Wpis z mikrobloga

Jeden z bardziej plusowanych postów na tagu #polityka jest autorstwa jakiegoś gamonia, który wyobraża sobie, że PO nas mniej dyma na paliwach niż PiS.
Tymczasem matematyka jest naprawdę prosta, w czasie rekordu średniej ceny detalicznej o której pisał dolar kosztował 4.87 co przy cenie 95 dolarów za baryłke(rekord w tamtym okresie to było chyba 120usd) daje około 462,65 (tyle płacił dyzma przy rekordowej średniej cenie 8.08 na stacjach).
Teraz dolar kosztuje 3.69, baryłka ok 95 dolarów co daje około 347 zł za baryłke i średnią cenę 7.7 na stacjach. Czyli baryłke kupują jakieś 30% taniej, a sprzedają tylko 5% taniej tak w dużym uproszczeniu. Czy jakiś silniczek który przygodę z matematyką skończył na dodawaniu(głównie głupich postów) może mi wyjaśnić kto nas bardziej dyma? @Jarusek
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 146
@HaramiCross ropa na rynkach jest o jakieś 40% droższa niż miesiąc temu. Obliczyłem sobie średnią zakupów benzyny za marzec, odliczyłem VAT (bo mogę) i wyszło mi 5,7 zł. Za kwiecień będzie wyższa. Za pisu przedsiębiorca nie mógł tego zrobić- co dodatkowo windowało inflację bo przedsiębiorca co logiczne przerzucał koszty na klientów. Na koniec zrobili „promocje” przed wyborami i zabrakło benzyny.
Nie, dzięki b--ń boże przed tym co robił PiS.
  • Odpowiedz
  • 126
@HaramiCross ma na celu ci uzmysłowić że polityka PiS- zamiana VAT na marże Orlen nie poprawiła sytuacji a wręcz windowała inflację. Cały transport był drozszy.
  • Odpowiedz
  • 3
@dqdq1: to chyba głównie dzięki Twoim idolom, którzy też głosowali za lockdownem. Wróćmy jednak do ceny paliw, uważasz że to normalna sytuacja i Orlen teraz jest super, bo wszyscy kierowcy zrzucają sie na VAT dla przedsiębiorców tak?
  • Odpowiedz
  • 2
@dqdq1: czyli tak czy siak zwykły człowiek zawsze jest dymany w portfel, a partia kolesi i biznesmenów tego broni, typowa Polska. Dobrze, że dzięki dobrze wydanej kasie z KPO żyjemy wszyscy na zielonej wyspie.
  • Odpowiedz
  • 17
@HaramiCross tak, kilkadziesiąt miliardów z kpo wydane na drogi, infrastrukturę, szpitale powoduje wzrost popytu na usługi i pozwala utrzymać miejsca pracy. Podobnie pieniądze z safe spowodują utrzymanie tempa wzrostu gospodarczego. Szkoda ze prezydent wstrzymał inne projekty które napędzają gospodarkę.
  • Odpowiedz
  • 1
@dqdq1: trututu, gacie z drutu. Wzrost gospodarczy na kredyt, za pieniądze nad którymi chyba nikt nie ma kontroli bo nawet za handel spółkami Horeco nikt nie poniósł konsekwencji. Takie bajki z mchu i paproci to można wciskać ciemnocie z Mirko, która plusuje takie bzdury jak Twoje komentarze. Gdzie te szpitale bo chyba o czymś nie wiem, z tego co widzę to nie ma kasy i się zamykają ale ty masz
  • Odpowiedz
  • 2
@dqdq1: ja chwale pis? Odnieś się do cen paliwa bo o tym był post. Nawet uwzględniając VAT to dymają nas teraz conajmniej tak samo. Ty za to klaszczesz bo to inna knaga.
  • Odpowiedz
@HaramiCross rozumiem zależność pomiędzy podatkami przechodnimi, kosztami i ich wpływem na inflację. Patrzę na ogół gdy ty widzisz czubek swojego nosa. Chyba że chodzi o KPO wtedy mówisz o ogóle chociaż nie chcesz się odnieść do inwestycji których pokazania się domagałeś. Może nawet nie sprawdziłeś linku.
  • Odpowiedz
Tymczasem matematyka jest naprawdę prosta

@HaramiCross: orlen jedzie na minimalnych marżach teraz? Zgadza się. Wtedy obniżono podatki, czyli wpływy do budżetu, a orlen łoił na marży. Wiesz co to znaczy? Że całą kasę wyprowadzali wprost do budżetu orlenu, z którego łatwiej wydawać kasę na swoje potrzeby. Do tego wykosili wtedy sektor firmowy, bo VAT im odleciał i realnie przemysł płacił za paliwo dużo więcej niż teraz, wprost do kieszeni orlenu.
  • Odpowiedz
  • 1
@SpokojnyPan: wykosił cały sektor firmowy, odliczanie VATu nie jest przerzucane na odbiorcę końcowego, dzięki temu usługi staniały 23% - naprawdę sporo można sie tu dowiedzieć o ekonomii, ale żaden argument nie odnosi się do sedna problemu czyli zawyżonych cen paliw. Jedyny argument to marże, czyli kasa której i tak nikt poza pociotkami nie zobaczy. Niezależnie czy to pieniądze publiczne czy spółka zarządzana przez osoby powiązane z rządem. Skąd w takim
  • Odpowiedz