Wpis z mikrobloga

ścieżka może c-----a ale jest to niech korzystaja. Jak na drodze mam progi zwalniające to raczej nie jadę chodnikiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@PeterFile: ale to nie tak. Jakbyś miał w--------ą drogę 2x2, po której z jakiegoś powodu nie możesz jechać i musiałbyś jechać jakimś wyboistym gównem, to też byś sobie wjechał na to 2x2 wiedząc, że nie czekają Cię żadne konsekwencje.
A co do tego
  • Odpowiedz
@dariusz_94: całe życie jeździłem na MTB i plułem na szosarzy. Teraz kupiłem szosę i dalej na nich pluje xD szosa także daje radę na DDR
  • Odpowiedz
to jest logiczne zachowanie, niestety przepisy sa takie ze rowerzysta musi ustapic pierwszeństwa na skrzyżowaniach, jak jedzie przejazdem dla rowerów to nie ma bezwględnego pierwszeńnstwa a jak jedzie obok po jezdni na drodze z pierwszeństwem to juz ma pierwszeństwo

@Pawel993: nie do końca. Jeśli jedziesz drogą rowerową będącą częścią drogi z pierwszeństwem, to zarówno skręcający z tej drogi w drogę poprzeczną, jak i wjeżdżający z drogi podporządkowanej muszą ci ustąpić
  • Odpowiedz
nie do końca. Jeśli jedziesz drogą rowerową będącą częścią drogi z pierwszeństwem, to zarówno skręcający z tej drogi w drogę poprzeczną, jak i wjeżdżający z drogi podporządkowanej muszą ci ustąpić pierwszeństwa

@czeslav87: policja ma inne zdanie na ten temat, tak jak tu, gdyby rowerzysta jechał jezdnia to by samochod musial mu ustapic pierwszensrwa

@Krupier
Pawel993 - >nie do końca. Jeśli jedziesz drogą rowerową będącą częścią drogi z pierws...
  • Odpowiedz
@Pawel993: nie wiem w jakim kraju żyjesz, ale w Polsce przepisy mówią jasno, że na przejeździe rowerowym pierwszeństwo ma rowerzysta.
Rowerzysta nie ma jedynie pierwszeństwa podczas zbliżania się do przejazdu, ale każdy rozsądny kierowca puści rowerzystę jeżeli ten jest z 10 metrów przed przejazdem.
  • Odpowiedz
czas najwyzszy odroznic tych na szosach od tych na mtb ktorym jazda po sciezce nie przeszkadza

@RelaniU:
P--------z głupoty, bo to zależy nie od roweru, tylko od człowieka. Mam tez szosę i nigdy bym na drodze tak nie jechał przy takiej ścieżce.
Inna sprawa, że jakoś totalnie każdy ma w dupie to, że na każde 100 km przejechane mija mnie ok 50 samochodów o ok 0,2 m od łokcia, a
  • Odpowiedz
Rowerzysta nie ma jedynie pierwszeństwa podczas zbliżania się do przejazdu, ale każdy rozsądny kierowca puści rowerzystę jeżeli ten jest z 10 metrów przed przejazdem.

@BR2428G: no wiec dlatego mowie ze jadac droga z pierwszenstwem nie masz pierwszenstwa, musisz sie najlepiej zatrzymac pokazac chce chcesz wjechac na przejazd
jak jechesz jezdnia nie musisz zwalniac
  • Odpowiedz
ale tutaj znaki poziome ustąpienia pierwszeństwa masz za przejazdem. Więc zalicza się do tych pozostałych przypadków :)

@czeslav87: wiec dlatego warto jechac po jezdni bo jak jedziesz DDR czy ciagiem pieszorowerowym to tracisz pierwszenstwo
  • Odpowiedz
@czeslav87: To wyobraź sobie, że nasi kochani drogowcy dają znak A-7 pomiędzy drogą z pierwszeństwem, a DDR. I zastanawiaj się, masz pierwszeństwo, czy nie?
  • Odpowiedz