Wpis z mikrobloga

@Bolerro: ile waży taki krąg? Bo laweta myślę że ma ładowność około 1.5 tony.

//Edit
Najpopularniejszy krąg o średnicy wewnętrznej 1000 mm (DN1000) i wysokości 50 cm waży zazwyczaj od 300 do 500 kg

Czyli laweta daje radę.
  • Odpowiedz
@rewasek1374:

Bo laweta myślę że ma ładowność około 1.5 tony.

@rewasek1374: Takie lawety ważą około tony i mogą mieć DMC na 3,5t tylko trzeba mieć jakiegoś jeep w dieslu co sam ma 3,5t dmc i na haku 3,5t dmc i można jechać transportem 7t łącznie.

Czyli łącznie na przyczepę nawet do 2,5t spokojnie, tylko jeszcze samochód musi tyle mieć w dowodzie na haku.
  • Odpowiedz
@rewasek1374: Nie wiem ile ten ford ma dmc na haku ale raczej coś koło 1,5-2 może więcej.
W dieslu zazwyczaj mają więcej, ale bez hamulca 750kg, z hamulcem nawet do 3,5t w zależności od samochodu ale wiele ma co najmniej te 1300-1500.
Po takich "bocznych" to nie ma problemu ale na S i A jest ITD i mają wagi, trzeba uważać, poza tym viatoll.
  • Odpowiedz
A takim Fordem nie można holować lawet? Kolega kiedyś ciągał lawetę z samochodami starym Oplem Zafirą w 2.2 dieslu.

@rewasek1374: masa rzeczywista lawety nie może być wyższa niż holownika (dla takiej zafiry 1.5 tony), więc zgodnie z przepisami niewiele tym można ciągnąć, co najwyżej jakieś lupo czy inne maluchy
  • Odpowiedz
masa rzeczywista lawety nie może być wyższa niż holownika (dla takiej zafiry 1.5 tony)

@coo84: Nie. DMC przyczepy na papierze nie może być większe niż dopuszczalna masa jaką holownik ma wpisaną w dowodzie w polu O.1 (dla przyczepy z hamulcem) bądź O.2 (bez hamulca).
Dla gołego B, DMC (suma pól F.2 z dowodów) zestawu nie może przekraczać 3500kg w przypadku przyczepy innej niż lekka. Dla lekkiej nie może przekroczyć 4250kg.
Dla B96
  • Odpowiedz