Aktywne Wpisy

CzekoDonut +534
źródło: gumczi_kulczi
Pobierz
Frufruf +13
#perfumy
Zapraszam do dyskusji pt. "Wasz największe perfumowe rozczarowania" ( ͡º ͜ʖ͡º) Do jakich zapachów podchodziliście z dużymi oczekiwaniami by ani trochę nie zostały spełnione? Bardziej chodzi o samą kompozycję niż słabiutkie parametry, bo tutaj pewnie łatwo byłoby wymieniać. Do swoich mogę zaliczyć:
1. Sospiro Il Padrino - Porzeczka, rum, amaretto i bergamotka na drzewno waniliowej bazie. Nuty wyglądały bardzo intrygująco i sprawiły, że liczyłem na soczysty owocowy
Zapraszam do dyskusji pt. "Wasz największe perfumowe rozczarowania" ( ͡º ͜ʖ͡º) Do jakich zapachów podchodziliście z dużymi oczekiwaniami by ani trochę nie zostały spełnione? Bardziej chodzi o samą kompozycję niż słabiutkie parametry, bo tutaj pewnie łatwo byłoby wymieniać. Do swoich mogę zaliczyć:
1. Sospiro Il Padrino - Porzeczka, rum, amaretto i bergamotka na drzewno waniliowej bazie. Nuty wyglądały bardzo intrygująco i sprawiły, że liczyłem na soczysty owocowy

- 2035r jest realny do przesiadki na EV biorąc pod uwagę tempo rozwoju EV. Samochody elektryczne praktycznie dorównują już spalinowym na trasie a busy na międzynarodówce prawdopodobnie zostaną zamienione na ciężarówki bo i tak unia chce tachografy i bezpieczeństwo a nie przeładowane busy latające 30h bez przerwy dla kierowcy
- EV to nie tylko klimat, to przede wszystkim niezależność od sytuacji geopolitycznej i soczku z dinozaurów którego nie mamy
- Coraz więcej odcinkowych pomiarów prędkości i coraz większy ruch już skłonił mnie do jazdy w okolicy średniej 120km/h po Skach i nawet mniej na drogach klasy A przez korki. Nowe mandaty i potencjalna utrata prawka skutecznie leczy od kupowania fury którą da się "nadrabiać czas" na trasie
- Większość materiałów anty EV jakie czytam jest wyssane z palca, kłamie i widać przy tym ataki kupionych botów. Krajom poza UE zależy na tym żeby spowolnić transformację (w szczególności Rosja i USA).
- Tiry na prąd mogą działać, w szczególności na trasach gdzie się jeździ regularnie od bazy do bazy w granicach 400km-500km
- Jeszcze żeby tylko ustawodawca rozwiązał problem z spółdzielniami i słabo dostępnymi słupkami do ładowania i jesteśmy na prostej do elektryfikacji (nie musimy mieć każdego samochodu w prądzie - nawet jak co drugi się zdecyduje to już sytuacja z ropą będzie zgoła inna)
#motoryzacja #oze #samochodyelektryczne
@WhiskeyIHaze: na balkonach Niemcy wieszają, ale tak naprawdę można mieć zalety fotowoltaiki bez fotowoltaiki za pomocą taryfy dynamicznej i magazynu energii, który do mieszkania się zmieści bez większych problemów
A jak ten prąd prześlesz sherlocku, w wiadrach? Jakoś na Ukrainie generuje się prąd cały czas, a całe połacia były bez niego, jakaś magia? Nie po prostu niszczy się infrastrukturę przesyłową, a nie
Może jednak ten prąd na wojnie nie taki zły do wygenerowania w porównaniu do paru rurociągów
@kolejne_juz_konto: tam miało być Kuba
@dzem_z_rzodkiewki: Bo nie mieli na nie VAT-u? Zobaczymy jak to będzie w tym roku, bo VAT na razie wrócił i energia ele zdrożała u nich.
To zależy, dla pojedynczych jednostek z fotowoltaiką to się da, ale to ułamek mieszkańców w naszym kraju ¯\(ツ)/¯
@kolejne_juz_konto: myślisz, że w transformator trafią, a w stacje paliw nie? jak będziesz tankował? z wiadra nalewał? Andrzej to jebnie
@Yelonek: Z baniaczków, które sobie zawczasu naleję. Na dziś mam 60L benzyny w sześciu kanistrach, każdy rotowany co dwa miesiące. Przy mojej normalnej jeździe to lekką ręką dwa miesiące jazdy, jak bym przyoszczędził to pewnie jeszcze miesiąc dobiję.
A jak będzie się zbliżało ku konfliktowi (zawsze są symptomy), to sobie zapasik powiększę i będę miał na pół roku jazdy, lub mniej jakbym miał w
@kolejne_juz_konto: No nie wiem, bo to GŁUPIE, NIEBEZPIECZNE i prawdopodobnie nielegalne?
https://kielce.naszemiasto.pl/500-litrow-benzyny-w-piwnicy-bloku-w-kielcach-ludzie-bali-sie-ze-wyleca-w-powietrze/ar/c1p2-27882135
źródło: image
Pobierz@Yelonek: Nawet w durnym poradniku rządowym było, aby mieć zapas paliwa. A głupie niby dlaczego i tym bardziej niebezpieczne? Prądu też nie masz w gniazdkach, bo to niebezpieczne? Jak umiesz się z czymś obchodzić, to żadnego niebezpieczeństwa nie ma. Nikt Ci nie każe sprawdzać poziomu paliwa w kanistrze, z zapalonym fajkiem w zębach XD Trzymasz paliwo z dla od źródeł ognia
@WhiskeyIHaze: Każdy? Nie, ale nowe bloki na mocy ustawy takie przyłącze muszą mieć. W moim poprzednim bloku nie było ładowarek w ofercie dewelopera, ale potem ludzie sobie montowali. Świat idzie do przodu, ale wykopki zostały w poprzedniej epoce, gdzie 2 urządzenia na
@heniek_8: a co za problem budować elektrownie zamiast rafinerii? Prąd dużo łatwiej się przesyła do tego można go użyć do innych rzeczy.
A tym że infrastruktura już istnieje to się nie zasłaniaj, bo jakoś nie widzę semaforów a infrastruktura też już istniała.
Czy to ja jestem dobrym adresatem pytania "co za problem budować elektrownie?"?
@heniek_8: Dlaczego zakładasz, że plebs powinien mieć prawo do pojazdu? Wyajmimesz od korporacji jak już będziesz musiał. A tak to wiadomo, zbiorkom.
lewactwo nie będzie u władzy, więc śpię spokojnie.
@kolejne_juz_konto: Od marca do października prąd do aut elektrycznych w Polsce można sobie wyprodukować lokalnie. Falownik który
@zibizz1: Spoko, il ludzi może to sobie zrobić? Aktualnie w miastach żyje około 60% ludności, a to tylko dane oficjalne, gdzie nie uwzględnia się "lewej" migracji. Mało tego, ludzie ze wsi uciekają właśnie do miast, więc problem będzie się pogłębiał.
Po co mi więc piszesz o gównianej fotowoltaice, skoro to znikomy procent ludności i w skali
@dzem_z_rzodkiewki: nie mam garażu, jak przeważająca większość mieszkańców Polski