Aktywne Wpisy

rales +127
#ralesnatinderze
Planowałem już nie wracać do opisywania moich tinderowych przygód. Dostałem jednak sporo wiadomości na pw i komentarzy pod innymi postami z pytaniem, czy zamierzam jeszcze coś wrzucić, bo wpisy były chętnie czytane. Ostatecznie zmieniłem zdanie i postanowiłem dodać ten post. Tym razem nie będę jednak, jak wcześniej, rozkładał każdej randki na czynniki pierwsze, a wrzucam jeden zbiorczy wpis z podsumowaniem całości.
A co działo się u mnie w w kwestiach
Planowałem już nie wracać do opisywania moich tinderowych przygód. Dostałem jednak sporo wiadomości na pw i komentarzy pod innymi postami z pytaniem, czy zamierzam jeszcze coś wrzucić, bo wpisy były chętnie czytane. Ostatecznie zmieniłem zdanie i postanowiłem dodać ten post. Tym razem nie będę jednak, jak wcześniej, rozkładał każdej randki na czynniki pierwsze, a wrzucam jeden zbiorczy wpis z podsumowaniem całości.
A co działo się u mnie w w kwestiach

---
## Spis treści
1. Czym jest bloatware i dlaczego warto go usunąć?
2. WinUtil - Co to za program i dlaczego warto go używać
3. Jak uruchomić WinUtil?
4. Zakładka Install - instalowanie i odinstalowywanie programów
5. Zakładka Tweaks - optymalizacje systemu
6. kontrola prywatności za pomocą wbudowanego programu O&O ShutUp10++
7. Zakładka Config - dla zaawansowanych użytkowników
8. Zakładka Updates - zarządzanie aktualizacjami
9. Zakładka Win11 Creator
10. Jak skonfigurować skrót do WinUtil na pulpicie?
---
## 1. Czym jest bloatware i dlaczego warto go usunąć?
Bloatware to zbiorcza nazwa dla oprogramowania, które trafia na komputer bez wyraźnej zgody użytkownika i które nie jest mu potrzebne do codziennej pracy. W przypadku systemu Windows 11 z każdą dotyczy to ogromnej liczby elementów:
- Preinstalowanych aplikacji Microsoftu, takich jak Cortana, Xbox Game Bar, Microsoft Teams Chat, News, Weather, Solitaire Collection czy TikTok
- elementów śledzących aktywność użytkownika - telemetrii, historii aktywności, zbierania danych diagnostycznych
- usług działających w tle, które zajmują pamięć RAM i moc procesora, nawet jeśli nigdy z nich nie korzystasz
- reklam wbudowanych bezpośrednio w system operacyjny, np. w menu Start czy Eksploratorze plików
- elementów integrujących system z usługami chmurowymi, których większość użytkowników nie potrzebuje
Dlaczego warto to wszystko usunąć? Powodów jest kilka:
- Wydajność: Mniej procesów działających w tle oznacza niższe zużycie RAM, mniejsze obciążenie procesora i dysku, co przekłada się na szybsze uruchamianie systemu i płynniejszą pracę
- Prywatność: Windows 11 w domyślnej konfiguracji wysyła do Microsoftu ogromne ilości danych o tym, jak korzystasz z komputera - jakie aplikacje otwierasz, co piszesz, jak długo korzystasz z danego programu. Debloatowanie pozwala wyłączyć te mechanizmy
- Porządek: Mniej niechcianych ikon, powiadomień i sugestii reklamowych oznacza czystszy i bardziej przyjazny interfejs
- Bezpieczeństwo: Mniej zainstalowanych komponentów to mniejsza powierzchnia dla niechcianych gości
---
#notourmattnotatki #windows #systemtip #systemyoperacyjne #poradnik #lifehack #technologia #informatyka #opensource #it #microsoft
źródło: retouch_2026040312114698
PobierzWinUtil, pełna nazwa Chris Titus Tech's Windows Utility, to otwartoźródłowe narzędzie napisane w PowerShell przez Chrisa Titusa - popularnego twórcę treści z kanału YouTube poświęconego Linuksowi i systemowi Windows.
Link do kanału
Program
źródło: retouch_2026040312334088
PobierzWinUtil nie wymaga instalacji. Uruchamia się bezpośrednio z PowerShell jako administrator. Oto jak to zrobić krok po kroku:
Krok 1: Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonę menu Start (lub naciśnij klawisze Windows + X)
Krok
źródło: retouch_2026040313130406
PobierzWażna uwaga: Program musi być uruchomiony jako administrator, bo wprowadza zmiany w systemowych ustawieniach rejestru i usługach. Bez uprawnień administratora wiele funkcji po prostu nie zadziała.
