Wpis z mikrobloga

Niepopularna opinia:

W uczciwie urządzonym społeczeństwie każdy człowiek powinien mieć zapewniony dach nad głową, jedzenie, ubranie i pomoc medyczną, zanim jako społeczeństwo zgodzimy się na to, aby ktokolwiek zgromadził miliardowy majątek.

Wiem, że jesteśmy już tak głęboko wkręceni w kapitalizm, że takie opinie brzmią skrajnie, ale warto się czasem nad tym zastanowić. Moglibyśmy mieć spójne i bezpieczne społeczeństwo, mniejszą przestępczość, szczęśliwszych ludzi, ale zamiast tego świadomie wybieramy system, w którym istotniejsze jest dorzucenie kolejnych cyferek na konto kogoś, kto nawet utraty 99% portfela by nie odczuł w jakości życia. Do tego doprowadzamy do destrukcji demokracji, bo większa koncentracja majątków przekłada się na polityczną władzę. Nie brzmi to absurdalnie?

Stać nas na to, ale kapitalizm potrzebuje biedy i niedostatku, nawet jeśli utrzymywanych sztucznie, aby istnieć. Jak to się stało, że większość społeczeństwa dziś bardziej boli, że miliarder musiałby oddać część swojego majątku, niż to, że tak wielu nie ma nic i żyje z dnia na dzień?

#polityka #antykapitalizm
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 9
Populistyczno-bzdurna opinia*

@tomasz-jedon: Wiem, że proszę o wiele, ale raczysz rozwinąć, dlaczego według ciebie jest to bzdurna opinia? Wytłumacz, dlaczego istotniejsze jest gromadzenie majątku w co raz większym gronie, zamiast zapewnienia najpierw minimum egzystencji reszcie społeczeństwa.

Bo że ludziom ciężko sobie wyobrazić inną sytuację to ja wiem, o tym jest mój wpis. Spróbuj jednak zmotywować się do ruszenia mózgownicą, dlaczego właściwie uważasz to, co uważasz ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
  • 5
w naturze nikt ani nic nie ma nic zapewnionego. Żadna z tych rzeczy nie pojawia się z niczego, wszystko ktoś musi w jakiś sposób wytworzyć.

@voov100: No i jest wytwarzane. Przecież teraz dyskutujemy o tym, gdzie te wytworzone dobra lądują i czy powinniśmy pozwalać na sytuację, w której mała grupka ludzi ma niewyobrażalne bogactwa, których nie wyda w 10 pokoleń, a jednocześnie mamy dolną połowę społeczeństwa, która ledwo wiąże koniec z
  • Odpowiedz
W uczciwie urządzonym społeczeństwie każdy człowiek powinien mieć zapewniony dach nad głową, jedzenie, ubranie i pomoc medyczną, zanim jako społeczeństwo zgodzimy się na to, aby ktokolwiek zgromadził miliardowy majątek.

@wstanczyk: Świat tak nie działa. Głosisz utopię, która już miała szanse być wypróbowana w praktyce. Ruska "urawniłowka" nie prowadzi do dobrobytu. Społeczeństwa składają się z jednostek, a jednostki są różne. Bardzo różne.
Są tacy, którym nieba uchylisz, a i tak trafią do rynsztoka.
  • Odpowiedz

@wstanczyk: No okej, ale to jest deskryptywna wizja świata, a prawo musi być preskryptywne

Stać nas na to, ale kapitalizm potrzebuje biedy i niedostatku, nawet jeśli utrzymywanych sztucznie, aby istnieć.

...Nie?
  • Odpowiedz
  • 3
No okej, ale to jest deskryptywna wizja świata, a prawo musi być preskryptywne

@donaldJretard: No i? Podatki są czymś, co możesz w prawie opisać, podobnie jak programy mieszkalnictwa.

...Nie?

Aha, no to doczytaj, na czym ten kapitalizm polega i jaką rolę odgrywa w nim biedna większość.
  • Odpowiedz
  • 3
@MuszeZalozycKontoByFiltrowacGowno: To już chyba poziom rzucania losowych hasełek, jakie kto pamięta, gdy się człowiek orientuje, że nie bardzo wie, o czym mówi. No chyba, że faktycznie argument był taki, że dobrzy miliarderzy troszczą się o nas, bo jakbyśmy nie musieli się z miesiąca na miesiąc martwić o przetrwanie, to by nam się w dupach poprzewracało i byśmy przestali się rozmnażac.

A nie czekaj, przecież to teraz ludzie przestali się rozmnażać,
  • Odpowiedz
No i? Podatki są czymś, co możesz w prawie opisać, podobnie jak programy mieszkalnictwa.

@wstanczyk: No ale opisanie ich tak, żeby zapewnić wzrost i sprawiedliwy podział nie jest takie proste.

Aha, no to doczytaj, na czym ten kapitalizm polega i jaką rolę odgrywa w nim biedna większość.

A jakież to źródła mam przeczytać?
  • Odpowiedz
  • 7
a to w państwach zachodu od 1945b do lat 80 każdy miał ustawowo zapewniony "dach nad głową, jedzenie, ubranie i pomoc medyczną"?

@Niebadzksieciem: Ale to ty mówisz o ustawowym zapewnieniu, to skrajnie naiwne podejście. Ja mówię o zmianach systemowych. To, że jest jak jest nie wynika z tego, że bogaci ludzie są straszni i źli (choć bywają), ale że system jest tak zaprojektowany, aby bogaczy i wyzysk tworzyć.

To, że kiedyś
  • Odpowiedz
@wstanczyk: Gdyby była prawdziwa demokracja to większość biednych odebrała by większość bogactw bogatym i rozdała między siebie.

Ale trzeba zadać sobie pytanie czemu bogaci dopuszczają że jest demokracja która teoretycznie im zagraża? A może tak ba prawdę nie mamy demokracji.

Zgdzam się z Tobą że Twoja wizja jest dobra ale to trzeba zjednoczyć większość i działać w tym celu.

Przecież na pewno mogłoby nie być na świecie bezdomnych i głodnych
  • Odpowiedz
  • 1
Gdyby była prawdziwa demokracja to większość biednych odebrała by większość bogactw bogatym i rozdała między siebie.

@SirPeacefull: Straszna wizja ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale trzeba zadać sobie pytanie czemu bogaci dopuszczają że jest demokracja która teoretycznie im zagraża? A może tak
  • Odpowiedz