Wpis z mikrobloga

Przemyślenia z d--y:
- 2035r jest realny do przesiadki na EV biorąc pod uwagę tempo rozwoju EV. Samochody elektryczne praktycznie dorównują już spalinowym na trasie a busy na międzynarodówce prawdopodobnie zostaną zamienione na ciężarówki bo i tak unia chce tachografy i bezpieczeństwo a nie przeładowane busy latające 30h bez przerwy dla kierowcy
- EV to nie tylko klimat, to przede wszystkim niezależność od sytuacji geopolitycznej i soczku z dinozaurów którego nie mamy
- Coraz więcej odcinkowych pomiarów prędkości i coraz większy ruch już skłonił mnie do jazdy w okolicy średniej 120km/h po Skach i nawet mniej na drogach klasy A przez korki. Nowe mandaty i potencjalna utrata prawka skutecznie leczy od kupowania fury którą da się "nadrabiać czas" na trasie
- Większość materiałów anty EV jakie czytam jest wyssane z palca, kłamie i widać przy tym ataki kupionych botów. Krajom poza UE zależy na tym żeby spowolnić transformację (w szczególności Rosja i USA).
- Tiry na prąd mogą działać, w szczególności na trasach gdzie się jeździ regularnie od bazy do bazy w granicach 400km-500km
- Jeszcze żeby tylko ustawodawca rozwiązał problem z spółdzielniami i słabo dostępnymi słupkami do ładowania i jesteśmy na prostej do elektryfikacji (nie musimy mieć każdego samochodu w prądzie - nawet jak co drugi się zdecyduje to już sytuacja z ropą będzie zgoła inna)
#motoryzacja #oze #samochodyelektryczne
  • 200
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzem_z_rzodkiewki: wiesz, że sieci przesyłowe też mają określoną przepustowość? i jedna elektrownia na północy Polski nie rozwiązuje problemu z brakiem prądu na południu Polski bo sieć przesyłowa nie wyrobi to raz a dwa straty przy takim przesyle? już nie wspominając o tym, że budowa elektrowni atomowej w Polsce trwa już z 50 lat i końca nie widać.
I nie pisz o pomocy z innych krajów bo tam będzie to samo.
  • Odpowiedz
Przemyślenia z d--y:

@dzem_z_rzodkiewki: Przemyślenia z d--y:
- 2035r jest realny do przesiadki na hybrydę zasilaną etanolem biorąc pod uwagę to, że prawo mnie do tego zmusi
- Etanol to nie tylko klimat, to przede wszystkim niezależność od sytuacji geopolitycznej i soczku z dinozaurów którego nie mamy, dodatkowo można ten etanol pić i na nim jeździć, same plusy
- Coraz więcej odcinkowych pomiarów prędkości i coraz większy ruch skłonił mnie do jazdy w okolicy
  • Odpowiedz
Aktualnie mamy tyle mocy w PV, że trudno sobie wyobrazić powtórkę z tamtej sytuacji. Trudnym tematem pozostaje polska zima.

@login_nick: masz świadomość, że to drugie zdanie absolutnie anuluje wszystko, co powiedziałeś przed nim?

mamy zdywersyfikowane źródła i warunki pogodowe. Wszyscy możemy się wzajemnie stabilizować, chociaż w ograniczonym zakresie i z uwzględnieniem ryzyka że splot zdarzeń może doprowadzić do tego że komuś
  • Odpowiedz
Ale skąd wy macie te dane o zasięgu, ja oglądam różne filmy, czy przeglądam ogłoszenia gdzie ludzi wprost pisza jaki zasięg. np wspomniane bmw i4, na mieście przejedzie około 420km a na trasie 330km, a to jest max 3 letni elektryk. baterie ma 80. Gdzie te całe WLTP nigdy nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

@r5678: Mam BMW i5 od niecałego roku i za mną pierwsza zima - piszę z
  • Odpowiedz
wiesz, że sieci przesyłowe też mają określoną przepustowość?

