Wpis z mikrobloga

Mam budowę oddaloną o 200m od drogi gminnej, gdzie będzie stała skrzynka z Energii. Obok skrzynki jest dom sąsiada, od którego mogę tymczasowo pociągnąć prąd. Jaki kabel zastosować, jakiś tymczasowy bez wkopywania w ziemię, czy lepiej kupować i wkopywać docelowy kabel - elektryk mi poleca 5x35 alu?
#elektryka
#budowadomu
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pahamakaa: jak go nie zakopiesz, to albo go będziesz codziennie zwijał, albo szybko będziesz musiał kupić drugi do tego po budowie będzie się nadawał tylko na złom.

Co do doboru docelowego to ma rację, szczególnie na taką odległość. Przyłącza bym nie brał mniej niż 32A na fazę a lepiej 40 (mocy nie podaje bo to różnie liczą) Choć przy aucie elekyczym i PC 40A będzie mało
  • Odpowiedz
@pahamakaa: Pewnie lepiej już docelowo, co będziesz dwa razy płacił. YAKXS 5x35 to sensowne rozwiązanie ponieważ masz długi odcinek do złącza kablowego. Niby taki kabel może się wydawać przeszacowany, bo możesz nim puścić dużą moc, ale przy takiej odległości wychodzą już spore spadki napięć. Wiesz jaką moc będziesz potrzebował? A jak chcesz od sąsiada to na tymczasowe 16mm^2 - wychodzi najsensowniej cenowo.
  • Odpowiedz
  • 0
@wypokowy_expert: @BB-33 dostałem ofertę na 5x35 po 21 pln/metr, robocizny jeszcze mi nie wyceniali. myślałem, że może na budowę coś tańszego się uda ale no trudno, zrobimy docelowy. Z początku mieszkania tam, będzie małe zapotrzebowanie na moc, ogrzewanie na drewno, bez samochodu elektrycznego, z czasem pewnie będzie się to zwiększać, ale to zależne od sytuacji na rynku
  • Odpowiedz
@pahamakaa: za moc przyłączeniową w targach G płaci się tylko za przyłącze, rachunki miesięczne od tego nie zależą (no chyba że by się na 1 fazę zdecydował ale takiego masochizmu nie polecam) A jak weźmiesz za mało to za parę bedziesz chciał podnieść to powiedzą brak możliwości, ewentualnie zapłać pan za nowy kabel do transformatora i nowe trafo
  • Odpowiedz
  • 0
@BB-33: faktycznie, to chyba elektryk mnie chce skroić. chcieli też 3000 pln za koparkę, gdzie przy pierwszym telefonie z OLX znalazłem kogoś kto za 1500 zrobi to samo. dzięki za cynka :D
  • Odpowiedz