Przewodniczącym zarządu mojej wspólnoty jest lokator wybrany na samym początku gdy zbudowano blok, w którym mam mieszkanie i który sprzeciwia się montażowi klimatyzacji, która stałaby na balkonie, ale potrzebny jest przewiert do mieszkania. Grozi sądem jeśli ktoś zrobi przewiert i zamontuje klimatyzację. Złożyłem wniosek by na najbliższy zebraniu wspólnoty przeprowadzić głosowanie na temat możliwości montażu klimatyzacji, mój wniosek został przez niego odrzucony i nie będzie głosowany, oto uzasadnienie, co robić? Do odwołania go potrzeba dużej liczby głosów, a większość ludzi ma to gdzieś, bo oni i tak wynajmują komuś mieszkania w tym bloku.
Po zapoznaniu się z wnioskiem Zarząd podjął decyzję o odmowie poddania proponowanej treści uchwały pod głosowanie. Rozumiemy potrzebę podnoszenia komfortu zamieszkiwania, ale są inne rozwiązania np. klimatyzatory wewnętrzne przenośne.
Swoją decyzję opieramy na tym, że:
- obowiązujący zakaz (Uchwała z 2016 r.): we Wspólnocie obowiązuje już uchwała podjęta w 2016 roku, która wprost zakazuje montażu na częściach wspólnych (elewacjach, balkonach, loggiach) jakichkolwiek urządzeń, w tym klimatyzatorów i anten.
- ochrona estetyki budynku: jednolity wygląd elewacji jest kluczowy dla utrzymania wartości rynkowej całej nieruchomości. Montaż jednostek zewnętrznych, nawet na balkonach, stanowi znaczącą ingerencję w wizualną spójność budynku.
- wpływ na dobrostan sąsiadów: urządzenia typu split generują hałas oraz wibracje, które w zabudowie wielorodzinnej mogą być uciążliwe dla mieszkańców sąsiednich lokali, naruszając ich prawo do spokoju i wypoczynku.
- ryzyko techniczne: mimo deklaracji o zachowaniu wymogów technicznych, każda ingerencja w ścianę zewnętrzną (przewierty) niesie ze sobą ryzyko naruszenia izolacji termicznej i przeciwwodnej, co w przyszłości może skutkować problemami z wilgocią. Tutaj to należy podkreślić – izolacja przeciwwodna jest kluczowa!
Podtrzymanie dotychczasowych zasad ma na celu ochronę wspólnego interesu wszystkich właścicieli oraz dbałość o stan techniczny i wizualny nieruchomości.
Jednocześnie Zarząd nie ma przeciwwskazań do stosowania klimatyzatorów przenośnych, które nie wymagają ingerencji w części wspólne budynku (elewację i strukturę ścian).
@aleksc: spawarka i pospawaj stojak na klimatyzator. Nie jest on na stałe zamontowany do części wspólnych tj balkonu więc chuop może cmoknąć cię w pompkę. Ustaw jeszcze poniżej lini balustrady tak, aby wspólnota nie czepiała sie, że psujesz wygląda budynku. Możesz jeszcze zastosować maskownice.
zakazuje montażu na częściach wspólnych (elewacjach, balkonach, loggiach)
@aleksc: Nie wiedzialem ze balkon to czesc wspolna :D (moze dlatego ze nie mam balkonu :P)
- ochrona estetyki budynku: jednolity wygląd elewacji jest kluczowy dla utrzymania wartości rynkowej całej nieruchomości. Montaż jednostek zewnętrznych, nawet na balkonach, stanowi znaczącą ingerencję w wizualną spójność
na częściach wspólnych (elewacjach, balkonach, loggiach)
@aleksc: częścią wspólną jest tylko elewacja, balkon i loggia są twoją własnością i możesz na nich stawiać co chcesz. Jedynie przewiert przez ścianę to ingerencja w część wspólną. Jeżeli byś przeciągnął kable przez stolarkę okienną to pewnie nawet by nie musieli wyrażać
- wpływ na dobrostan sąsiadów: urządzenia typu split generują hałas oraz wibracje, które w zabudowie wielorodzinnej mogą być uciążliwe dla mieszkańców sąsiednich lokali, naruszając ich prawo do spokoju i wypoczynku.
