Mirki, jak najlepiej chronić swoją prywatność na Android boxie przy, nazwijmy to grzecznie, nieautoryzowanym oglądaniu list m3u iptv z Chin i Rosji 🤣
AI mówi: ustawić adres statyczny w ustawieniach android boxa.Wtedy dostawca internetu nie widzi o jakie serwery pyta dane urządzenie ze stałym adresem IP. Dodatkowo łączyć się przez VPN.
O ile punkt pierwszy z adresem statycznym ustawić łatwo, to VPNy darmowe są poblokowane przez dostawców IPTV I chyba żaden VPN darmowy nie pozwoli już na odbiór STRONG8K czy TREX. Kilka dni temu STRONG8K na darmowym VPN działał,dziś już nie.
AI: Ok, jak powinienem chronic prywatnosc w android boxie na ktorym ogladam iptv?
Odp : Ochrona prywatności na Android Boxie (np. Mi Box, Chromecast, Nvidia Shield) jest kluczowa, ponieważ te urządzenia domyślnie wysyłają mnóstwo danych diagnostycznych do Google, a Twój operator (ISP) widzi każdy bajt przesyłanego streamingu. Oto konkretne kroki, które możesz podjąć, aby skutecznie „ukryć” swoją aktywność:
żaden VPN darmowy nie pozwoli już na odbiór STRONG8K czy TREX. Kilka dni temu STRONG8K na darmowym VPN działał,dziś już nie.
@marlod: Takie dobre listy, a poblokowane. Mi Trex działa na darmowym VPN, chyba box Ci zasysa kup sobie jaką NVIDIE Shield czy coś. VPN płatnego mogę za darmo wysłać.
AI mówi: ustawić adres statyczny w ustawieniach android boxa.Wtedy dostawca internetu nie widzi o jakie serwery pyta dane urządzenie ze stałym adresem IP
To AI takie nie za bystre chyba? Nie wiem czy do tej pory o tym nie wiedziałeś ale wyjaśnię - ustawienie IP na sztywno w boxie działa tylko w Twojej sieci lokalnej.
Co daje ustawienie IP statycznego w sensie prywatnosci IPTV ?
Odp.: Samo ustawienie statycznego adresu IP na Android Boxie (np. 192.168.18.200) nie ukrywa Twojej tożsamości przed światem, ale jest fundamentem, na którym budujesz swoją prywatność. W kontekście IPTV daje to trzy kluczowe korzyści: 1. "Zakotwiczenie" bezpiecznego DNS (Klucz do prywatności)
@marlod: To nie dostawcy IPTV blokują vpn-y tylko odwrotnie. To darmowe VPN blokuje IPTV. I nic w tym dziwnego. Streaming mocno obciąża serwery i żadna firma nie będzie dokładać do interesu.
Zalecane: Cloudflare (1.1.1.1) lub Google (8.8.8.8).
@marlod: Google i Cloudflare nie słyną z poszanowania prywatności użytkowników. Profilują użytkowników danymi telemetrycznymi i dostepowymi. Jeśli szukasz dostawcy DNS, który nie blokuje rekordów bez wyroków sądowych i nie konsoliduje twoich zapytań dns z aktywnościami w aplikacjach online do śledzenia wszystkich aktywności to użyj https://quad9.net/
Podczas instalacji nie nadawaj aplikacji uprawnień, których nie
Mam Adguard VPN, vpnify, Proton i Tailscale. Różne potrzeby i urządzenia, różne VPN. Z tych celów, o których pisałeś, najlepiej pasuje Adguard. Ma też opcje instalacji na TV, smartfonie, PC, routerze, NAS. Na tym ostatnim możesz sobie wybrać jakie aplikacje idą przez VPN, a jakie bezpośrednio, podobnie jak w kliencie na Androida.
@tony: Adguard VPN roczny 191 zł. Drożej wychodzi zabezpieczenie prywatnosci IPTV niż 2 listy IPTV rocznie🤣 Musze sprawdzić na Android boxie czy ma Adguarda.
