Wpis z mikrobloga

Podatek katastralny to jest wywłaszczenie.‬
Jeśli kupisz np samochód to potem za niego nic nie płacisz.
Możesz go również wynająć (wziąć w leasing) i wtedy płacisz za niego x zł rocznie.
‪W przypadku podatku katastralnego państwo zabiera ci mieszkanie i każe płacić sobie za jego wynajem np. 1% rocznie.‬
‪Inaczej cię z niego wyrzuci.
To mieszkanie nie jest wtedy twoje ponieważ płacisz za jego wynajem od państwa
#mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #nieruchomosci #ekonomia #podatki #podatekkatastralny #polska #bekazlewactwa
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jest to niewielki koszt w porównaniu do leasingu

@malachit9: kogo obchodzi czy to wydatek wielki czy niewielki? Byłeś łaskaw napisać bzdurę, że po kupnie samochodu już nic nie płacisz. No więc płacisz. I to raczej więcej niż ten przykładowy 1% podatku katastralnego.
  • Odpowiedz
Podatek katastralny to jest wywłaszczenie.‬

mit, podatek katastralny towarzyszy ludzkosci w zasadzie od zawsze i jest normlanym podatkiem, ktory jest placony na rzecz panstwa, jak akcyza, vat, dochodowy czy kapitalowy, to ze Polacy sa na niego "obrazni" to sprawa ich krotkich rozumkow

Jeśli kupisz np samochód to potem za niego nic nie płacisz.

a
  • Odpowiedz
@malachit9: opodatkujmy tych co mają samochody! Od ich wartości. Chciałbym mieć nowego GLS’a ale mnie nie stać. Jak dowalą podatek od wartości to może stanieją i będzie mnie stać no przecież produkcja musi coś produkować
  • Odpowiedz
Jeśli kupisz np samochód to potem za niego nic nie płacisz

@malachit9: Ale wiesz że to jest kolejną patologia polskiego systemu? W Holandii za posiadanie samochodu się płaci żeby pokryć koszty dostarczania miejsc parkingowych, tłoku na drogach i dodatkowej infry oraz hamować SUViarstwo przerośniętych aut na drogach. Za małe gówienko typu seat ibiza hatchback zapłacisz coś w stylu 80-120€ za kwartał (powiedzmy że 1700 PLN rocznie), a za dużego pick-upa
  • Odpowiedz
@malachit9: to jest tak zwana superpozycja wykopkowa. Na wykopie każdy jest wolnościowców który popiera mniejsze podatki i uproszczenie przepisów prawnych no chyba że chodzi o nieruchomości to wtedy trzeba d-----c landlordowi bo on ma a ja nie
  • Odpowiedz