Wpis z mikrobloga

Jakie byście kupowali auto w 2026?
Te Mazdy mi się bardzo podobają więc pewnie na tym skończę, ale myślę nad tym jednym elementem.
Manual czy automat?
Jazda głównie po mieście z okazyjnymi wypadami w plener, głównie jednak po trasach szybkiego ruchu/autostradach, bo tak w default city zwykle jest.

#auto
#samochody
#motoryzacja
thority - Jakie byście kupowali auto w 2026?
Te Mazdy mi się bardzo podobają więc pew...

źródło: Screenshot 2026-03-27 115106

Pobierz

Jaka skrzynia

• Manual 12.4% (54)
  • Automat 87.6% (381)

Oddanych głosów: 435

• 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thority: lata temu jeździłem c-klasą w automacie, potem przesiadłem się na manual. Przez bardzo długi czas uważałem, że c-klasa była moim najlepszym autem. Teraz znowu mam automat. I okazało się, że to nie za c-klasą tęskniłem, tylko za automatem właśnie.
Również DC, również większość dystansu robię po mieście i automat to jest rozum i godność człowieka.
  • Odpowiedz
@thority: dobrze się doczytaj co do mazdy, bo oni 2 lata temu mieli problemy z lakierem i rdzą. Kumpel wziął nówkę i po niecałych 2 latach rudy się zaczął pojawiać. Jeżeli nie ma problemu to automat.
  • Odpowiedz
dużo czasu się trzeba przestawiać? Ja zawsze manualem jeździłem

@thority: z c-klasy wsiadłem na manual w 2014 r. i jeździłem tak do tej pory. Od dwóch miesięcy mam ponownie automat i przesiadka zajęła.. w zasadzie nic nie zajęła, od razu się przestawiłem. Wcześniej tylko raz zdarzyło mi się nacisnąć "sprzęgło" lewą stopą, przy manewrowaniu. Nigdy więcej tego nie powtórzyłem ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@thority: jeździłem manualem z 14 lat. Wsiadłem do automatu i po dosłownie 2h czułem się jakbym juź jeździł tak całe życie. W mieście lubiłem se tryby zmieniać na ECO, bo wtedy najbardziej płynnie się jeździło, na trasie comfort, zaś sport (BMW here) to raczej tylko raz na rok, bo już od dawna nie lubię się śpieszyć.
  • Odpowiedz
nie ruszyć komuś z kopyta w zad xD

@thority: ja się złapałem na tym, że w salonie przy odbiorze auta włączyli mi "auto-hold", a ja jestem przyzwyczajony do tego, że po odpuszczeniu pedału hamulca auto zaczyna się toczyć. Z auto-holdem trzeba wyraźnie trącić gaz, żeby ruszyć. I przy pierwszej wizycie na stacji benzynowej (salon nalał paliwa na cały 1 km jazdy, więc przygoda z nowym samochodem trwała raptem 5 minut)
  • Odpowiedz
  • 11
@thority: na pierwszą jazdę z automatem, lewą nogę zginasz i wsadzasz pod siedzenie żebyś czegoś nie wywinął. Po 2h już jesteś przestawiony.
  • Odpowiedz
@thority: Tu nie ma się nad czym zastanawiać. Też całe życie jeździłem na manualach. Parę lat temu przesiadłem się na automat. To jaka wygoda jest w jeździe po mieście, to się nie da nawet opisać. Bardzo szybko się przyzwyczaisz i już nigdy nie będziesz chciał wracać do manuala.
  • Odpowiedz
@thority: Kup to co ci się podoba, a nie co randomi z internetu ci proponują - to ty będziesz jeździł tym autem,a nie oni. Ja z iloma automatami miałem do czynienia - zawsze mnie s-------y - hydrokinetyki, dsg, cvt, roboty, dlatego auto wybrałem na manualu - bo co mam sie dodatkowo wnerwiać podczas jazdy?
Weź jakieś auto na minuty w automacie i zobacz jak ci się tym jeździ - czy
  • Odpowiedz
  • 1
@thority: sprawdź jeszcze civika. Też rozważałem te dwa. pojeździłem na testy mazda i honda, honda wygrała. tak samo jak ty nie miałem wcześniej automata, a automat w civiku jest doskonały. do tego civik ogólnie przestronniejszy i większy bagażnik ma, plus wygodniejszy załadunek. spalanie oba mają dobre, ale nadal honda w hybrydzie mi lepiej spasowała pod prawie każdym względem.
  • Odpowiedz