Wpis z mikrobloga

Post edukacyjny dla Mariuszków.

W październiku 2022 za czasów rządów PiSu padł rekord średniej ceny ON w Polsce - 8,08zł/l - do dziś nie pobity.
1. Cena ropy brent była wówczas niższa niż teraz.
2. PiS uruchomił tarcze, obniżył podatki i akcyzę na paliwo.

Niestety jakimś cudem wtedy ceny paliwa na stacjach była rekordowa. Polacy w 2022 tankowali paliwo po wyższych cenach niż teraz. Jak to możliwe? Przez ogromne marże Orlenu. Orlen zrabiał nawet 26 dolców na każdej baryłce zamiast standardowych kilku dolarów, generującym tym zysk na poziomie 21,5 mld zł.

Więc przestańcie się ośmieszać i nie powtarzajcie, że mamy teraz podobną sytuację, bo nikt tak polaków nie dymał jak to robił PiS.

#paliwo #iran #wojna #ekonomia #polska #polityka
Jarusek - Post edukacyjny dla Mariuszków.

W październiku 2022 za czasów rządów PiSu ...

źródło: Screenshot 2026-03-24 at 00-13-37 ROPA - Notowania surowców - Złoto - Ropa - Surowce - Bankier.pl

Pobierz
  • 410
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarusek: Tak, ale nie do końca po imieniu. Pisowcom trzeba piachem po oczach, bo oni myślą, że jak dobry pan pis obniżył vat, to "przestau braść dla siebie". Prawda jest taka, że okradli znaczną część społeczeństwa, a dzisiaj ten j----y prosiak Czarnek krzyczy, że Koalicja powinna zrobić to samo xD
  • Odpowiedz
@Jarusek bierzesz cenę najwyższą z całego okresu za pisu i porównujesz sobie z danymi z zeszłego tygodnia obecnie. Przecież cena cały czas rośnie i ta średnia 8,08 to tylko pyknie przy następnej aktualizacji danych co jest też pokazane na prognozie
  • Odpowiedz
fajny Mariuszkowy whataboutism, ale ja nie o tym rozmawiam.

@Jarusek: czyli jak zwykle, jak się wspomni o niewygodnym fakcie to nagle niedobra jest xD

Jakoś na moje komentarze na to o czym rozmawiać, że wszelkie prognozy pokazują że za tydzień twoje słowa o tym że rekord ceny ON nie został pobity jakoś dziwnie olałeś i udajesz że ich nie było :)
  • Odpowiedz
  • 11
@Jarusek: Daj średnią diesla z dzisiaj a nie tydzień temu. Jeszcze wmawiaj, że paliwo jest za 5.19. Mam nadzieje, że przynajmniej dobrze płacą za robienie z siebie debila.
  • Odpowiedz
@Jarusek: Już z 15 razy przeczytałem słowo Mariuszek, dobrze się czujesz?

Jak Pan PIS dyma to źle oj źle, ale jak Pan Tusk dyma to robi to z miłością do polaka, w koncu ceny są tylko 10 groszy mniejsze podczas jakiegoś peaku PISowskiego wiec jest lepiej, co z tego, że ta lepsza władza g---o was zabezpieczyła na takie konflikty i ceny paliwa będą sie bujać o 100% w ciagu tygodnia
  • Odpowiedz
  • 4
@ScisleTajnyLogin: biorę rekord średniej ceny detalicznej, a nie cenę najwyższą - to są dwie różne rzeczy! Ludzie ile razy mam powtarzać?

Przecież cena cały czas rośnie i ta średnia 8,08 to tylko pyknie przy następnej aktualizacji danych co jest też pokazane na prognozie

@ScisleTajnyLogin: już o tej prognozie pisałem. Prognoza jest z piątku, wtedy ceny ropy wywaliły. Teraz ceny ropy zmalały, nawet orlen zmniejszył dziś cenę hurtową oleju
  • Odpowiedz
  • 3
Jeszcze wmawiaj, że paliwo jest za 5.19

@Bryk: możesz mnie zacytować, gdzieś komuś coś takiego wmawiałem? Dobrze płacą za robienie z siebie debila?
  • Odpowiedz
@Jarusek ale nadal najwyższą ze średniej z całego okresu a ta do której porównujesz taką nie jest bo cena cały czas będzie rosnąć ( tak tak wiem prognoza zła, po nie pasuje pod tezę, ale cena średnia ostatnio aktualizowana w zeszłą środę już dobra, po niższa niż za pisu xD
  • Odpowiedz