Wpis z mikrobloga

#wazektomia #dzieci #demografia

Czy ktoś w Wawie lub gdziekolwiek podjął się zabiegu wazektomii w okolicach 30stki bez posiadania dzieci? Mocno utrudniają procedurę? Czy da się uniknąć tego niezręcznego umoralniania i zrobic dobrej jakości usługę za którą chcę zapłacić?

Plus faceci po wazektomii - jak odczucia? Długo regeneracja trwa? Co najgorzej wspominacie? A moze cos na plus?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hydrant123: ja miałem robioną jak już sobie zrobiłem dwójkę dzieci a i tak się wypytywał czy aby na pewno itd.
ale jeśli chodzi o efekty:

jak
  • Odpowiedz
@hydrant123: Zakładasz, że twoja sytuacja/ partnerka lub jej chęć posiadania dzieci się nie zmieni. Kumpel ma dziecko z 40-letnią feministką, która nagle zapragnęła być matką.
  • Odpowiedz
  • 0
@Erk700: Nie zakładam. Dla mnie brak dziecka to kluczowy aspekt w związku. Zresztą niecałe pół roku temu zakończyłem związek z narzeczoną po prawie 6 latach po tym jak uznała, że chce mieć dziecko i że albo robimy albo elo. No i wybrałem elo. Dzieci nie są dla mnie i partnerka, która chce takowe tez nie jest dla mnie.
  • Odpowiedz
@hydrant123: Prawnie wszystkie muszą być odwracalne i lekarz musi Ci powiedzieć, że są odwracalne, inaczej możesz go pozwać.
W praktyce po 3 latach jest to zabieg nieodwracalny.
Czy wiesz w ogóle czy jesteś płodny? Czy badałeś się pod kątem płodności?
Może się okazać, że nie potrzebujesz zabiegu, ponieważ już jesteś niepłodny.
  • Odpowiedz
  • 0
@Erk700: być może i tak jest. Natomiast wazektomia jest tania i wolę zrobić to sprawnie niż najpierw badać płodnośc. Co do odwracania to nie boję się. Mam 30 lat. A co roku tylko bardziej sie odsuwam od bycia rodzicem. Podjąłem świadoma decyzję
  • Odpowiedz