Wpis z mikrobloga

wnętrze mieszkania 80m wykończonego za 400k wygląda jak z katalogu Ikea

@Metylo: nie no, ceny materiałów też swoje robią, co prawda w kwestii funkcjonalności finalnie wychodzi na to samo, albo i lepiej na masówce z ikei niż bawienie się w renowacje drewna, kamieni itd. ale jak ktoś se dał kit wcisnąć na "wnętrza z duszą", to jego problem xD
  • Odpowiedz
@Metylo: No a ile byś chciał? Ja za blaty granitowe do kuchni dałem 20k, okna trzyszybowe 18k, drzwi zewnętrzne 4k, deski podłogowe 400zł/m2.
  • Odpowiedz
@trucha13657: no ale nikt Ci przecież nie broni jeździć astrą. ( ͡° ͜ʖ ͡°) ja wole mercedesa.
I wiem, ze ekipy czasem strzelają ceny z d--y, ale przy konkursie ofert jak masz wycenę z 4-5 różnych firm i jedna jest dużo niżej, to IMO powinna Ci się zapalić czerwona lampka w głowie. Wystarczy mieć rozeznanie np. z hurtowni ile pójdzie materiału a za ile ekipa chce
  • Odpowiedz
bogaty frajer zapłaci każda kwotę, kumaty ogarnie taniej

@Metylo: Wystarczy porównać ceny schodów drewnianych w Warszawie i na jakimś zadupiu. Bierzesz speca z drugiego końca Polski i masz 2x taniej nawet jak wliczysz koszty dojazdów lub pobytu.
  • Odpowiedz
@zbiggniew_woddecki2: to akurat prawda. Przy stawianiu SSO rozstrzał cenowy miałem od 40 do 95 k z czego ten ostatni miał terminy pozajmowane, no chyba że bym miał kasę to ktoś by miał obsuwę wtedy. Skrajne oferty do kosza poleciały jak w skokach narciarskich a i tak było w czym wybierać.
  • Odpowiedz
dopóki rynek budowlany nie będzie uregulowany to nic się nie zmieni. Najgorszy sort to są brukarze, potrafią sobie krzyczeć za samo ułożenie m2 bez materiałów 200 zł. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak wbiłem na te ich forum i specjalnie ich p---------m, że ja kładę za 100 to mnie zlinczowali. Nikt nie chce podpisywać żadnych umów, wszystko do rączki, przychodzą jak chcą.
  • Odpowiedz
@Metylo: 3 lata temu wybudowalem dom, użytkowa powierzchnia to ok 165m2 (do tego garaż ale tu go nie liczmy). Wyszło 118 760zł. Sam pomalowałem cały dom z żoną (oprócz łazienek - tam robili Ci od łazienek na gotowo). Pare innych rzeczy tez sam robiłem a schody ktoś z rodziny tanio to zrobił bo się tym zajmuje. Panele na piętrze sami położyliśmy, na parterze zleciliśmy. Płytki w wiatrołapie też zlecone. Ale
  • Odpowiedz
@szawel789: klimatyzacja za 14 tysięcy PLN - kurde na wykopie sami ludzie którzy mają przepływy ponad 20 k miesięcznie na osobę w rodzinie. Szanuję - no ale z drugiej strony tylko zamożni i ustawieni finansowo mogą sobie pozwolić na luksus spędzania czasu tutaj więc też nie dziwi
  • Odpowiedz
Na ten moment to zesrali się tylko właściciele łazienek wykończonych za 100k

@Metylo: on pisał o 2 łazienkach i się nie oburzał... też wydaje mi się bardzo drogo, ale robocizna 40k to niestety normalna kwota nawet na wypiździejewie, a reszta to zależy od wielkości łazienki i tego co się w niej ma. Jakby się starał to pewnie i tak by 20k nie przyoszczędził chyba że brałby wszystko z niskiej półki.
  • Odpowiedz
@Metylo: Wykończenie mieszkania 50m w ikei to ze 100k, to jak chcesz mieć kamień na blacie w kuchni, deske na podłodze i sprzęt ze średnio lepszej półki to trzeba liczyć ze 150k. Przy mieszkaniu 80m myśle ze 200-250k to jest maks. W-----ć 300k i więcej to już trzeba kuchnie Miele za 20k kupić i hebanową podłogę. Dużo z kosztu całkowitego pochłania sama robocizna wbrew pozorom.
  • Odpowiedz
@GOHAN: właśnie kupuje kuchnie z Ikea, te tanie Metod, mam małą kuchnię i 20k idzie na same meble, a przecież jeszcze AGD trzeba mieć.
  • Odpowiedz
to musiałeś w najchujowszym standardzie wykończyć.

@Fermiol: Po prostu wszystko sam robiłem oprócz kuchni i łazienki. Kuchnia same meble 26k. Dwie łazienki sama robocizna 12k.

Podłoga winylowa Barlinek jodełka - 100zł m2 w promocji dorwałem. Dużo takich różnych okazji się trafiało to kupowałem. Drzwi podobają mi się zwykłe przylgowe więc za 9 par z montażem wyszło tylko 14k zł. Nie wiem co ludzie robią, że przepierdzielają tyle kasy na remont.
  • Odpowiedz
@Metylo: górnego limitu nie ma, jak ze wszystkim. Jak chcesz mieć złote klamki to sobie takie montuj, ale nie uważaj tego za standard.
  • Odpowiedz
@Metylo: Nie rozumiem co w tym dziwnego. Ja za 48m2 za sam materiał w 2020 roku zapłaciłem 80k i wszystko robiłem sam - kafle, podłogi, ściany czy składanie i wieszanie guwnomebli do kuchni ze sklejki za 5k, które już dzisiaj (po 6 latach) wyglądają po prostu źle, bo nie było mnie wówczas stać na jakieś solidne na lata. A od tamtego czasu cena materiałów budowlanych myślę, że wzrosła niemal dwukrotnie.
  • Odpowiedz
@Nadia_: a AGD z media Experr różni się czymś niby tym z innego sklepu :D? Przecież tam są normalne marki tanie, średnie i premium oraz mocno premium
  • Odpowiedz