Wpis z mikrobloga

Cześć, potrzebuję jeszcze tak z setki odpowiedzi do mojej magisterki, więc bez pomocy wykopu się nie obędzie. Wspinając się na wyżyny marketingu mogę powiedzieć, że nie jest to zwykła ankieta - częścią badania jest gra decyzyjna. I chętnie się z Wami pokłócę w komentarzach jak mi wytkniecie słabe pytania :). I dodatkowo oczywiście #rozdajo - 100 zł BLIKiem.

Losowanie jednej osoby z plusujących ten wpis przez mirko.pro we wtorek (31.03) o 20:00. Bardzo proszę plusujących o faktyczne wypełnienie ankiety.

Link do ankiety: https://pm.lab.kriz.app/

#rozdajo #ankieta #studia #magisterka #studbaza #pracadyplomowa
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krizsk: nie wiem czy chciałbym udostepniac na wypoku swoje imie i nazwisko, ale twój wybór. Sugeruje natomiast zrezygnowanie z BLIKa i wysłanie jakiegoś vouchera do pyszne pl, blikiem zostawiasz zwycieskiej osobie też swój adres zameldowania.
  • Odpowiedz
  • 0
@twoj_starrry: M.in. dlatego nowe konto pod ten post zrobiłem ;). W samym badaniu muszę podawać z wymagań uczelni. Kwestię vouchera rozważę, do obgadania ze zwycięzcą. Dzięki ze zwracasz uwagę na te kwestie.

@gorzki99: Odpowiadając zdawkowo - znany eksperyment to i może być używany do badania różnych rzeczy ;)
  • Odpowiedz
Z ciekawości - czemu?

@krizsk: Bo na to pytanie nie ma jednoznacznej i poprawnej odpowiedzi w opcjach.

Ktos moze miec opory przed okradzeniem ubogiego sasiada nawet ze 100pln, ale nie miec oporow przed okradzeniem na przyklad banku (ktory i tak jest ubezpieczony) na
  • Odpowiedz
  • 1
@gorzki99: Wypełniłem takich ankiet nieskończoność w ostatnich dniach (bo grupy typu "ankieta za ankietę") i zwykle w takich pytaniach zaznaczam środkową opcję.

Główny problem z tymi pytaniami jest taki, że one muszą być explicite takie. Bo skale bierze się z wcześniejszych prac naukowych - promotor nie pozwoli Ci używać niezwalidowanych wcześniej skal. Więc jak pytanie jest skopane w oryginalnej pracy naukowej to w sumie będzie (w zasadzie w identycznej postaci)
  • Odpowiedz
+1

I zgadzam się że pytanie o milion jest źle skonstruwaone bo jak wyżej - jeżeli by ten milion nalezał np. do miliardera, co to nawet jego braku by nie zauważył, albo jakiegoś bogatego banku, czy innej molocho-korpo albo np. czlowieka co to się szemranie dorobil, to kradnę ów milion od razu. Ale jeżeli np. do czlowieka, co to ciężko i uczciwie na niego zapracował a jeszcze np. jest to jego jedyny
Luck_89 - +1

I zgadzam się że pytanie o milion jest źle skonstruwaone bo jak wyżej -...

źródło: 1000057851

Pobierz
  • Odpowiedz
Główny problem z tymi pytaniami jest taki, że one muszą być explicite takie. Bo skale bierze się z wcześniejszych prac naukowych - promotor nie pozwoli Ci używać niezwalidowanych wcześniej skal.

@krizsk: No widzisz. Wypok uczy cale zycie :D Ciekawa wiadomosc.

Raz tylko w zyciu robilem se test na inteligencje. Ale nie jakis tam internetowy czy z ksiazki a face to face z psychologiem majacym do tego uprawnienia. Najciekawssze byly pytania
  • Odpowiedz
  • 0
@Luck_89: Poszedłem trochę w rabbithole za Waszymi uwagami. Bo faktycznie pytanie jest dziwne. Najpierw myślałem, że może być to problem w tłumaczeniu, bo używałem zwalidowanej polskiej wersji konkretnego kwestionariusza, ale nie - w oryginale pytanie brzmi "If I knew that I could never get caught, I would be willing to steal a million dollars." - czyli też kontekstu nie ma. I w sumie czy to znaczy że jakby dolar spadł/wzrósł
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99:

Najciekawssze byly pytania otwarte. Na nie nie ma jednej poprawnej odpowiedzi.

Testy inteligencji są w ogóle zabawne - jest ich od cholery różnych typów i mają bardzo szerokie zakresy badania. Część bawi się w badanie "wiedzy ogólnej" pod tytułem kim był jakiś znany człowiek, albo co znaczy jakieś niepowszechne słowo, co może oczywiście rozwalać ludzi którzy są wąsko specjalizowani. Pamiętam, że jak kiedyś byłem w czasach gimnazjum na takich
  • Odpowiedz
Część bawi się w badanie "wiedzy ogólnej" pod tytułem kim był jakiś znany człowiek, albo co znaczy jakieś niepowszechne słowo, co może oczywiście rozwalać ludzi którzy są wąsko specjalizowani.

@krizsk: No mi to pani ladnie wyjasnila (mialem z nia czesty kontakt bo "pracowalismy" codziennie razem przez prawie rok :D) bo to nie bylo typowo ze "przychodzi gorzki do lekarza" tylko znalismy sie dobrze.

Chodzi o to ze test na inteligencje sklada sie
  • Odpowiedz
  • 1
@Cybek-Mariankomanek: Nikt nie broni wypełnić ankietę bez dania plusa ;). Rozdajo robię bo szczerze mówiąc jestem przerażony liczbą ankiet które muszę zebrać żeby to miało istotność statystyczną i liczyłem na trochę większy zasięg, zobaczymy czy cokolwiek z tego będzie.
  • Odpowiedz
zakładałbym że chodzi o wyłapanie odpowiedzi które niezależnie od kontekstu będą negatywne - tj. jeśli ktoś niezależnie w jakim kontekście nigdy nie wziąłby pieniędzy.

@krizsk: Tylko ze (IMHO) kontekst zawsze robi robote. Nie mozna rozpatrywac bez kontekstu (badz przyjac jeden kontekst - kradziez jest zla wiec dopuszczenie sie jej jest zle. Niestety jak widac nie zawsze to tak moze dzialac).

I dlatego pytania zawierajace "zawsze", "nigdy", "wszyscy" itp nie sa dobrymi pytaniami.
  • Odpowiedz
@krizsk: przyznam, że całkiem zgrabnie zrobiona ankieta. Też miałem pewne podejrzenia co do wskazanych tam założeń. Ale same pytania nie były takie złe. Większość ludzi nie ma refleksji nad tym, na co odowiada, więc jak zbierzesz wystarczającą grupę, to wnioski mogą wyjść poprawnie
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99

Tylko ze (IMHO) kontekst zawsze robi robote. Nie mozna rozpatrywac bez kontekstu (badz przyjac jeden kontekst - kradziez jest zla wiec dopuszczenie sie jej jest zle. Niestety jak widac nie zawsze to tak moze dzialac).

W sumie masz rację z tymi skrajnościami - jak myślałem to ograniczyłem się do maksymalnie rozgrzeszającego kontekstu "czy ukradłbyś milion gdyby to nikogo nie zabolało". Ale Twój przykład z zabijaniem też można przyłożyć do kradzieży
  • Odpowiedz