Wpis z mikrobloga

Są jakieś stronki, gdzie można sprawdzać co aktualnie pyli? Ale nie kalendarz pyleń, a coś co pokazuje stan aktualny i najlepiej podzielony na jakieś obszary? W UK można takie rzeczy sprawdzać nawet po kodzie pocztowym. Istnieje coś takiego dla PL?
#alergia
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thewickerman88: dzięki!
Ten pierwszy jest po prostu naniesieniem 'kalendarza alergenów', nie zbiera danych. Ten drugi niestety mówi tylko w tył, a trzeci mi się nie zgadza z objawami póki co, ale będę się przyglądać! Dzięki jeszcze raz!
  • Odpowiedz
@kicioch: dzięki! Widziałam tę stronę, ale miałam nadzieję, że będzie coś bardziej dokładnego, z podziałem na sytuację w różnych regionach, a najlepiej skalą numeryczną. No ale może mam zbyt wygórowane wyobrażenia :c
  • Odpowiedz
@kicioch: ja mam ewidentnie brzozę - potwierdzone testami i doświadczeniem z UK. Z objawów mam puchnięcie jamy ustnej (tyłu gardła, języka) - nie mam kataru, kaszlu, czy łzawiących ust.
Po prostu myślałam, że będą wskaźniki 'tu i teraz' i będę mogła na nich polegać co do wychodzenia z domu + że będę porównywała na przyszłość gdzie mieszkać, jak się w ciągu roku przeprowadzać etc :} w UK to super działało.
  • Odpowiedz
@factoryoffaith_: też mam na brzozę i do tej pory apka Apsik była najlepsza ale od tego sezonu jej nie ma i póki co sprawdza mi się dobrze ta strona (i apka) od Allertec, pylenie leszczyny i olchy było 1:1 z moimi objawami.
  • Odpowiedz
@kicioch: dzieki, posprawdzam apki :) póki co ściągnęłam na szybko Apsik i wg niej brzoza jest 8-9/10, a wg tej stronki z UJ jest niski poziom.

Eh, przykro mi strasznie, bo już myślałam że nie mam problemu z alergią, ale ciąża i sterydy najwyraźniej zamaskowały sprawę :C Muszę sobie plany mieszkalne pozmieniać </3
  • Odpowiedz
@factoryoffaith_: Miałam robiony Alex2 (teraz już jest chyba Alex3), gdzie wyszło mi białko brzozy, które jest podatne na odczulanie. Ale za badanie musiałam zapłacić z własnej kieszeni, bo nie jest refundowane (chyba że jesteś na oddziale w szpitalu to ewentualnie wtedy Ci zrobią). Bez tego badania i tak alergolog by mnie odczulała, ale wtedy większe ryzyko że nie zadziała. Teraz też nie ma pewności, ale chociaż jest nadzieja xD
  • Odpowiedz
@kicioch: Dzięki bardzo za odpowiedź! Ehh, miałam panel Alex robiony kilka lat temu i oba białka brzozy wyszły negatywnie (ogólnie wszystko miałam 0.00) :c Pozytywne tylko testy skórne i igE z krwi. Umówię się do alergologa, ale pewnie nie warto się odczulać w takim razie.
  • Odpowiedz