co się stało z przemysłem gier komputerowych że nikt nie potrafi stworzyć mocnego fabularnie RPGa, 20 lat mija od wydania KOTOR2, który swoją drogą był wydany w pośpiechu, a do dziś trudno w ogóle mowic o grach które można by z nim zestawić, jak to jest że jedna postać w kotorze 2 ma więcej głębi niż całe uniwersa AAA-slopów? już się nie da napisać dobrej gry? czy klasyczne możemy ale nie chcemy (bo po co) jak z lądowaniem na księżycu? na remake nie ma co liczyć bo disney z-----l star wars i twerkuje tłustym czarnym dupskiem na jego grobie #gry #starwars
@XavierRenegadeAngel właściwie odpowiedź jest jedna, nisza. Nie ma tylu fanów rpg, żeby tworzyły się nowe gry, nawet Morrowind który był mocnym erpegiem poszedł finalnie w kierunku akcyjniaka, taka kolej rzeczy
Też mnie to boli, teraz rpg nazywa się nawet nowego God of Wara bo, o litości, ma rozwój postaci XDDD
@koneser_progresywnego_discopolo: wiedźmin jest w porządku ale to nadal historia geralta, ten element roleplayu (nazwa rpg nie odnosi się do wyrzutni rakiet) nie jest duży, mi chodzi bardziej o pełnoprawne rpgi z niemym protagonistą
@iErdo: i to jest właśnie to, damy drzewko skilli i opcje dialogowe „Tak” lub „zastanowię się” dla sidequestów, RPG, pora na CSa, interplay/black isle/obsidian to chyba byli jedni na miliard, korporacje zeżarły wszystko już nie ma artystów są tylko lead designerzy
@XavierRenegadeAngel: Disco Elysium, Baldurs Gate 3, Kingdom Come 1 i 2, Ekspedycja 33, Wiedzmiń 3. Przecież nawet ze starszych gier, które ukazały się kilka lat po Kotorze miałeś takie sztosy jak Mass Effect albo Fallout New Vegas.
@XavierRenegadeAngel: A na uj ci mocna fabuła w grach komputerowych? Gameplay jest kluczowy. Z kiepskim gameplayem gra będzie kiepska niezależnie od tego jak dopracowana będzie fabuła.
@Doberober: do de i kdc nie ma co się przyczepić mocne tytuły, ale to w końcu niezależne studia czyli jedyne w czym nadzieja, z bg3 też dowieźli, wiesiek i e33 to nie rpgi, me to nie rpgi, fnv to ścisła topka ale to stary obsidian wiec można podczepić razem z drugim kotorem - podsumowując te 20 lat udało ci się uzbierać 3 tytuły
@lycaon_pictus imo to zależy od osoby, jeden woli ładną grafikę, drugi gameplay, ja też osobiście fabułę stawiam na równi wysoko co gameplay. Wiedźmin dla mnie osobiście erpegiem nie jest, chociaż ładnie go udaje przez dialogi, brakuje mu lepszego rozwoju postaci dla eRPeGa, ale miał za to idealny balans między akcyjniakiem, a rpgiem
Ale fakt @XavierRenegadeAngel Kingdom Come wrócił mocno jako RPG, polecam mega
@XavierRenegadeAngel: każde RPG, każda papierowa sesja ma jakąś narrację i kierunek. Idąc tropem Twojego rozumowania, to najlepszym RPG są Simsy. Oczywiście, że jest jakiś cel i czasem iluzoryczne wybory, ale liczy się fabuła, dobry gameplay, zwyczajnie musi mieć to coś.
@qciek: no sporo fabuly w wiednzinie pierwszym to zywcem losklejane teksty sytuacje cytaty z ksiazek Talar przeklakowany z Djikstry. Pozniej to jest mniej oczywiste niz w jedynce. Nie uwazam zeby taka kradziez byla zla w tym przypadku. Nie wiadomo bylo jak gra zostanie przyjeta wiec ztobiona ja bezpiecznie jako cos co fani ksiazek docenia. Ale sam watek glowny tez byl dovrze napisany pomijajac ze wiele detali to byl kolaz motywow/smaczkow
korporacje zeżarły wszystko już nie ma artystów są tylko lead designerzy
@XavierRenegadeAngel: tyczy sie to kazdej branzy chyba ale to nie jest kwestia korporacji tylko za cienkich ludzi. Bo korpo zawsze stawialo na masowy produkt a to od tworcy zalezy jak bardzo pozwoli sobie wejsc na glowe
@XavierRenegadeAngel może ta głębia robiła wrażenie 20 lat temu. Filozofia typu "twoje decyzje mają znaczenie" w rzeczywistości nasze wybory g---o znaczyły. Gdy zacząłem po 2 rozkminiać uniwersum SW to stwierdziłem, że bez sensu bo będą się bić w nieskończoność tylko nazwiska i sprzęt się zmienią. Kotor 1 kocham.
@iErdo: Turbo mocnym RPG jest Divinity origin sin 2. Tylko za ciągnij sobie jakiegoś moda na normalną postać bo ja osobiście poza jaszczurek nikogo nie lubiłem
#gry #starwars
źródło: swkotor2_2014-12-31_17-05-12-24
Pobierz@XavierRenegadeAngel właściwie odpowiedź jest jedna, nisza. Nie ma tylu fanów rpg, żeby tworzyły się nowe gry, nawet Morrowind który był mocnym erpegiem poszedł finalnie w kierunku akcyjniaka, taka kolej rzeczy
Też mnie to boli, teraz rpg nazywa się nawet nowego God of Wara bo, o litości, ma rozwój postaci XDDD
A na uj ci mocna fabuła w grach komputerowych? Gameplay jest kluczowy. Z kiepskim gameplayem gra będzie kiepska niezależnie od tego jak dopracowana będzie fabuła.
Ale fakt @XavierRenegadeAngel Kingdom Come wrócił mocno jako RPG, polecam mega
@XavierRenegadeAngel: tyczy sie to kazdej branzy chyba ale to nie jest kwestia korporacji tylko za cienkich ludzi. Bo korpo zawsze stawialo na masowy produkt a to od tworcy zalezy jak bardzo pozwoli sobie wejsc na glowe
@XavierRenegadeAngel: Ludzie pamiętają, że gra z dobrym gameplayem miała kiepską fabułę, odwrotnie nie. Przemyśl to.
@iErdo j.w.
Kotor 1 kocham.