ścieżka może c-----a ale jest to niech korzystaja. Jak na drodze mam progi zwalniające to raczej nie jadę chodnikiem ( ͡°͜ʖ͡°)
@PeterFile: ale to nie tak. Jakbyś miał w--------ą drogę 2x2, po której z jakiegoś powodu nie możesz jechać i musiałbyś jechać jakimś wyboistym gównem, to też byś sobie wjechał na to 2x2 wiedząc, że nie czekają Cię żadne konsekwencje. A co do tego
to jest logiczne zachowanie, niestety przepisy sa takie ze rowerzysta musi ustapic pierwszeństwa na skrzyżowaniach, jak jedzie przejazdem dla rowerów to nie ma bezwględnego pierwszeńnstwa a jak jedzie obok po jezdni na drodze z pierwszeństwem to juz ma pierwszeństwo
@Pawel993: nie do końca. Jeśli jedziesz drogą rowerową będącą częścią drogi z pierwszeństwem, to zarówno skręcający z tej drogi w drogę poprzeczną, jak i wjeżdżający z drogi podporządkowanej muszą ci ustąpić
nie do końca. Jeśli jedziesz drogą rowerową będącą częścią drogi z pierwszeństwem, to zarówno skręcający z tej drogi w drogę poprzeczną, jak i wjeżdżający z drogi podporządkowanej muszą ci ustąpić pierwszeństwa
@czeslav87: policja ma inne zdanie na ten temat, tak jak tu, gdyby rowerzysta jechał jezdnia to by samochod musial mu ustapic pierwszensrwa
@Pawel993: nie wiem w jakim kraju żyjesz, ale w Polsce przepisy mówią jasno, że na przejeździe rowerowym pierwszeństwo ma rowerzysta. Rowerzysta nie ma jedynie pierwszeństwa podczas zbliżania się do przejazdu, ale każdy rozsądny kierowca puści rowerzystę jeżeli ten jest z 10 metrów przed przejazdem.
czas najwyzszy odroznic tych na szosach od tych na mtb ktorym jazda po sciezce nie przeszkadza
@RelaniU: P--------z głupoty, bo to zależy nie od roweru, tylko od człowieka. Mam tez szosę i nigdy bym na drodze tak nie jechał przy takiej ścieżce. Inna sprawa, że jakoś totalnie każdy ma w dupie to, że na każde 100 km przejechane mija mnie ok 50 samochodów o ok 0,2 m od łokcia, a
Rowerzysta nie ma jedynie pierwszeństwa podczas zbliżania się do przejazdu, ale każdy rozsądny kierowca puści rowerzystę jeżeli ten jest z 10 metrów przed przejazdem.
@BR2428G: no wiec dlatego mowie ze jadac droga z pierwszenstwem nie masz pierwszenstwa, musisz sie najlepiej zatrzymac pokazac chce chcesz wjechac na przejazd jak jechesz jezdnia nie musisz zwalniac
Jeśli samochód wyjeżdża z drogi podporządkowanej, na której przed przejazdem dla rowerzystów ustawiony jest znak A-7 „ustąp pierwszeństwa”, kierowca musi ustąpić pierwszeństwa rowerzyście zbliżającemu się do przejazdu.
@czeslav87: To wyobraź sobie, że nasi kochani drogowcy dają znak A-7 pomiędzy drogą z pierwszeństwem, a DDR. I zastanawiaj się, masz pierwszeństwo, czy nie?
@dariusz_94: czyli teraz mniejszy hejt na kierowców i psy a większy na pedalarzy, ok muszę pamiętać i się dostosować żeby płynąc na fali narracji (。◕‿‿◕。)
#rower #drogi
źródło: 1000018198
Pobierz@cult_of_luna: to akurat nie jest zabronione.
@PeterFile: ale to nie tak. Jakbyś miał w--------ą drogę 2x2, po której z jakiegoś powodu nie możesz jechać i musiałbyś jechać jakimś wyboistym gównem, to też byś sobie wjechał na to 2x2 wiedząc, że nie czekają Cię żadne konsekwencje.
A co do tego
@mojmir: i co to w ogóle ma dać? xD
źródło: 1583
Pobierz@Pawel993: nie do końca. Jeśli jedziesz drogą rowerową będącą częścią drogi z pierwszeństwem, to zarówno skręcający z tej drogi w drogę poprzeczną, jak i wjeżdżający z drogi podporządkowanej muszą ci ustąpić
Nie pozwalają bezpiecznie przekraczać prędkości XDDD
@czeslav87: policja ma inne zdanie na ten temat, tak jak tu, gdyby rowerzysta jechał jezdnia to by samochod musial mu ustapic pierwszensrwa
@Krupier
Rowerzysta nie ma jedynie pierwszeństwa podczas zbliżania się do przejazdu, ale każdy rozsądny kierowca puści rowerzystę jeżeli ten jest z 10 metrów przed przejazdem.
@RelaniU:
P--------z głupoty, bo to zależy nie od roweru, tylko od człowieka. Mam tez szosę i nigdy bym na drodze tak nie jechał przy takiej ścieżce.
Inna sprawa, że jakoś totalnie każdy ma w dupie to, że na każde 100 km przejechane mija mnie ok 50 samochodów o ok 0,2 m od łokcia, a
@BR2428G: no wiec dlatego mowie ze jadac droga z pierwszenstwem nie masz pierwszenstwa, musisz sie najlepiej zatrzymac pokazac chce chcesz wjechac na przejazd
jak jechesz jezdnia nie musisz zwalniac
@czeslav87: wiec dlatego warto jechac po jezdni bo jak jedziesz DDR czy ciagiem pieszorowerowym to tracisz pierwszenstwo
https://www.centrumrowerowe.pl/blog/kto-ma-pierwszenstwo-na-sciezce-rowerowej/
@dariusz_94: To są pedalarze. Rowerzystów taka jazda też denerwuje. ヽ( ͠°෴ °)ノ
tutaj masz najlepszego wykopka, jego kanal na yt to jest kopalnia xD