Wpis z mikrobloga

Mirki prowadzi ktoś biznes z automatami vendingowymi ? Mam 2 lokalizację na oku na dworcach pkp - jedna średnio 1100 pasażerów dziennie, druga 2000, monopol obecnie bym miał na automat, sklepy najbliższe spozywcze 200-300 metrów. Mysle zeby postawic 2 automaty combo czyli kawa ziarnista, herbata plus napoje i przekąski z klasycznego modułu na spirali tej. Nie wiem jakiej konwersji powinienem sie spodziewać - potrzebne twarde dane ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#wlasnybiznes #firma #biznes #automaty #vending
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie prowadzę i raczej nigdy nie będę, ale sam jestem ciekaw :)
Gdyby - myślę optymistycznie - przyjąć, że co 20 osoba kupi kawę czy przekąskę i masz na tym 100% zarobku (tzn cena w automacie, minus koszt zakupu towaru, w ogóle pomijam serwisowanie automatu, koszt prądu i obsługi w rodzaju - wsadzanie towaru do automatu), albo uśredniając niech będzie 2-3zł, to wychodzi 200-300zł. Hmm... A jeszcze z tego co wiem, ludzie
  • Odpowiedz
  • 0
@Oo-oO: Jakby co 20 osoba kupiła to wchodzę w to w ciemno xD Realnie spodziewam sie 1-2% konwersji ale nie wiem czy zbyt optymistyczne to nie jest.
  • Odpowiedz
@gruby55: kurde, to jak to się wtedy amortyzuje? Koszty prądu, koszty obsługi? Muszę się gdzieś grubo mylić w obliczeniach wyżej.
  • Odpowiedz
@gruby55: ja tylko napiszę jako konsument, że zrezygnowałem z kupowania napojów w takich automatach całkowicie. Rozumiem jeszcze taki typowy automat vendingowy, gdzie sprzedajesz chipsy, batoniki i butelkowane picie, ale automaty z napojami na ciepło są dla mnie mega odrzucające. W większości z nich czystość pozostawia dużo do życzenia. Pewnie jestem jakimś promilem co zwraca na to uwagę, ale pomyślałem, że się podzielę moim poglądem
  • Odpowiedz
  • 0
@Oo-oO: Miejscówka w Pipidówie dolnej - 200-400, prąd ryczałt 100-200, rata za sprzet w moim przypadku 500, czytnik kart i obsługa 50-100, prowadzenie firmy ok 400 bo mam etat, ksiegowosc tutaj jeszcze nie wiem ale spodziewam sie 300-400. Wyliczenia na szybko i z d--y a juz sie robi ze potrzeba z 2,5% konwersji (dla 1100 pasazerow dzienniennie) na dzien dobry zeby na zero wyjsc jeżeli średni zarobek na produkcie to
  • Odpowiedz
@gruby55: dzięki - ciekawie to wygląda. Może możnaby podnieść jakoś atrakcyjność, nie wiem. Dorzucić ekran i wyświetlać artykuł z jakiegoś czasopisma? W sumie podobnie jak @Snowdr0p też nie korzystam, nawet sobie nie zdawałem sprawy że z pewnością jednym z powodów jest dokładnie aspekt higieniczny, innym oczywiście smak i cena. W sensie - to nie że jest drogo, tylko zawsze jest to nieproporcjonalnie drogo, coś jak kupowanie butelki wody na
  • Odpowiedz
  • 1
@Oo-oO: Tak i tak. Mam na oku maszyne z dużym wyświetlaczem- mozna odpalać reklamy jak jest nieużywana (jeżeli zarządca obiektu na to pozwoli). Mysle ogolnie nad tym aby skupic sie bardzo na kawie i od początku nastawić sie na markę własną. Fajnie by bylo np okleić automat grafiką według własnego pomyslu i oferować kawkę z ziarna z lokalnych palarni. Ten element z napojami i przekaskami to tak na doczepnego, bo
  • Odpowiedz