Wpis z mikrobloga

Kurde niedawno mi jebło 17 lat na wykopie.
Nie byłem tu codziennie, na chyba dwa lata straciłem dostęp do konta bo miałem perma bana o którego prawie rok pisałem apele o kasację jak o warunkowe zwolnienie z więzienia ( dzięki @Moderacja )

No ale do czego zmierzam. Wykop dziś to już nie jest wykop ten co był kiedyś. Odnoszę wrażenie że jak zakładałem konto 70% użytkowników jeszcze nie było na świecie i odczuwam tak dużą różnicę pokoleniową że praktycznie nie uczestniczę w żadnych dyskusjach.
Czy to możliwe że wykop stał się portalem młodzieżowym? Jeszcze fakt jak bardzo skręcił w prawo i jest bardzo mocno zdominowany politycznie co mnie osobiście przeraża bo oznacza jak dobra robotę robią te chujki z stołków skłócając społeczeństwo i wywołując wojny nawet w niegdyś wolnej od tego syfu społeczności internetowej. Owszem była beka z z asów na wiejskiej ale zabierało to co 20 znalezisko.
Było więcej uśmiechu , ludzi prowadzili zajebiste tagi. Uczyłem się tu jak robić ciasto na pizzę , ser żółty , były zloty w Londynie , były wspólne wypady w góry . Ludzie byli bliżej choć wtedy już czuło się że ludzie powoli się od siebie oddalają to co dziś się o--------a to woła o pomstę do nieba .
Na to wszystko weszło AI I ludzie już nie muszą się o nic pytać nikogo ani z nikim mieć ludzkich kontaktów. Internet to najgorsza rzecz jaka spotkała ludzkość od czasu czarnej śmierci bo choć nie zabija fizycznie zabija duszę

#przemyslenia #feels
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zomowiec: dzisiaj polityczna i ideologiczna przynależność jest tym czym dla mojego ojca byla muzyka. To nie tylko zainteresowanie, ale caly mechanizm spoleczny wokół ktorego tworzą się subkultury wszelkiego rodzaju.
To dlatego widzisz caly wykop zasrany polityką takiego czy innego rodzaju, bo ludzie budują wokół tego swoją tożsamość
  • Odpowiedz
@zomowiec 17 lat to był 2009 rok. Rok przed katastrofą smoleńską. Pisanie, to nie tak dawno. Myślę że większość tego portalu pamięta to wydarzenie
  • Odpowiedz
@zomowiec: z roku na roku internet stal/staje sie coraz popularniejszy w tym samym - przyniosl ze soba niezbyt ogarnietych staruchow, boty polityczne, polityka stala sie popularniejsza wsrod ludzi, „mlodych” to tu napewno nie ma, kazdy ponizej 25 siedzi na dc/x w swojej bance/spolecznosci. W skrocie; do smutnego momentu trafilismy, wiekszosc ludzi buduje tozsamosc na polityce, w najnormalniejszych postach potrafia rzucic zartem politycznym, co juz swiadczy o „smierci” starego internetu ;(
  • Odpowiedz
@zomowiec: Też byłeś w bańce. Ja ten portal odkryłem dopiero w 2015 roku i już wtedy jawił się jako zbiorowisko korwinowskich kuców, a nie sądzę, żeby to się wzięło z niczego. Zaczątek tego zjawiska musiał być znacznie wcześniejszy.
  • Odpowiedz
  • 0
@simpiara @voov100: bez kitu człowiek który nie chce w tym uczestniczyć czuję się wykluczony społecznie. Jakbyś musiał się opowiedzieć po jednej ze stron żeby móc zabrać głos w dyskusji. Dlatego lepiej się nie odzywać żeby nie być zakrzyczanym. Dla mnie "jedni" i "drudzy" to ta sama szajka

@niecodziennyszczon
Masz rację ale było tego jakby mniej. Nie wiem czy jakieś statystyki by to potwierdziły czy to moje subiektywne odczucie
  • Odpowiedz
@zomowiec: nie nie, jest duzo mniejszych podgrup, mniej lub bardziej skrajnych.
Lewica vs prawica czy pis vs po to tylko wierzchołek góry lodowej. Nie trzeba opowiadać się po żadnej ze stron, tak długo tak wykazujesz znajomość jednej z doktryn tak długo będziesz miał socjalne zaplecze do podtrzymania interakcji. Im więcej i im bardziej ezoteryczną wiedzę posiadasz, tym łatwiej się w tym nowym paradygmacie społecznym poruszać. Ludzie drący ryja na wykopie
  • Odpowiedz
Też byłeś w bańce. Ja ten portal odkryłem dopiero w 2015 roku i już wtedy jawił się jako zbiorowisko korwinowskich kuców, a nie sądzę, żeby to się wzięło z niczego. Zaczątek tego zjawiska musiał być znacznie wcześniejszy.

@niecodziennyszczon: Upolitycznienie zaczęło się wcześniej, bo ten portal był bazą wypadową korwinowych kuców, ale najgorsze przyszło gdy najpierw PiS a później też PO odkryło potencjał kształtowania opinii w internecie. Od tego czasu portale
  • Odpowiedz
@callver34: Akurat w tym przypadku na pytanie co był pierwsze kura czy jajko, jest odpowiedzieć bardzo łatwo. Gdyby PO potrafiło w tak agresywną, chłopkorozumkową narrację jak PiS to nigdy nie przegraliby wyborów w 2015. Oni tkwili i nadal po części tkwią w starym świecie ery znaczenia tradycyjnych mediów i autorytetów typu Bartoszewski, Wajda itd. To PiS zaczął od r------------a i uwodzenia typowego chama polskiego.
  • Odpowiedz