Wpis z mikrobloga

Kilka tygodni temu napisalem artykul o tym jak uregulowac prawo autorskie wobec AI. Google AI Overview podbralo go zza paywalla i teraz serwuje moje propozycje jako autorytatywne informacje. Ironia jest gruba: za kazdym razem gdy Google scrapeuje moje tresci, wzmacnia framework ktory zrobilby taki scraping nielegalnym. Doktryna zatrutej wody, sledzenie zrodel, okresy przejsciowe: wszystko moje, teraz w Google AI Overview. Czy to wplynie na polityke? Zobaczymy. Ale eksperyment dowodzi jednego: firmy AI scrapeujac tresci tworcow, scrapeuja tez argumenty ktore posluza do ich regulacji. #ai #prawoautorskie #google #programowanie #sztucznainteligencja
tomaszs - Kilka tygodni temu napisalem artykul o tym jak uregulowac prawo autorskie w...

źródło: 1000040016

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

za kazdym razem gdy Google scrapeuje moje tresci, wzmacnia framework ktory zrobilby taki scraping nielegalnym

@tomaszs: No nie wiem. Pozwoliłeś medium handlować to pewnie handlują ;)

Unless otherwise agreed in writing, by submitting, posting, or displaying content on or through the Services, you grant Medium a nonexclusive, royalty-free, worldwide, fully paid, and sublicensable license to use, reproduce, modify, adapt, publish, translate, create derivative works from, distribute, publicly perform and
  • Odpowiedz
@tomaszs: Wystawienie API jest w serwisie i w zupełności wystarczające do tego by ktoś mógł przeczytać artykuł, a dalej wchodzimy w debaty o prawie autorskim w AI, czyli coś gdzie nie istnieje jeszcze stała linia orzecznicza gdziekolwiek na świecie. ;)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@krebul: nie wiem w jakim celu piszesz do mnie. napisales klamstwo, teraz próbujesz udowodnic ze "wewnatrz" nie ma jasnej definicji. Chcesz sie o coś zapytac, dowiedzieć odnosnie praw autorskich i ai? czy pogadać? nie bardzo rozumiem co chciałbyś z tej dyskusji osiagnac
  • Odpowiedz
@tomaszs: Tylko zwracam uwagę by czytać regulaminy miast się dziwić, że coś  jest podbierane zza paywalla, bo gwarantuję, że Google nie ma magicznej funkcji "wyłącz paywalla wbrew woli serwisu". Po co publikujesz artykuł z komentarzem, jeśli nie by rozpocząć dyskusję? Nie wierzę, by tylko by pospamować ale tak, żeby nikt nie czytał. ;)

Spokojnie, przecież cię nie atakuję w żaden sposób.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@krebul: jednak jakbys chcial cos wiedzieć o regulaminie Medium, prawie autorskim, czy AI to warto zapytać zamiast pisać jeśli nie wiesz za duzo na ten temat. To dosyć rozległy temat i jak ktoś nie jest z nim obeznany to nic dziwnego że pisze bzdury. Nie ma co się obrażać o to. Nie trzeba byc ekspertem w kazdej dziedzinie.
  • Odpowiedz