@WhiskeyIHaze: to jest marginalny problem ponieważ większość użytkowników ładuje powoli (6kW) i w nocy

A i w dieslach 1000km na jednym baku to norma

@WhiskeyIHaze: Których już nikt nie kupuje bo diesel jest drogi, adblue jest drogie, mało kto spełnia normy. W 3 samochodach które rozważałem 4 lata temu nie było nawet opcji diesla. To nie jest atut. Większość ludzi
  • Odpowiedz
Dziwne jest to że nie porównujesz tego do braków paliwa na stacjach który już się wydarza w niektórych krajach

@dzem_z_rzodkiewki: jak to dobrze, że nigdzie nie ma blackoutów, np. w takiej Hiszpanii ()
  • Odpowiedz
no ile? Liczby misiu, liczby, a nie jakieś slogany "tyle energii, że ja p------ę".

@kompek: jak się wypowiadasz to powinieneś mieć marginalne pojęcie o sytuacji energetycznej ale niestety mamy doczynienia z populistą z którym dyskusja nie ma sensu
  • Odpowiedz
@kompek: wiesz co psuje twoją narracje? Same pompy ciepła które zainstalowaliśmy w ostatnie 5 lat w szczycie biorą więcej energii niż 20mln aut elektrycznych. I jakimś cudem jeszcze światło w domach mamy

EV nie jest żadnym problemem w sieci ponieważ sterując ceną prądu sterujesz godzinami ładowania 80% użytkowników
  • Odpowiedz
masz świadomość, że to drugie zdanie absolutnie anuluje wszystko, co powiedziałeś przed nim?

@kompek: niczego nie anuluje, przytoczyłeś sytuację z lata i do niej się odniosłem. Dzisiaj w lecie ta sytuacja by się nie powtórzyła.

i kto będzie kogo stabilizował w
  • Odpowiedz
ponieważ większość użytkowników

@dzem_z_rzodkiewki: teraz bo takie samochody to jest zabawka a nie narzędzie pracy większości ludzi.

Których już nikt nie kupuje bo diesel jest drogi, adblue jest drogie, mało kto spełnia
  • Odpowiedz
chłopie ty chyba nigdy w trasie nie byłeś. Ludzie tankują i jadą dalej a nie za każdym razem siedzą po 20 minut na mopie xd A gdyby chcieli to by sobie takie przerwy robili. To jest dobre dla rodziny z 3 dzieci i psem a nie dla singla czy pary bez dzieci co chce trasę zrobić jak najszybciej.

@WhiskeyIHaze: jesteś w mniejszości która ma z tym problem, zostań tam gdzie
  • Odpowiedz
wiesz, że sieci przesyłowe też mają określoną przepustowość? i jedna elektrownia na północy Polski nie rozwiązuje problemu z brakiem prądu na południu Polski bo sieć przesyłowa nie wyrobi to raz a dwa straty przy takim przesyle?

@WhiskeyIHaze: sprawdź sobie ile i jakich inwestycji mamy zaplanowanych w sieciach przesyłowych na najbliższą dekadę. I nie chodzi tylko o powiązanie z planowaną na północy elektrownią atomową, ale także z ogromnymi mocami z planowanych
  • Odpowiedz
mamy doczynienia z populistą z którym dyskusja nie ma sensu

@dzem_z_rzodkiewki: ale dlaczego jesteś taki srogi wobec siebie? Bo ja liczby podałem, to Ty masz z tym jakiś problem.

Same pompy ciepła które zainstalowaliśmy w ostatnie 5 lat w szczycie biorą więcej energii niż 20mln aut elektrycznych. I jakimś cudem jeszcze światło w domach
  • Odpowiedz
jesteś w mniejszości która ma z tym problem

@dzem_z_rzodkiewki: masz na to jakieś badania?

Tylko nie wmawiaj innym którym ta przerwa 25 minut się podob

@dzem_z_rzodkiewki: no już pisałem jak im się podoba. Widać to na stacjach benzynowych przy trasie, gdzie większość ludzi tankuje i jedzie dalej bo tak im się to 25 minut przerwy podoba xd
  • Odpowiedz
no już pisałem jak im się podoba. Widać to na stacjach benzynowych przy trasie, gdzie większość ludzi tankuje i jedzie dalej bo tak im się to 25 minut przerwy podoba xd

@WhiskeyIHaze: no tak ja tankuje jak najszybciej bo po 3km trasy do pracy się jeszcze nie zmęczyłem xD W ogóle nie widzę takich sytuacji przy MOPach przy autostradach, ludzie korzystają z wszystkich udogodnień. Te dodatkowe 10 minut straty to
  • Odpowiedz