Wpis z mikrobloga

Jakie byście kupowali auto w 2026?
Te Mazdy mi się bardzo podobają więc pewnie na tym skończę, ale myślę nad tym jednym elementem.
Manual czy automat?
Jazda głównie po mieście z okazyjnymi wypadami w plener, głównie jednak po trasach szybkiego ruchu/autostradach, bo tak w default city zwykle jest.

#auto
#samochody
#motoryzacja
thority - Jakie byście kupowali auto w 2026?
Te Mazdy mi się bardzo podobają więc pew...

źródło: Screenshot 2026-03-27 115106

Pobierz

Jaka skrzynia

• Manual 12.1% (52)
  • Automat 87.9% (376)

Oddanych głosów: 428

• 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Manual czy automat?

@thority: Automat. Manual polecałbym tylko gdybyś lubił czerpać przyjemność z samego faktu prowadzenia samochodu, ale wtedy nie kupowałbyś Mazdy 3 ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@thority: w warszawie to sam bym chyba wziął automat mimo iż jestem absolutnym i oddanym fanem manuala
z tym że nie mam pojęcia jakie skrzynie mazda wkłada do swoich aut
  • Odpowiedz
@thority: Ja pojechałem po pierwszy samochód z automatem odkupić od gościa, instruktaż na jazdę testową był taki: "lewa noga przyspawana na podnóżek". Samochód był w dobrym stanie, to kupiłem i wróciłem 300 km do domu. Już podczas powrotu wiedziałem, ze już nigdy nie kupię na wozidło manuala. Więc nie martw się o nic. Jeśli jesteś zapominalski, to wręcz podkurczaj lewą nogę przez pierwsze kilka godzin jazdy, żeby ci nie przyszło
  • Odpowiedz
@mtos: Jeżdże eCVT od miesiąca i jest głośne tylko jak jeździsz jak klaun - co chwila do dechy i hamowanie. Przy normalnej płynnej jeździe z RiGCZem jest w porządku.
  • Odpowiedz
Automat fajny do pierwszej naprawy, szczególnie że wszędzie teraz wpychają super skrzynie DCT
  • Odpowiedz
Zawsze tak zrobisz. Po co hamować lewą, skoro nigdy się tak nie robi, bez względu na skrzynię?

@PiotrFr: na wykopie jak zwykle same wybitne jednostki xD Ciężko sobie wyobrazić, że jak ktoś od 10 lat jeździ manualem, zrobił w tym czasie 300k km. To podczas pierwszych kilu (nawet) set kilometrów, może mieć odruch wciśnięcia sprzęgła? A przy szerszym pedale hamulca nie trudno przypadkiem lewą nogą trafić w ten hamulec.
  • Odpowiedz
Przecież ten odruch bierze się z tego, że mając dwa pedały powstaje pomysł, żeby używać obu nóg do tego

@PiotrFr: nie, to właśnie zwykła próba naciśnięcia sprzęgła - najczęściej objawia się przy prędkościach parkingowych, kiedy delikwent chce się zatrzymać (sprzęgło, żeby silnik nie zgasł).
  • Odpowiedz
Przecież ten odruch bierze się z tego, że mając dwa pedały powstaje pomysł, żeby używać obu nóg do tego

@PiotrFr: takiego p---------a już dawno tutaj nie czytałem. To nie ma nic wspólnego z tym co tobie się wydaje. Po prostu człowiek ma taki odruch i tyle. I o ile podczas zwykłej jazdy się pilnuje, to przy jakichś manewrach parkingowych lub nagłych sytuacjach, podświadomie będzie próbował wcisnąć sprzęgło.
  • Odpowiedz