów pod pretekstem wygody?
Pod pretekstem wygód pewne kraje wprowadzają weryfikacje wieku.
RedHat w wersji beta wprowadził ją do Systemd. Całość czeka na jedną decyzję.

Ubuntu to windows świata linuxa, instalowanie jednego by wyśmiać drugie jest zwyczajnie głupie.
To tak jakby otyła osoba wyzywała osobę grubą za to że za
  • Odpowiedz
@Rustyyyy

Ubuntu to windows świata linuxa, instalowanie jednego by wyśmiać drugie jest zwyczajnie głupie.

To tak jakby otyła osoba wyzywała osobę grubą za to że za dużo żre.

Ale canonical nie wprowadza ludzi w błąd i nie twierdzi że na takim sprzęcie coś uda im się zdziałać a microshit tak.
Dodatkowo to jedyna dystrybucja może z Fedorą która ma szanse przebić się do mainstreamu i sprowadzić więcej użytkowników z Windowsa. Takie rzeczy jak
  • Odpowiedz
@Pawcio_cukierek: Czy kontrola nad oprogramowaniem to coś, do czego dostęp powinni mieć tylko wybrani?

Pomyśl o tym, Snap ma program X, ale stabilne wydanie sprawia, że moze komuś brakować dodanej dwa dni temu funkcji.
Skoro Noobuntu to linux, to przecież mam flatpak, więc zamienie jedną wersję na drugą. GUI informuje że jasne nie ma problemu.
Z tym że okazuje się że wersja flatpak pomimo że u kolegi ma to czego chce, to
  • Odpowiedz