źródło: retouch_2026040313242281
PobierzPierwszą i bardzo praktyczną zakładką jest "Install". To kompletny menedżer oprogramowania, który pozwala w jednym miejscu wybrać dziesiątki popularnych programów i zainstalować je wszystkie za jednym kliknięciem
### Jak korzystać z zakładki Install?
Po
źródło: retouch_2026040313365775
PobierzPo zaznaczeniu interesujących cię programów klikasz "Install/Upgrade Applications". Otwiera się okno terminala PowerShell, w którym możesz na bieżąco obserwować cały proces - pobieranie pliku instalacyjnego, weryfikację skrótu, instalację pakietu, komunikaty o sukcesie lub błędach. To duża zaleta nad tradycyjnymi instalatorami - widzisz dokładnie co się dzieje i skąd pochodzi każdy plik.
Każda aplikacja na liście ma przy sobie małą ikonę informacji - po najechaniu na
źródło: retouch_2026040314470406
PobierzNajbardziej przydatną funkcją jest
- Zakładka Tweaks, gdyż pozwala jednym kliknięciem zastosować dziesiątki modyfikacji systemowych, które normalnie wymagałyby godzin ręcznej pracy z rejestrem i PowerShellem.
Na
źródło: retouch_2026040314054709
PobierzTa sekcja zawiera opcje bardziej ingerujące w system. Twórcy WinUtil wyraźnie ostrzegają: jeśli nie wiesz co dana opcja robi, nie zaznaczaj jej. Poniżej znajdziesz krótki opis każdej z nich, żebyś mógł podjąć nieco bardziej świadomą decyzję.
Adobe Network Block - blokuje połączenia sieciowe do serwerów Adobe poprzez modyfikację pliku hosts systemowych. Adobe jest znane z agresywnego zbierania danych i wyświetlania irytujących reklam własnych produktów. Jeśli masz
źródło: retouch_2026040316412445
PobierzWinUtil ma też selektor DNS, który pozwala zmienić serwery DNS używane przez system Windows. Domyślnie twój komputer używa serwerów DNS od dostawcy internetu, które mogą być wolne i nie oferują żadnej ochrony. Mamy do wybrania dostępne opcje:
- Default: domyślne ustawienia DNS od twojego dostawcy internetu lub sieci (DHCP). Żadna zmiana nie jest wprowadzana.
-
źródło: retouch_2026040318494033
PobierzO&O ShutUp10++ to bezpłatne narzędzie do zarządzania prywatnością Windows, które można uruchomić bezpośrednio z WinUtil jednym kliknięciem przycisku "Run OO Shutup 10" w zakładce Tweaks. Czyli de facto mamy taki program w programie . Z odpowiednio dobranym GUI z setkami opcji prywatności podzielonych na kategorie, co czyni go znacznie bardziej dostępnym niż ręczna edycja rejestru.
### Jak korzystać z O&O ShutUp10++ ?
Program
źródło: retouch_2026040319063155
Pobierz#### Prywatność ogólna
- Wyłącz i zresetuj Advertising ID - usuwa unikalny identyfikator reklamowy przypisany do twojego konta Windows, który jest używany do targetowania reklam
- Wyłącz przesyłanie informacji o wpisywaniu tekstu - zatrzymuje wysyłanie do Microsoftu danych o tym co piszesz (np. w celu personalizacji klawiatury)
źródło: retouch_2026040314570336
PobierzZakładka Config jest przeznaczona przede wszystkim dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Zawiera narzędzia do zarządzania funkcjami systemowymi, szybkie skróty do paneli systemowych i narzędzia do naprawy systemu.
### Sekcja Features - opcjonalne funkcje systemu
All
źródło: retouch_2026040314191845
PobierzTa sekcja oferuje szybki dostęp do klasycznych paneli Windows, które w Windows 11 są schowane lub trudne do znalezienia:
- Computer Management: zaawansowane zarządzanie komputerem - menedżer urządzeń, zarządzanie dyskami, usługi
- Control Panel: klasyczny Panel sterowania z pełną listą opcji konfiguracyjnych
- Network Connections: okno połączeń sieciowych do konfiguracji kart sieciowych
źródło: retouch_2026040314273041
PobierzZakładka Updates oferuje trzy tryby zarządzania aktualizacjami Windows:
Default Settings - domyślna konfiguracja Windows Update
Pierwsza
źródło: retouch_2026040315264805
Pobierzhttps://github.com/ChrisTitusTech/winutil/releases/download/26.03.13/winutil.ps1
źródło: retouch_2026040319572523
Pobierzdalej
Krok 1: Kliknij prawym przyciskiem myszy na pusty obszar pulpitu i wybierz Nowy > Skrót.
Krok
źródło: retouch_2026040319371145
Pobierz