Wpis z mikrobloga

Przemyślenia z d--y:
- 2035r jest realny do przesiadki na EV biorąc pod uwagę tempo rozwoju EV. Samochody elektryczne praktycznie dorównują już spalinowym na trasie a busy na międzynarodówce prawdopodobnie zostaną zamienione na ciężarówki bo i tak unia chce tachografy i bezpieczeństwo a nie przeładowane busy latające 30h bez przerwy dla kierowcy
- EV to nie tylko klimat, to przede wszystkim niezależność od sytuacji geopolitycznej i soczku z dinozaurów którego nie mamy
- Coraz więcej odcinkowych pomiarów prędkości i coraz większy ruch już skłonił mnie do jazdy w okolicy średniej 120km/h po Skach i nawet mniej na drogach klasy A przez korki. Nowe mandaty i potencjalna utrata prawka skutecznie leczy od kupowania fury którą da się "nadrabiać czas" na trasie
- Większość materiałów anty EV jakie czytam jest wyssane z palca, kłamie i widać przy tym ataki kupionych botów. Krajom poza UE zależy na tym żeby spowolnić transformację (w szczególności Rosja i USA).
- Tiry na prąd mogą działać, w szczególności na trasach gdzie się jeździ regularnie od bazy do bazy w granicach 400km-500km
- Jeszcze żeby tylko ustawodawca rozwiązał problem z spółdzielniami i słabo dostępnymi słupkami do ładowania i jesteśmy na prostej do elektryfikacji (nie musimy mieć każdego samochodu w prądzie - nawet jak co drugi się zdecyduje to już sytuacja z ropą będzie zgoła inna)
#motoryzacja #oze #samochodyelektryczne
  • 200
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ponieważ sterując ceną prądu sterujesz godzinami ładowania 80% użytkowników

@dzem_z_rzodkiewki: komunizm i centralne planowanie zawsze na propsie xd W ogóle połączmy to jeszcze z idea social credit i jak będziesz niegrzeczny to ci dowalimy cenę prądu taką, ze będziesz w domu siedział xd

a jak będzie musiał to nie zatankuje za 2zł, tylko za 4zł. Nadal to lepsze niż wywindowanie ceny z 5,5zł do
  • Odpowiedz
niczego nie anuluje

@login_nick: owszem anuluje, bo nie wiem czy wiesz, ale zasilanie jest potrzebne cały rok przez całą dobę, a nie tylko wtedy jak świeci słonko albo wieje wiaterek.

środek ciężkości OZE zimą przenosi się ze światła na
  • Odpowiedz
komunizm i centralne planowanie zawsze na propsie xd W ogóle połączmy to jeszcze z idea social credit i jak będziesz niegrzeczny to ci dowalimy cenę prądu taką, ze będziesz w domu siedział xd

@WhiskeyIHaze: to będziesz w tych 20%, ja sobie ustawie taryfę i ładowarkę pod godziny najtańszego prądu to będę jeździł za 7zł za 100km. Po co mam płacić więcej jak mogę mniej? Jak chcesz tankować drogim prądem to
  • Odpowiedz
żenada

@dzem_z_rzodkiewki: wiesz co jest żenadą? Że dostajesz w twarz twardymi danymi, ale lejesz na nie ciepłym moczem, bo uroiłeś sobie, że wiesz najlepiej ze wszystkich i skoro do tej pory "jakoś było", to dalej możemy tak robić i wszystko będzie cacy, bo tak Ci pasuje do teorii.
  • Odpowiedz
W ogóle nie widzę takich sytuacji przy MOPach przy autostradach, ludzie korzystają z wszystkich udogodnień

@dzem_z_rzodkiewki: tak jak pisałem, rodziny z 3 dzieci i psem. Tam dzieciakom trzeba się dać wybiegać. Dorosła osoba wyskoczy na 5 minut, przeprostuje kości, ew zapali szluga i może kolejne 3-4h jechać bez problemu.
  • Odpowiedz
Ja tylko czekam na coś pokroju Skody Octavii EV z baterią 75kWh lub więcej netto

@dzem_z_rzodkiewki: skoda octavia sedan ma dokładnie takie same wymiary jak tesla 3... ale to prawda ze suvów jest wiecej, bo przy dzisiejszej technologii bateryjnej, po prostu te baterie lądują pod podłogą, wiec wymuszają wyższe o 15-20cm auto aby wnętrze było podobne do spalinowego odpowiednika

https://www.carsized.com/en/cars/compare/tesla-model-3-2017-sedan-vs-skoda-octavia-2019-sedan/
  • Odpowiedz
dlaczego akurat 4zł? Dlaczego nie 6 albo 8? Dlaczego nie 10?

@kompek: wystarczy popatrzeć jak kształtują się dzisiaj ceny energii na rynku hurtowym (RCE). To daje już dość precyzyjny pogląd na sytuację.
  • Odpowiedz
@r5678:

pokaż mi elektryka do 5000zł który ma zasięg 1000km

A na cholerę taki, skoro dopiero pisałeś, że pełny bak masz na parę miesięcy xD
  • Odpowiedz
@dzem_z_rzodkiewki: A tak abstrahując już od żartobliwego postu.

