Wpis z mikrobloga

#olx #oszukujo
Wystawiłem zegarek na OLX i nauczony doświadczeniem (również z wykopu) napisałem, że odbiór osobisty albo wysyłka po przedpłacie na konto. Napisał do mnie jakiś typ czy wysyłka OLX wchodzi w grę. Odpisałem, że nie ma takiej możliwości, bo za dużo oszustów z tego korzysta do wymiany swojego trefnego sprzętu. I co się wydarzyło? OLX mi zbanował konto podając za powód:

"Grupa OLX uprawniona jest do usunięcia Ogłoszenia lub zablokowania Konta jeśli zaistniało podejrzenie, że za pośrednictwem Ogłoszenia lub Konta mogło lub może dojść do działań zagrażających bezpieczeństwu innych Użytkowników w ramach Serwisu, jak również w przypadku, w którym Ogłoszenie negatywnie wpływa na dobre imię Grupy OLX lub w inny sposób szkodzi Grupie OLX."

Czy OLX zarabia na komitywie z oszustami i złodziejami, którzy wykorzystują ten serwis do wałków, scamów i wymiany swojego uszkodzonego sprzętu kosztem sprzedających? Nie wiem, ale się domyślam.
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ValandilNW: Widzisz jaki ułomny jesteś? Trzeba było odpisać proste "nie" i tego wpisu by nie było

@odysjestem: sam jesteś ułomny, OP odpisał szczerze, myślisz że się tego spodziewał?

Jesteś jak taki frajer co stoi w tłumie gapiów i mówi na głos jakieś truizmy, jak to ofiara mogła łatwo uniknąć swojej szkody
  • Odpowiedz
@ValandilNW: Wrzuć na allegro lokalnie. Tam niestety Ty opłacasz prowizję, więc musisz sobie nieco wyższą cenę doliczyć, ale tam support nie działa zero-jedynkowo. Jak kiedyś kupiłem ze smartem coś od gościa, który chyba zapomniał nawet, że coś wystawiał, to prawie 2 tygodnie support allegro dał mu czasu, aby się wypowiedzieć w rozmowie, czemu nie nadał paczki i kiedy zwróci kase.

Wydaje mi się, że po prostu support działa nieco przychylnej
  • Odpowiedz
Wrzuć na allegro lokalnie. Tam niestety Ty opłacasz prowizję, więc musisz sobie nieco wyższą cenę doliczyć, al

@balker: kolejny syf do wyłudzeń

@ValandilNW zostaje Ci kolejne guano zwane marketplace, ale przynajmniej nie ma tu ułomnego pośrednika który ci potem będzie wmawiał głupoty jak olx i allegro XD ebac ich
  • Odpowiedz
@ValandilNW: prawdopodobnie nie dostałeś blokady za to co odpisałeś temu facetowi, a za to, że zawarłeś informacje w opisie o przedplacie, ewentualnie połączenie tych dwóch
  • Odpowiedz
  • 5
@odysjestem: Przez chwilę też tak pomyślałem, ale uważam, że trzeba edukować wszystkich na temat takich procederów. Sama rozmowa była bardzo w porządku, bo gość zaproponował alternatywny sposób zakupu, który był OK. Finalnie do transakcji nie doszło, bo mnie zbanowali i nie zdążyliśmy się dogadać :/

Wystawię przez allegro lokalnie i po problemie. Natomiast za olx powinien się wziąć w końcu jakiś odpowiedni organ, bo to jest wylęgarnia przestępców.
  • Odpowiedz
na vinted wystaw

@wunderkapsznik: Z deszczu pod rynnę.
Na Vinted to w ogóle kupującemu oddają kasę na piękne oczy, nawet bez konieczności odsyłania towaru. Już się naczytałem historii, że każde zgłoszenie od kupujących rozpatrują "na oko".
  • Odpowiedz
@ValandilNW: Si, nie chciałem być złośliwy. Ot zakładam, że takie portale z założenia skanują wiadomości pomiędzy użytkownikami i nie pozwalają sobie na czarny PR wewnątrz platformy. Udanej transakcji zatem życzę! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz