Aktywne Wpisy
Wojti92 +83
#thetraitors wyglądają jak jakieś złe siostry Kopciuszka xD
źródło: IMG_1655
Pobierz
Teuvo +16
nigdy nie nauczę się jeść tymi przeklętymi pałeczkami, to jest niewykonalne w moim przypadku
moje wielkie dłonie goryla uniemożliwiają mi nawet poprawne złapanie tych cholernych pałeczek a co dopiero jakieś sprawne się nimi posługiwanie
dosłownie nie jestem w stanie nawet złapać ich tak jak ludzie pokazują, nawet pomagając sobie drugą ręką, od razu kciuk mi się przekręca paznokciem w stronę mordy i wszystko się rozjeżdża
moje wielkie dłonie goryla uniemożliwiają mi nawet poprawne złapanie tych cholernych pałeczek a co dopiero jakieś sprawne się nimi posługiwanie
dosłownie nie jestem w stanie nawet złapać ich tak jak ludzie pokazują, nawet pomagając sobie drugą ręką, od razu kciuk mi się przekręca paznokciem w stronę mordy i wszystko się rozjeżdża

Dzisiejszą ciekawostkę dedykuję osobom, które nie wierzą w lądowanie na Księżycu. I tutaj kieruję do nich pytanie - czy rzekomo sfingowane było jedynie to pierwsze lądowanie (1969), czy również 5 kolejnych? Bardzo często podczas dyskusji z takimi ludźmi docieramy do momentu, w którym mają niemały zgrzyt w mózgu, bo okazuje się, że nie mieli w ogóle pojęcia o tym, że było (lub według nich - miało być) więcej niż jedno lądowanie na Srebrnym Globie.
Wszyscy astronauci, którzy chodzili po Księżycu, dokonali tego w ramach programu Apollo. Lądowania odbyły się w sześciu misjach między 1969 a 1972 rokiem.
Pierwszy był Neil Armstrong (misja Apollo 11), który 21 lipca 1969 roku stanął na powierzchni Księżyca, mówiąc słynne słowa: "To mały krok dla człowieka, ale wielki skok dla ludzkości". 19 minut później dołączył Buzz Aldrin. Zebrali próbki księżycowego gruntu, postawili flagę USA i pozostawili tabliczkę z napisem (w wolnym tłumaczeniu): "W tym miejscu ludzie z planety Ziemia po raz pierwszy postawili stopę na Księżycu. Lipiec 1969. Przybywamy w pokoju dla dobra całej ludzkości". Trzeci członek misji, Michael Collins, krążył w tym czasie wokół Księżyca w module Columbia.
Misja Apollo 13 miała wylądować, ale wybuchł zbiornik z tlenem - nie zdobyli więc Księżyca, ale dzięki temu załoga ustanowiła rekord najdalszej podróży ludzi od Ziemi (który prawdopodobnie pierwszy raz od ponad 50 lat zostanie pobity za kilka dni - w ramach misji Artemis II).
Ostatni ludzie na Księżycu, Eugene Cernan i Harrison Schmitt, wylądowali w grudniu 1972 roku w ramach Apollo 17. Spędzili łącznie 22 godziny, chodząc po powierzchni Księżyca, jeżdżąc po nim łazikiem i zbierając próbki. Całkowity czas pobytu (łącznie z pobytem w module) załogi na Księżycu wyniósł ponad 3 dni.
Kto chodził po powierzchni Księżyca?
Apollo 11: Neil Armstrong, Buzz Aldrin
Apollo 12: Pete Conrad, Alan Bean
Apollo 14: Alan Shepard, Edgar Mitchell
Apollo 15: David Scott, James Irwin
Apollo 16: John Young, Charles Duke
Apollo 17: Eugene Cernan, Harrison Schmitt
Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki
#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #kosmos #astronomia #ksiezyc #szury #artemis #artemis2 #historia
źródło: Człowiek wylądował na Księżycu 6 razy, a chodziło po nim łącznie 12 osób
PobierzKubrick wypuscil odyseje kosmiczna w 1968, rok przed ladowaniem
blagam powiedz, że nie masz praw wyborczych i mirkujesz z jakiegoś zakładu zamkniętego.
oczywiście, a misje takie jak :
Indie (Sonda Chandrayaan-2, 2021 r.)
Korea Południowa (Sonda Danuri, 2023 r.)
Chiny (Sonda Chang’e 2,
ok. mea culpa dałem się nabrać. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Ukiss: Jak już cytować to dokładnie. Zapomniałeś dodać "Anno Domini".
źródło: apollo-11-moon-landing-plaque-replica-found-in-detroit-v0-o515owgk8g8b1
PobierzJa natomiast miałem w drugą stronę - na pewno jeszcze w szkole średniej sądziłem że po '69 księżyc był odwiedzany regularnie włącznie z czasami współczesnymi (a
@Ukiss:
Trepy które łykają rosyjską propagandę są nie warte wysiłków żeby im tłumaczyć. To są i tak straceni ludzie.
Sam mam nerwa, że dopiero tak późno wracają do tematu.
źródło: temp_file5239837829215708284
Pobierz@Casuel @Gaboleusz: biorąc pod uwagę, że ludzie (sowieci i amerykanie) już wtedy od dekady wysyłali na księżyc sondy kosmiczne i lądowali nimi na powierzchni, to chyba faktycznie dużo łatwiej było tam po prostu polecieć. Mieli technologię,
@Ukiss: phi, to ty wierzysz w Księżyc?
OBUDŹCIE SIEM Z MATRYXA ( ͡° ͜ʖ ͡°)