Hipoplazja mΓ³ΕΌdΕΌku u kota to wrodzony niedorozwΓ³j czΔΕci mΓ³zgu odpowiedzialnej za rΓ³wnowagΔ i koordynacjΔ, najczΔΕciej wywoΕany wirusem panleukopenii u ciΔΕΌarnej kotki. Koty "kiwaczki" majΔ chwiejny chΓ³d i drΕΌenie, ale choroba nie postΔpuje, nie boli i nie jest zaraΕΊliwa. Przy odpowiedniej opiece ΕΌyjΔ dΕugo i funkcjonujΔ normalnie.
@jestemtakizmeczony: moj kot tez na to zachorowal, przynajmniej tak mowili wszyscy weterynarze, az ktoregos dnia w jego kale znalazlem robaka. Dostal tabletki na robaki... I zaczΔ Ε chodziΔ i zachowywac sie normalnie. Jestem ciekaw ile z tych kotow nie ma tej choroby tylko robale.
@drelson: BΕΔdna diagnoza, niewΕaΕciwa interpretacja objawΓ³w i taki efekt. KtoΕ mΓ³gΕ uznaΔ ogΓ³lne osΕabienie za CH, podczas gdy mechanizm patofizjologiczny byΕ zupeΕnie inny.
Larwy niektΓ³rych nicieni (Toxocara, Baylisascaris procyonis) lub larwy giezΓ³w (Cuterebra) mogΔ wΔdrowaΔ do mΓ³zgu lub rdzenia krΔgowego, powodujΔ c ogniskowe uszkodzenia neurologiczne. Objawy mogΔ obejmowaΔ ataksjΔ, ale zwykle majΔ charakter ostry lub postΔpujΔ cy, czΔsto z dodatkowymi objawami ogΓ³lnoustrojowymi (gorΔ czka, apatia, zmiany zachowania) β co odrΓ³ΕΌnia je od stabilnego
@jestemtakizmeczony: oslabienie... :P on kiwal sie w kazda strone, nie umial na nic wskoczyc, ogolnie chodzil z parkinsonem. Ostatnio widzialem kilka takich filmow na insta, dokladnie takie same objawy.
Drugi teΕΌ dobry! A ja siΔ zastanawiaΕem kto mi bratki rozwala...
https://streamable.com/nv4bsy
ΕΊrΓ³dΕo: kot dzielo i jego tworca Oarl6QWmayAYkAPw
PobierzΕΊrΓ³dΕo: kot jqcWdJxz3yFnrWPD
PobierzHipoplazja mΓ³ΕΌdΕΌku u kota to wrodzony niedorozwΓ³j czΔΕci mΓ³zgu odpowiedzialnej za rΓ³wnowagΔ i koordynacjΔ, najczΔΕciej wywoΕany wirusem panleukopenii u ciΔΕΌarnej kotki. Koty "kiwaczki" majΔ chwiejny chΓ³d i drΕΌenie, ale choroba nie postΔpuje, nie boli i nie jest zaraΕΊliwa. Przy odpowiedniej opiece ΕΌyjΔ dΕugo i funkcjonujΔ normalnie.
ΕΊrΓ³dΕo: kot XSIPMX9gDVfpV0g8
PobierzΕΊrΓ³dΕo: kot wewvhlFrd2uK9lME
PobierzΕΊrΓ³dΕo: kot wm-EZsR1cZjh6svB
PobierzΕΊrΓ³dΕo: kot xBw_1b3KFsfZfAAJ
PobierzΕΊrΓ³dΕo: kot Fhh5qurG6HAbQgYE
Pobierz