Wpis z mikrobloga

@trogatelnaya_raduga: Wykańczam drugie mieszkanie, więc teoretycznie mam pierwsze na wynajem w perspektywie kilku mesięcy. No i nie chce wynajmować tylko sprzedać. Biznesplan idzie się rypać jak tylko ktoś ci je mocno zdewastuje i musisz wyłożyć większą kwotę na remont. Ma to sens jak masz z 30 mieszkań: 2 ziutków przestanie płacić, jedno mieszkanie raz na jakiś czas zostaje ponadnormatywnie zniszczone to masz pozostałe 27, które na siebie zarabiają i bilansują
  • Odpowiedz
@Pharos:

aczkolwiek to jest wykop to chyba złe miejsce na to pytanie.

Dokładnie. Tu są trolle co od 2017 pisali że zaraz jebnie i jest bańka - nie warto kupować. Jak ktoś uwierzył w ich p---------e to jest naiwnym frajerem i stratny kilkaset koła.

Był nawet moment że było mi tych młodych żal, ale teraz już mi przeszło.
  • Odpowiedz
Ma to sens jak masz z 30 mieszkań

@Pharos: ja właśnie sobie siedzę z rodzinka w takim pojedynczym "biznesie" jakiegoś drobnego ciulacza inwestora i na prawdę mi się właściciela zrobiło żal. Wydał pewnie z milion za beton (oby nie ma kredyt), zarobił głównie deweloper i być może sutryk (czy jak mu tam) za możliwość postawienia tego wielkiego 20 pietrowego klocka obok starego miasta.. apartament nowy a już poniszczony, wykończenia za
  • Odpowiedz
@trogatelnaya_raduga: odziedziczyłem dom, w którym będę chciał docelowo zrobic remont generalny, a do tego czasu go wynajmuję i powiem szczerze, że gdyby nie to, że i tak wszystko pójdzie do wyburzenia, to już bym osiwiał od zużyciam i uszkodzeń, które generują najemcy. Dorzuć do tego nieregularne płatności i różne głupoty. Nigdy nie wejdę w wynajmowanie nieruchomości, masakra
  • Odpowiedz
Zapłaciłem takie grosze za 5 dni, że pewnie siedzenie we własnym domu cenowo podobnie wychodzi. Pewnie na obiecywali roi z 8% albo7% jak wezmiesz firmę do zarządzania apartamentem

@mrzk: Tia. A do tego cały ROI pewnie się sypie jak się pralka zepsuje. Bo o podwyżce stóp procentowych to nie wspomnę.

gdyby nie to, że i tak wszystko pójdzie do wyburzenia, to już bym osiwiał od zużyciam i uszkodzeń, które generują
  • Odpowiedz
@trogatelnaya_raduga: Nikt tego nie liczy. Dla większości ludzi liczy dewyrsyfikacja. Ja to policzyłem przed pandemia zajebiscie, a po tragedia wzrost czynszów i opłat ogromny. Pomimo tego że nieruchosx wzrost wartości dwukrotny to w życiu nie pobił sp500. Duze miasto Rynek
  • Odpowiedz
@trogatelnaya_raduga: zajmowałem wiele lat
Ogólnie miejscowość 100k mieszkańców, raczej udawało się trafić długo najmujacych, raczej odświeżanie mieszkania niż remonty,raz sytuacja że siłowo wyrzuciłem ziomka z chaty
Właśnie sprzedałem chatę za 250tys a miesięcznie brałem 1500zl
Jestem w okresie przed kupnem wspólnego mieszkania i jak porównuje co mi dają lokaty na ta kwotę to to jest k---a jakiś dramat
  • Odpowiedz