Wpis z mikrobloga

Jakiś czas temu sobie myślałem, że gdybym dostał diagnozę spektrum autyzmu, to przynajmniej odpuściłbym sobie w pewnych obszarach. Otrzymałem diagnozę i na razie nie tylko sobie nie odpuściłem, ale jeszcze zdaję się traktować to jako kolejny argument, aby sobie d---------ć

#autyzm #asperger #depresja
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nervous_breakdown: Generalnie trzeba mieć świadomość, że autyzm nie znika, ale jeśli się człowiek nauczy właściwie postępować i chronić siebie przed rzeczami, które innym osobom nie szkodzą, to można poprawić swoje życie. Chyba najważniejsze to oswojenie lęków społecznych. Wielu terapeutów lubi zmuszać swoich "pacjentów" to udawania normalnego człowieka. To oczywiście w praktyce nie działa, bo zwykli ludzie od razu wyłapią, że udajesz. Bechawiorówka to niestety tresura i czasami trzeba latami szukać
  • Odpowiedz
Wielu terapeutów lubi zmuszać swoich "pacjentów" to udawania normalnego człowieka.

@lavinka: ja to robię przez całe swoje życie - na tyle skutecznie, że dopiero podobieństwo mojego syna z ASD do mnie coś zaczęło mi uświadamiać.

Terapia powinna nauczyć cię asertywności wobec ludzi, którym przeszkadza twoja inność a także nauczyć ciebie reagowania na brak akceptacji twojej
  • Odpowiedz
@lavinka: wciąż liczę na to, że jednak się uda. Jeśli jako dziecko potrafiłem czuć radość, a jako dorosły nie potrafię, to można przypuszczać, że ma to jednak związek z depresją (która oczywiście może być rezultatem życia z ASD)
  • Odpowiedz
@nervous_breakdown: Depresja często dotyka osoby w spektrum. Jest to związane z nieszczelnością jelit i skrajną awitaminozą. Co suplementujesz na co dzień? Na stałe trzeba brać końskie dawki witaminy D+K2 (12 tysięcy będzie akurat dziennie), magnez, cynk, b12, dobrze jest też pić codziennie napar z dziurawca oraz jest takie coś, co wspomaga osoby w depresji tj tryptofan. Do tego trzeba dokwaszać dietę i eliminować z diety sztuczny cukier oraz ograniczyć pieczywo
  • Odpowiedz
@nervous_breakdown: Zrób sobie jeszcze badanie witaminy B12, te dwa niedobory często występują równocześnie i mają duży wpływ na samopoczucie. Ludzie też łykają tryptofan na poprawę koncentracji (można go przyjmować w diecie bogatej w mięso, jaja i rośliny strączkowe). Plus różnego rodzaju nasiona.
  • Odpowiedz