Sam bardzo chętnie bym kupił elektryka ale
mieszkam w bloku i nie ma szans tutaj na ładowarkę w podziemnym
i za 50k nie ma nic zadowalającego co będzie jechać, nie ma co obniżać sobie standardów życia to nie na tym polega. Celuję w auta raczej około 10 lat. Gdzie spokojnie wchodzą 4 osoby które mogą wyciągnąć przed siebie nogi.
Weź takie A4 b6 długość niecałe
  • Odpowiedz
wzrost o 100% lepszy niż wzrost o 30%? srogie piguły

@WhiskeyIHaze: no jak chcesz się taką prymitywną matematyką posługiwać to masz: wzrost o 3,5zł lepszy niż wzrost o 2zł? Srogie piguły.

Tak poważnie to nie wiem czy nie rozumiesz czy rozumiesz, ale na siłę pchasz błędną
  • Odpowiedz
@dzem_z_rzodkiewki: Wszystkie haracze które obecnie płacą spalinówki zostaną przeniesieniowy na elektryki. Np. 50% ceny paliw to podatki, to jakoś zostanie przeniesione na elektryki. Inaczej system nie będzie się spinał, ktoś musi utrzymać drogi i drogi rząd.
Więc wszystkie przemyślenia o cenach możecie sobie wsadzić, przestaną być aktualne gdy udział EV wzrośnie. Będziecie się śmiać z tego, że w 2026 ktoś liczył: elektryk zużywa na 100 km 15kWh po 1zł więc
  • Odpowiedz
mieszkam w bloku i nie ma szans tutaj na ładowarkę w podziemnym

i za 50k nie ma nic zadowalającego co będzie jechać,

@ekektrykpozdalnym: myślę, że dzisiaj ciężar dyskusji jest w innym miejscu. Teraz jesteś po prostu skazany na auto spalinowe, ale za dekadę będziesz już miał zarówno tą ładowarkę jak i elektryki za 50k z rynku wtórnego. Będzie to dostępne tym łatwiej i tym szybciej, czym szybciej społeczeństwo zacznie się
  • Odpowiedz
3,5zł lepszy niż wzrost o 2zł?

@login_nick: zależy co liczymy. Bo jak 1kw vs 1 litr to trzeba potem przeliczyć co nam da więcej zasięgu. Czy liczymy koszt przejechania 1km na prądzie vs diesel?

do których mam duże wątpliwości, że prawdziwym celem ich istnienia jest ich
  • Odpowiedz
@r5678 z całym szacunkiem - p--------z kocopoły. Na screenie poniżej masz moje staty z przejazdu elektrykiem do Hiszpanii sprzed miesiąca. W zielonej tabelce masz dystans przejechany między ładowaniami (nie licząc tego po Ohringen - bo tam chwilę wkoło komina pojeździliśmy - a dystans wpisywałem z google maps między ładowarkami). Każda trasa była jechana autostradą. Na każdej autostradzie jechałem z max limitem + 4-9kmph ... w DE na Autobahnie bez limitu jechałem
marcinsa12 - @r5678 z całym szacunkiem - p--------z kocopoły.  Na screenie poniżej ma...

źródło: Screenshot 2026-03-26 at 15.21.58

Pobierz
  • Odpowiedz
@heniek_8: Na przykład tak:

@Dorianxxx: XDDD najpierw niech będą jakiekolwiek miejsca dla zwykłych aut, a co mówić o erektykach. w starszych blokach proporcja 0,1 miejsca na mieszkanie bywa częsta. U mnie jest 10 miejsc na 60 mieszkań :)
  • Odpowiedz
Będzie to dostępne tym łatwiej i tym szybciej, czym szybciej społeczeństwo zacznie się przestawiać na elektryki i o to jest cała batalia.

@login_nick: Jak będę mieć warunki to pierwsze co zrobię to kupię elektryka tylko, żeby nikt do tego czasu mnie do tego nie zmuszał. Poprzez siłowe próby wprowadzania większość ludzi neutralnych staje się przeciwnikami.
Tak samo jak siłowe zmuszanie ludzi do silników 2 litry i mniejszych.
  • Odpowiedz
komunizm i centralne planowanie zawsze na propsie xd

@WhiskeyIHaze: wolny rynek, głupcze!

uroiło Ci się że stała cena prądu czy się stoi czy się leży, co?
  • Odpowiedz
- Coraz więcej odcinkowych pomiarów prędkości i coraz większy ruch już skłonił mnie do jazdy w okolicy średniej 120km/h po Skach i nawet mniej na drogach klasy A przez korki. Nowe mandaty i potencjalna utrata prawka skutecznie leczy od kupowania fury którą da się "nadrabiać czas" na trasie

@dzem_z_rzodkiewki: fajny ten postęp, taki spowalniający.

Jeszcze tylko zlikwidować transport prywatny i podstawiać ekoligiczne bydlęce korpowagony "hehe bo taniej, od razu do
  • Odpowiedz