Wpis z mikrobloga

Pytanie do ateistów. Skoro nie wierzycie w stwórcę, jak tłumaczycie sobie powstanie świata? Jestem agnostykiem przez co wstrzymuję się przed osądem w tej kwestii, ale ateizm z definicji oznacza już konkretny pogląd na tę kwestię.

#ateizm #religia #wiara #filozofia
  • 72
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sportowy_swir_: a tego jeszcze dokładnie nie wiemy bo teoria wielkiego wybuchu jest aktualnie mocno podważana ale nadal szukamy podobnie jak wierzący nadal szukają istoty Boga. Wygra ten kto znajdzie odpowiedź wcześniej ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Sportowy_swir_: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fluktuacje_kwantowe albo https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielo%C5%9Bwiat
albo cokolwiek innego, może nawet siedzimy w czarnej dziurze a nasz big bang był momentem kiedy ta się zapadła.
Fizyka nie ma narzędzi do badania tego co było przed czasem i przestrzenią.
Absolutnie nie chcę tu zmieniać niczyich przekonań - jednym wystarcza świadomość, że to co jest miało kiedyś swój początek i koniec, inni zaś chcą wiedzieć kto to wszystko zapoczątkował
...idąc tym tropem mogę zapytać,
  • Odpowiedz
@honorowy_dawca_nasienia: @Dwudziestydrugi @MuszeZalozycKontoByFiltrowacGowno @Afrobiker @Sportowy_swir_
Te teorie nic nie wyjaśniają, bo nie odpowiadają na pytanie kto stworzył to co wybuchło, a jeżeli kwanty fluktuowały to kto to zaprojektował tak by fluktuowały. Zawsze będzie kolejne pytanie.

...idąc tym tropem mogę zapytać, kto stworzył Twojego Boga, później kto stworzył Boga który stworzył Twojego Boga i tak dalej

Bóg to moment w którym załamujemy logikę naszego świata, bo to
  • Odpowiedz
@korell: jak się wgryziesz w mitologie z której powstały religie to odkryjesz że Bóg stworzył nasz świat czyli Ziemię a nie wszechświat. No i czym była ta ciemność z której ten świat stworzył ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 12
@Sportowy_swir_: nie tlumacze sobie. Czekam aż ludzie mądrzejsi ode mnie w tej kwestii coś odkryją.

A na codzien sie przestałem tym przejmować ¯_(ツ)_/¯

@korell jesli nazwiesz jabłko bogiem, to nadal nie zmienia faktu że jest jabłkiem. Nazywanie praw przyrody bogiem to ucieczka "wierzących" przed przyznaniem że zadnego boga nie ma.
  • Odpowiedz
@Dwudziestydrugi: @Afrobiker @Hrjk To jak powstała materia według was? Jak powstało to co tę materię stwarza? Jak powstało to co tworzy to co tworzy materię? I tak można w nieskończoność, chyba że uznamy istnienie transcendentnego bytu, inaczej się nie da. Jeżeli się mylę to mnie oświećcie.
  • Odpowiedz
@korell: tego nikt nie wie nawet Biblia bo tam stworzenie świata zaczyna się od stworzenia Ziemi i nieba czyli naszej planety i tego co widzimy patrząc w górę a konkretnie ułożenie tego na nieboskłonie bo nie ma tam mowy o stworzeniu gwiazd. Biblijne stworzenie świata to zredagowane Enuma Elisz w dodatku mocno okrojone bo ten mit sumeryjski dokładniej tłumaczy powstanie naszego układu słonecznego niż księga rodzaju.

Gdy u góry niebo nie było
  • Odpowiedz
@korell: tym się właśnie różnimy, że jedni akceptują rzeczywistość taką jaka jest a inni będą szukać odpowiedzi - nawet byle jakiej byleby jakaś była, byleby odpowiedzieć na pytanie które nie ma sensu - bo jak mówić o czymś co istniało zanim powstało cokolwiek?
Dla mnie odpowiedź tkwi w matematyce i fizyce dla ciebie w jakimś wyimaginowanym stwórcy.

Możemy się tu zacząć lizać po jajach z kolegami @Afrobiker @Hrjk
  • Odpowiedz
  • 16
@korell: Bóg dziur. Nie wiem czegoś czyli bóg xD

To zaden argument.

Tak samo uzasadniano chyba każde zdarzenie na świecie, dopóki nie znaleziono ich wytłumaczenia. Wschody i zachody słońca, komety, zarazy, powodzie oraz błyskawice. Wiec czemu teraz miałoby byc
  • Odpowiedz
@korell: pytasz o coś na co nikt nie zna odpowiedzi ani ateista ani wierzący a tłumaczenie że Bóg stworzył wszystko to droga na skróty bo księga rodzaju tego nie potwierdza.

Bereszit bara Elohim et haszamajim we'et ha'arec

Bóg stworzył niebo i ziemię a nie wszystko
  • Odpowiedz