Router mam od Toya I nie wiem czy tam mam dużo możliwości ustawień VPN .Nie mam raczej prawa admina do takiego routera.
Mirki, jak najlepiej chronić swoją prywatność na Android boxie przy, nazwijmy to grzecznie, nieautoryzowanym oglądaniu list m3u iptv z Chin i Rosji 🤣
AI mówi: ustawić adres statyczny w ustawieniach android boxa.Wtedy dostawca internetu nie widzi o jakie serwery pyta dane urządzenie ze stałym adresem IP.
Dodatkowo łączyć się przez VPN.
O ile punkt pierwszy z adresem statycznym ustawić łatwo, to VPNy darmowe są poblokowane przez dostawców IPTV I chyba żaden VPN darmowy nie pozwoli już na odbiór STRONG8K czy TREX. Kilka dni temu STRONG8K na darmowym VPN działał,dziś już nie.
Ten fragment o statycznym adresie IP nie brzmi zbyt przekonująco dla mnie. Przecież dostawca internetu i tak będzie wiedział co oglądasz.
Ok, jak powinienem chronic prywatnosc w android boxie na ktorym ogladam iptv?
Odp :
Ochrona prywatności na Android Boxie (np. Mi Box, Chromecast, Nvidia Shield) jest kluczowa, ponieważ te urządzenia domyślnie wysyłają mnóstwo danych diagnostycznych do Google, a Twój operator (ISP) widzi każdy bajt przesyłanego streamingu.
Oto konkretne kroki, które możesz podjąć, aby skutecznie „ukryć” swoją aktywność:
Punkt 1. Czyli vpn nie, bo mam darmowego VPN PROTON i tu nic nie mogę ustawić
@marlod: Takie dobre listy, a poblokowane. Mi Trex działa na darmowym VPN, chyba box Ci zasysa kup sobie jaką NVIDIE Shield czy coś. VPN płatnego mogę za darmo wysłać.
To AI takie nie za bystre chyba? Nie wiem czy do tej pory o tym nie wiedziałeś ale wyjaśnię - ustawienie IP na sztywno w boxie działa tylko w Twojej sieci lokalnej.
Odp.:
Samo ustawienie statycznego adresu IP na Android Boxie (np. 192.168.18.200) nie ukrywa Twojej tożsamości przed światem, ale jest fundamentem, na którym budujesz swoją prywatność.
W kontekście IPTV daje to trzy kluczowe korzyści:
1. "Zakotwiczenie" bezpiecznego DNS (Klucz do prywatności)
@marlod: To nie dostawcy IPTV blokują vpn-y tylko odwrotnie. To darmowe VPN blokuje IPTV. I nic w tym dziwnego. Streaming mocno obciąża serwery i żadna firma nie będzie dokładać do interesu.
źródło: vps
Pobierz@marlod: Google i Cloudflare nie słyną z poszanowania prywatności użytkowników. Profilują użytkowników danymi telemetrycznymi i dostepowymi. Jeśli szukasz dostawcy DNS, który nie blokuje rekordów bez wyroków sądowych i nie konsoliduje twoich zapytań dns z aktywnościami w aplikacjach online do śledzenia wszystkich aktywności to użyj https://quad9.net/
źródło: 1000010127
PobierzMam Adguard VPN, vpnify, Proton i Tailscale. Różne potrzeby i urządzenia, różne VPN. Z tych celów, o których pisałeś, najlepiej pasuje Adguard. Ma też opcje instalacji na TV, smartfonie, PC, routerze, NAS. Na tym ostatnim możesz sobie wybrać jakie aplikacje idą przez VPN, a jakie bezpośrednio, podobnie jak w kliencie na Androida.
Router mam od Toya I nie wiem czy tam mam dużo możliwości ustawień VPN .Nie mam raczej prawa admina do takiego routera.
źródło: 1000010128
Pobierzźródło: 1000010129
Pobierz