Wpis z mikrobloga

SIemka, chciałem zrobić sobei usługę systemd do debiana uruchamiającą mi x0vncserver na :0. Niestety mam jakiś problem i usługa ciągle mi się wykrzacza. Korzystam z KDE Plasma. Ktoś jest w stanie mi pomóc? Chciałbym napisać najprostszą usługę do komunikacji po localhost.

Siemka, piszę skrypt do obsługi domowego serwera opartego na Debianie (DKE Plasma) z użyciem x0tigervnc. W wpisie LINK opisywałem problemy z napisaniem go, ale ostatecznie się udało napisać. Skrypt działa, ale być może coś jest w nim napisane niepoprawnie, więc jestem otwarty na rady/propozycje.
Ogólnie zdecydowałem się jednak na x0tigervnc (udostępnianie lokalnego pulpitu), gdyż okazało się, że bug z niedziałającym schowkiem jednak został naprawiony.

@BArtus

[Unit]
Description=Remote desktop service (TigerVNC Server) for :0 display
Requires=display-manager.service
After=network-online.target
After=display-manager.service

[Service]
# Type=simple
Type=forking
User=debianwyse
Environment=HOME=/home/debianwyse
Environment=XAUTHORITY=/home/debianwyse/.Xauthority
# ExecStart=x0vncserver -display :0 -localhost no
ExecStart=x0vncserver -display :0 -rfbauth /home/debianwyse/.config/tigervnc/passwd -localhost no

PIDFile=/home/debianwyse/.config/tigervnc/%H:0.pid

Restart=on-failure
RestartSec=500ms

StandardOutput=append:/home/debianwyse/logs/x0vncserver.log
StandardError=append:/home/debianwyse/logs/x0vncserver.log

[Install]
WantedBy=multi-user.target

#debian #linux #serwery #komputery #ubuntu #programowanie #bash
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MisiekD: Siema! Skrypt wygląda sensownie, ale mam kilka uwag:
Potencjalne problemy:
After=network-online.target bez Wants= lub Requires= — ta dyrektywa sama w sobie nic nie gwarantuje, tylko określa kolejność. Jeśli network-online.target nie jest aktywowany przez coś innego, ta linia jest bezskuteczna. Dodaj:
  • Odpowiedz
  • 0
@KomendaGlownaPolicji: U la la, dziękuje za odp. Tak na szybko:

After=network-online.target bez Wants= lub Requires= — ta dyrektywa sama w sobie nic nie gwarantuje, tylko określa kolejność. Jeśli network-online.target nie jest aktywowany przez coś innego, ta linia jest bezskuteczna. Dodaj:
  • Odpowiedz