Wpis z mikrobloga

Zamknąłem dziś wszystkie pozycje CFD na ropie i wypłaciłem resztę środków.

Przez ostatnie 4 miesiące grałem spokojnie – trochę CFD, trochę akcje. Bez spiny, bez all-inów. W efekcie podwoiłem depozyt. Wszystko wyglądało dojrzale, pod kontrolą, jak trzeba.

I wtedy wjechała ropa i pomysł na „łatwy hajsik”.

Miałem przekonanie, że ogarniam ten rynek. Że wiem, jak reaguje, co nim rusza. Ba – wydawało mi się, że geopolitykę też mam rozkminioną. Taki pan spec od wszystkiego.

Tyle że przyszła rzeczywistość i mnie po prostu zmieliła. I żeby była jasność – to nie jest tak, że CFD same w sobie mnie zmiotły. Duża część wcześniejszego zysku była właśnie na CFD.

Zmiotła mnie chciwość. Zachłanność. I później klasyczne „odrobię”.

To już któreś moje podejście i znowu miało być dojrzale. I znowu mnie poniosło.

Najgorsze jest to, że jeszcze wczoraj miałem szansę wyjść na zero. Dosłownie jeden moment – wpis Trumpa w socialach, szybki zjazd na wykresie, może 3 minuty. Tylko że akurat wtedy czytałem dziecku bajkę na dobranoc. TP minęło mnie o jakieś 10 centów.

Gdybym wtedy siedział przed monitorem, zamknąłbym pozycję z palca i wyszedł na 0. Bez problemu.

Tylko że mnie tam nie było.

I to mnie uderzyło najmocniej – że nawet jeśli „mogłem uratować” te pieniądze, to ceną za to byłoby nie bycie w tym momencie z własnym dzieckiem. I że to kompletnie nie jest warte tych chwil.

Ostatnie 10 dni to była równia pochyła – z poziomu ~200% depozytu zjechałem do ~30%. Ciągłe gapienie się w wykres, próby odrabiania, brak skupienia w pracy, brak głowy dla rodziny. Typowa spirala.

Na ten moment mam dość. Zamknąłem wszystko, wypłaciłem kasę i czuję się, jakbym zdjął z siebie jakiś ciężar.

Kiedyś znowu wrócę i może wtedy podejdę do tego serio dojrzale. Ale teraz potrzebuję odpocząć i się zresetować.

Dbajcie o siebie, Mireczki.

I serio – CFD (nawet jak wam się wydaje, że już wiecie, co robicie) potrafią wciągnąć w bardzo niebezpieczną spiralę.
#gielda
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@prometheusfides: ja tam zarobiłem z 40%, czyli z 10k wyszło. C--j yolo dźwignia 20 na złocie, polecam każdemu.

Inna sprawa, że jeszcze odrabiam straty po shortowaniu tesli wiele lat temu. J----y papier bez sensu xd
  • Odpowiedz