Wpis z mikrobloga

Skąd te mity o „wiecznych problemach z Windowsem”, głoszone szczególnie przez użytkowników linuxa? Używam Windowsa od lat i od czasu 10 i 11 nie musiałem robić dosłownie nic, nigdy żadnych problemów z driverami, bluescreenów, nic, zero, z czym ludzie mają te problemy, serio pytam?

Żeby nie było, sam siedziałem przez pół roku na Mincie i jestem skrajnym hejterem linuxa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#komputery #windows10 #windows #windows11 #informatyka #systemyoperacyjne
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KrolSandaczPierwszyRozrzutny: 80% z nich to problemy użytkownika - instalowanie dodatków które mieszają w systemie, jakieś magiczne konfiguracje, czy też po prostu niewiedza/zła konfiguracja. 15% to błędy aktualizacji które są po prostu globalne i zdarzają się wszędzie. 5% to wadliwy hardware.
  • Odpowiedz
@KrolSandaczPierwszyRozrzutny: Pozostaje jeszcze jeden aspekt, że windowsy są coraz bardziej mniej przyjazne jeśli chodzi o konfiguracje w myśl zasady "może i nie zainstalujesz w sposób normalny niepodpisanych sterowników ale za to dostaniesz ej aj i blotware, o który nie prosiłeś".

Sam przez 25 lat używałem windowsa na co dzień, ale po pewnych przebojach ograniczyłem go wyłącznie do grania w gierki i uruchamiania oprogramowania, którego wine na linuxie nie uciągnie. A
  • Odpowiedz
nigdy żadnych problemów z driverami

@KrolSandaczPierwszyRozrzutny: to dam Ci real life example. Płyta główna, niszowy producent Asus, niszowy chioset b850, niszowa edycja tuf, niszowy win10. Chip WiFi + BT od mediatec. By to zainstalować to na win10 trzeba się p-------c, przeglądać reddita, szukać driverów po randomowych stronach instalować przekilkujac masę warningów. A pod linuxem? Nic, działają od strzała bo są w kernelu.
  • Odpowiedz
@blargotron: a VSS nie starcza? Oprócz tego użytkownicy Windowsa zazwyczaj pracują na plikach wersjonowanych na onedrive/sharepoint gdzie do każdej wersji pliku możesz wrócić
  • Odpowiedz