Wpis z mikrobloga

Jak wyłączyć Windows Defender lub jakiego bezpłatnego antywirusa ktory wyłączy defendera, z funkcją jego późniejszego wyłaczenia lub jakiegoś trybu gry - polecacie ?

Mam kompa do gier który jest odłączony od internetu ( komp podpięty do TV, do ethernetu daleko, a karta wifi na USB słabo działa) gry wgrywam na niego przez dysk zewnętrzny. Na tym kompie nie mam zapisanych haseł, prywatnych plików itp. tylko gry, w razie problemów z wirusami - wgram windowsa na nowo. Poza tym kompów używam od czasów Windowsa XP.

Szukam metod na ogarnięcie zużycia procesora, korzystam z Windows 11 IOT Enterprise LTSC, odczuwam działanie defendera chociażby w idle gdzie są skoki zużycia procesora. Celuje w 120 FPS, gdzie czasami tyle przez procesor nie osiągam i zależy mi na wydajności i płynności, a nie mielenia plików w tle by chronić kompa na którym nie ma nic do stracenia.

#windows #pcmasterrace #antywirus
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

odczuwam działanie defendera chociażby w idle gdzie są skoki zużycia procesora

@Dastamit: chłodzenie ogarnij, defender jest milusi. Ewentulanie zainwestuj w wydajny sprzęt.

w razie problemów z wirusami - wgram windowsa na nowo

I backup wszystkich kompów w sieci, ewentualnie zapłacisz za odszyfrowanie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Elec: czy przy tej metodzie defender po jakimś czasie sam się nie włącza ? Coś takiego czytałem o któreś z metod, że wyłączenie defendera nie jest takie proste
  • Odpowiedz
@Dastamit: nigdy nie próbowałem także niestety nie mogę powiedzieć, nie powinien chociaż może wraz z aktualizacją mógłby jak microsoft zdecyduje że potrzebujesz xD
  • Odpowiedz
  • 0
@RobinSchudl: komp nie jest podłączony do sieci przez 99 proc czasu, ogarnięcie na nowo windowsa to dla mnie 30 minut roboty. Przy Ryzen 5 5600 nie opłaca się robić upgrade przy obecnych cenach DDR5.
  • Odpowiedz
@Dastamit:
Najpierw wyłącz Ochronę przed naruszeniem:

Wejdź w Ustawienia > Prywatność i bezpieczeństwo > Zabezpieczenia Windows > Ochrona przed wirusami i zagrożeniami.

Kliknij Zarządzaj ustawieniami i wyłącz suwak przy Ochrona przed naruszeniem. (Jeśli tego nie zrobisz, system zablokuje zmiany w
  • Odpowiedz