Wpis z mikrobloga

#iptv #vpn #dns #adroidtv

Mirki, jak najlepiej chronić swoją prywatność na Android boxie przy, nazwijmy to grzecznie, nieautoryzowanym oglądaniu list m3u iptv z Chin i Rosji 🤣

AI mówi: ustawić adres statyczny w ustawieniach android boxa.Wtedy dostawca internetu nie widzi o jakie serwery pyta dane urządzenie ze stałym adresem IP.
Dodatkowo łączyć się przez VPN.

O ile punkt pierwszy z adresem statycznym ustawić łatwo, to VPNy darmowe są poblokowane przez dostawców IPTV I chyba żaden VPN darmowy nie pozwoli już na odbiór STRONG8K czy TREX. Kilka dni temu STRONG8K na darmowym VPN działał,dziś już nie.
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marlod: chronić przed kim? Przed dostawcą internetu? Jeśli użyjesz VPN, to wtedy firma od VPN widzi co oglądasz.

Ten fragment o statycznym adresie IP nie brzmi zbyt przekonująco dla mnie. Przecież dostawca internetu i tak będzie wiedział co oglądasz.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
AI:
Ok, jak powinienem chronic prywatnosc w android boxie na ktorym ogladam iptv?

Odp :
Ochrona prywatności na Android Boxie (np. Mi Box, Chromecast, Nvidia Shield) jest kluczowa, ponieważ te urządzenia domyślnie wysyłają mnóstwo danych diagnostycznych do Google, a Twój operator (ISP) widzi każdy bajt przesyłanego streamingu.
​Oto konkretne kroki, które możesz podjąć, aby skutecznie „ukryć” swoją aktywność:
  • Odpowiedz
żaden VPN darmowy nie pozwoli już na odbiór STRONG8K czy TREX. Kilka dni temu STRONG8K na darmowym VPN działał,dziś już nie.

@marlod: Takie dobre listy, a poblokowane. Mi Trex działa na darmowym VPN, chyba box Ci zasysa kup sobie jaką NVIDIE Shield czy coś. VPN płatnego mogę za darmo wysłać.

• Odpowiedz
@marlod

AI mówi: ustawić adres statyczny w ustawieniach android boxa.Wtedy dostawca internetu nie widzi o jakie serwery pyta dane urządzenie ze stałym adresem IP

To AI takie nie za bystre chyba? Nie wiem czy do tej pory o tym nie wiedziałeś ale wyjaśnię - ustawienie IP na sztywno w boxie działa tylko w Twojej sieci lokalnej.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Co daje ustawienie IP statycznego w sensie prywatnosci IPTV ?

Odp.:
Samo ustawienie statycznego adresu IP na Android Boxie (np. 192.168.18.200) nie ukrywa Twojej tożsamości przed światem, ale jest fundamentem, na którym budujesz swoją prywatność.
​W kontekście IPTV daje to trzy kluczowe korzyści:
​1. "Zakotwiczenie" bezpiecznego DNS (Klucz do prywatności)
  • Odpowiedz
VPNy darmowe są poblokowane przez dostawców IPTV

@marlod: To nie dostawcy IPTV blokują vpn-y tylko odwrotnie. To darmowe VPN blokuje IPTV. I nic w tym dziwnego. Streaming mocno obciąża serwery i żadna firma nie będzie dokładać do interesu.
  • Odpowiedz
​Zalecane: Cloudflare (1.1.1.1) lub Google (8.8.8.8).

@marlod: Google i Cloudflare nie słyną z poszanowania prywatności użytkowników. Profilują użytkowników danymi telemetrycznymi i dostepowymi. Jeśli szukasz dostawcy DNS, który nie blokuje rekordów bez wyroków sądowych i nie konsoliduje twoich zapytań dns z aktywnościami w aplikacjach online do śledzenia wszystkich aktywności to użyj https://quad9.net/

Podczas instalacji nie nadawaj aplikacji uprawnień, których nie
  • Odpowiedz
@marlod: co z nimi? Są lepsze i gorsze.

Mam Adguard VPN, vpnify, Proton i Tailscale. Różne potrzeby i urządzenia, różne VPN. Z tych celów, o których pisałeś, najlepiej pasuje Adguard. Ma też opcje instalacji na TV, smartfonie, PC, routerze, NAS. Na tym ostatnim możesz sobie wybrać jakie aplikacje idą przez VPN, a jakie bezpośrednio, podobnie jak w kliencie na Androida.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@tony: Adguard VPN roczny 191 zł. Drożej wychodzi zabezpieczenie prywatnosci IPTV niż 2 listy IPTV rocznie🤣 Musze sprawdzić na Android boxie czy ma Adguarda.

Router mam od Toya I nie wiem czy tam mam dużo możliwości ustawień VPN .Nie mam raczej prawa admina do takiego routera.
marlod - @tony: Adguard VPN roczny 191 zł.  Drożej wychodzi zabezpieczenie prywatnosc...

źródło: 1000010128

Pobierz
  • Odpowiedz