Wpis z mikrobloga

@winsxspl: @tomwick55 @thorgoth @Karpatnik Koło 2010 roku GP wydała ranking top-10 najbardziej miast niebezpiecznych, liczyło się na mieszkańca. Wiadomo W_WA nr 1. Katowice gdzieś wysoko. Lublin był 7-ty. O Lublinie osiedlach Motoru mówi się źle. TATARY. Jakaś ulica Motorowa. Ulica Lubartowska centrum tak jak uliczki na Pradze ma klimat mocnych pięści od lat. Ile w Lublinie było mocnych spraw kryminalnych pod 997? Dużo. Śląskie miasta może mają
  • Odpowiedz
@Sylwiusz_89: Nie wiem jak wyglądały statystyki w 2010, ale te obecne, czyli z 2023, dobitnie pokazują, że wschód Polski jest znacznie bezpieczniejszy niż zachód, z czterema małymi wyjątkami w postaci powiatu sanockiego, ryckiego, gołdapskiego i oleckiego. Co prawda w większych miastach odsetki przestępczości są wyższe, niemniej jednak i tak widać zależność, że im dalej na wschód, tym bezpieczniej.
  • Odpowiedz
@Karpatnik: To prawda, że uspokoiło się, ale i Warszawa mimo wszystko statystykami wygląda nieźle. Tylko na wszystko ma wpływ też to, że idzie nowe. Gangi international. Gruzini, Romowie, Ukraińcy, Bułgarzy, Azjaci maja swoje mniej lub dużo mniej legalne biznesy, po czym robi się co robi. Facet bity we własnym domu od bakalii tego przykładem. Czasy wiertarek przy napadach na domy to lata 90-te XX wieku, a tu proszę, faceta wrzątkiem
  • Odpowiedz
@Sylwiusz_89: Warszawa chyba jest w środku stawki, jeśli chodzi o duże miasta. Obecnie przoduje Jelenia Góra, a i okoliczne powiaty to zagłębie patologii. Co do obcokrajowców to jest zdecydowanie wyolbrzymiony na polityczne potrzeby problem, bo wśród nich jest mniejszy odsetek przestępczości niż wśród Polaków. Zwłaszcza jeśli chodzi o plucie z tego powodu na Ukraińców. I potwierdzają to moje odczucia - na Ukrainie czuję się znacznie bezpieczniej niż w Polsce. Na
  • Odpowiedz
@Karpatnik: Ciekawe obserwacje. Mi Jelenia Góra patrząc nawet na ilość spraw kryminalnych. Jakiś Narożnik nawet. Wałbrzych króluje. Choć jak słyszę Wałcz, Zielona Góra, Zgorzelec to też widzę takie miasta odstające poziomem przestępczości na minus od jakiegoś Milanówka czy Grodziska Mazowieckiego. Choć na wschodzie jest mityczny Terespol. Podobno zmarły O. od kiełbasek jeździł tam dość często czy na panny czy na interesy kto wie. Gdzieś słyszałem teorie, że jego wspólnik sporo
  • Odpowiedz