Wpis z mikrobloga

• 14
@krzysssss: Samochód pożarniczy zbudowany na podwoziu ZiŁ-131. W Czarnobylu również takie są używane z racji tego, że ten ZIŁ jest w stanie wjechać praktycznie wszędzie (napęd 6x6) gdzie współczesne wozy strażackie nie dają rady. W Polsce to już rzadkość ale też takowe mamy, OSP Łopuszna oraz Ził będący na wyposażeniu OSP Zakopane-Olcza. https://www.facebook.com/photo/?fbid=1225501196340012&set=a.1225497283007070
  • Odpowiedz
o k---a ta straz co stala po drodze xD ktory mamy tam rok?

@krzysssss: oni mają sprzęt strażacki na podwoziach ziła i urala.

W kwestii tych ciężarówek bym ich nie negował ponieważ tam są inne warunki terenowe po za miastami.
Czasem droga do wioski po obfitych deszczach jest nie do przejechania dla ciężarówek
  • Odpowiedz
Rosjanie mają nawet jednostkę strażaków którą zrzucają z samolotów po bokach ognia.

Oni muszą przetrwać 7 dni bez kontaktu z zewnątrz i gasić pożar.

@mpetrumnigrum: Awielsoochrana, trzeba przyznać, że bardzo dobrzy strażacy do trudnych warunków.
  • Odpowiedz
  • 10
@Dziubaster: Pisałem z perspektywy rozmów ze strażakami w Czarnobyla. Unimogów tam nie widziałem ale były współczesne wozy strażackie wykorzystywane chociażby w wielkich pożarach Strefy z 2020 roku. Strażacy woleli w teren zjeżdżać Ziłem niż próbować wjechać nowym autem. I tutaj też taka ciekawostka, Ził ma kabinę za silnikiem a do tego pancerną konstrukcję co uratowało życie strażakom w Czarnobylu po najechaniu na przeciwpancerną minę.
Sweet-Jesus - @Dziubaster: Pisałem z perspektywy rozmów ze strażakami w Czarnobyla. U...

źródło: 279101428_5724002697611243_7835079972985753763_n

Pobierz
  • Odpowiedz