@aleksc: Powyższe może być kluczowe dla sąsiadów (a nie samego zarządu). Dlatego walka o klimę może być bardzo trudna - z twojego punktu widzenia.
@bialy100k: wystarczy przejść się po sąsiadach i zebrać zgody, wówczas przewodniczący nie ma nawet co podważyć. Sąsiedzi pewnie wyrażą zgodę, gdyby sami chcieli montować sobie w przyszłości to muszą mieć zgodnego sąsiada.
częścią wspólną jest tylko elewacja, balkon i loggia są twoją własnością
@pepedros: nie jest. Przeczytaj sobie, co masz w aktach notarialnych. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, by balkon był czymś innym, niż częścią wspólną nieruchomości.
@goferek: no ok zbyt duże uogólnienie. Jest częścią wspólną ale masz wyłączne prawo do użytkowania w obrębie podłogi. Nic nikomu do tego co sobie tam postawisz (oczywiście zgodnie z instrukcją mieszkania). Możesz sobie postawić nawet na środku balkonu klimatyzator i nikt ci tego nie może zabronić.
@aleksc widzę jedną opcję: robisz mu koło d--y i nastawiasz mieszkańców przeciwko niemu, wyciągasz największe głupoty, najmniejsze niedociągnięcia i prowadzisz do jego odwołania albo zapominasz o klimatyzacji. We wspólnotach siedzą takie grzyby, że jeśli się nie postarasz to będzie tam siedział wiecznie i dla własnego widzi mi się nie wyrazi na nic zgody bo po co komuś klima jak on nie potrzebuje. Zacznij od młodych ludzi, przedstaw przykład klimatyzacji, poszukaj jakichś
@aleksc: Zrób aferę na kolejnym zebraniu wspólnoty, i powiedz ze chcesz aby głosowanie się odbyło na tym właśnie zebraniu. U nas na zebraniach jest protokolant i normalnie głosujemy nad sprawami bieżącymi, jeżeli jest większość mieszkańców. Jeżeli nie ma większości to jesteś w czarnej d. Bo to najlepiej byłoby chodzić po wszystkich mieszkaniach i prosic o zagłosowanie w danej uchwale.
#remont #klimatyzacja #mieszkanie #remontujzwykopem
źródło: klim
Pobierz@aleksc: Nie wiedzialem ze balkon to czesc wspolna :D (moze dlatego ze nie mam balkonu :P)
@nativ: chodzi o to ze musze zrobic przewiert do mieszkania na rure, tego nie omine
@aleksc: częścią wspólną jest tylko elewacja, balkon i loggia są twoją własnością i możesz na nich stawiać co chcesz. Jedynie przewiert przez ścianę to ingerencja w część wspólną. Jeżeli byś przeciągnął kable przez stolarkę okienną to pewnie nawet by nie musieli wyrażać
@aleksc: Powyższe może być kluczowe dla sąsiadów (a nie samego zarządu). Dlatego walka o klimę może być bardzo trudna - z twojego punktu widzenia.
@bialy100k: wystarczy przejść się po sąsiadach i zebrać zgody, wówczas przewodniczący nie ma nawet co podważyć. Sąsiedzi pewnie wyrażą zgodę, gdyby sami chcieli montować sobie w przyszłości to muszą mieć zgodnego sąsiada.
@pepedros: nie jest. Przeczytaj sobie, co masz w aktach notarialnych. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, by balkon był czymś innym, niż częścią wspólną nieruchomości.
@aleksc: przewierć się przez ościeżnicę okien, uszczelnisz pianką i wy****ne. Okna już oczywiście nie otworzysz.
@aleksc: tak jak pisze wyżej mireczek, przewiert przez stolarkę okienną. I mogą ci skoczyć, bo stolarka okienna jest twoją własnością.
@pepedros: ale to oznacza nowe okno z grubą ramą, bo rura na wdmuchiwane powietrze ma kilka centymetrow.....
Zacznij od młodych ludzi, przedstaw przykład klimatyzacji, poszukaj jakichś
źródło: cq5dam.web.5000.5000
PobierzJeżeli nie ma większości to jesteś w czarnej d. Bo to najlepiej byłoby chodzić po wszystkich mieszkaniach i prosic o zagłosowanie w danej uchwale.
@aleksc: obie rury mają taką samą srednice.