Aktywne Wpisy

chciejstwo +350
Dla jednych małych kroczek dla mnie przepaść której nie było (。◕‿‿◕。)
14 dni bez alkoholu, głowa uwolniona od ciągłego chcę.
Polecam ten stan i trzymam kciuki za każdego któremu
14 dni bez alkoholu, głowa uwolniona od ciągłego chcę.
Polecam ten stan i trzymam kciuki za każdego któremu

Nacho_Libre +11
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham

#h-----z #depresja #psylocybina #badania #leczenie #depresja #substancje
@dzikop: jak w wielu miejscach, czas to zmienić, już pojawiają się kraje które legalizują psylocybinę, dobrze by było znaleźć się wśród nich. Ze wszystkich głupot które ludzkość zrobiła w historii swojego istnienia, delegalizacja psychodelików była jedną z największych. Zachodnie społeczeństwo choruje na szereg chorób cywilizacyjnych, na które jedynym lekiem na ten moment są wątpliwej skuteczności psychotropy z uciążliwymi działaniami niepożądanymi. Tymczasem osobiście znam przypadki osób,
@TheRealMikz: to samo mógłbyś powiedzieć o psychodelikach. Też nie zawsze są skuteczne i też mają efekty uboczne. Czyli tak jak każdy lek, tylko że w ich przypadku mamy mniej danych. To nie jest jakieś magiczne lekarstwo.
@Nigdzieniaee0: no właśnie nie do końca. Groźne działania niepożądane zasadniczo ograniczają się wyłącznie do osób z predyspozycjami do psychoz. W przypadku pozostałych osób ciężko mówić o jakichkolwiek efektach ubocznych, tym bardziej długotrwałych. Przy najpopularniejszych SSRI masz spadek libido, zobojętnienie emocjonalne, przyrost masy ciała, na poziomie neurologicznym dochodzi do desensytyzacji i potencjalnie spadku liczby receptorów serotoninowych,
Psychodeliki nie są skuteczniejsze niż
@Nigdzieniaee0: nie powiedziałem tego, a nie mogę tego powiedzieć dlatego, że nie ma na razie badań porównawczych. Ty też nie możesz powiedzieć, że skuteczniejsze nie są z dokładnie tego samego powodu.
@TheRealMikz: kwestionowałeś skuteczność SSRI, więc tylko wspominam, że nie ma powodu uważać, że psychodeliki są skuteczniejsze.
@Nigdzieniaee0: nie moglibyśmy ich ignorować gdyby były zbierane, ale w praktyka kliniczna to nie są badania kliniczne, tam się nie zbiera takich danych. Powtarzam: nie ma badań klinicznych nad skutkami długotrwałego przyjmowania tych leków, nie ma danych które wykazują że nie wywołują one nieodwracalnych zmian. Zostały dopuszczone do użytku po badaniach klinicznych wynoszących kilka-kilkanaście tygodni, a
Przecież to brzmi jak to samo co szury mówią na
@Nigdzieniaee0: to co tu napisałeś to jest klasyczny gaslighting. Moja argumentacja nie ma nic wspólnego z szurstwem, bo powołuję się na konkretne badania, a stanowisko które prezentuję podziela wielu naukowców w kwestii braku danych dotyczących długotrwałego stosowania SSRI i zagrożeń z tym związanych. Jeśli chcesz to mogę podać konkretne przykłady, ale moje posty już się robią rozwlekłe.
@Nigdzieniaee0: może źle się wyraziłem, nigdy nie twierdziłem że SSRI jako takie są "czymś złym", uważam że praktyka ich stosowania jest wadliwa. Wsparcie farmakologiczne powinno służyć stabilizacji i podjęciu odpowiedniej terapii zmierzającej do wyleczenia, tymczasem wrzuca się na nie pacjentów na całe lata trzymając ich tak naprawdę w uzależnieniu od tych