Wpis z mikrobloga

Jutro robie sos bolognese z selerem i marchewką, winem, pomidorami malinowymi, guancialle i wszystkimi tymi pierdasami. Daj plus a zawołam i powiem czy warto sie z tym j---ć czy może prostszy przepis czyli mięso, pasata, zioła prowansalskie, cebula, czosnek jest lepszy albo niewiele gorszy i czy warto poświęcać czas i hajs na dodatkowe składniki #gotujzwykopem #dieta #silownia #mirkokoksy
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hole_to_another_universe: Na pewno wyjdzie lepsze bo sofrito to jest gamechanger. Czyli musi być cebula, marchewka i seler. A reszta zabiegów typu dodawanie pancetty, wina czy mleka albo gotowanie tego przez długie godziny to już radykalnie smaku nie zmienia (chociaż na pewno warto jeżeli chcesz mieć top smak). Sam często robię uproszczoną wersje w 30 minut ale sofrito musi być.
  • Odpowiedz
@Hole_to_another_universe: wyjdzie na pewno bardzo dobre, jeżeli o wszystko zadbasz, czyli dobrej jakości składniki i długie gotowanie, aby się to dość mocno rozgotowało. Konsystencja też swoje oddaje do smaku.
Ja osobiście dodaję nie czerwone a białe wino, a z pomidorów, to ogranicznam się tylko do koncentratu doppio, bo wolę bardziej mięsny smak.
  • Odpowiedz
@Hole_to_another_universe: @crespo Dokładnie - sofrito dużo daje, a drugi cholernie ważny składnik to dobre pomidory, dużo ważniejsze bym powiedział niż mięso - klasyczne Mutti albo Cirio, albo jak coś ciekawego się znajdzie włoskiego.
Tylko nie mówcie włochom, że kiedyś robiłem na passacie z żółtych pomidorów i wyszło przepyszne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Hole_to_another_universe: Lepiej polpa/passata, bo do pizzy jest bardziej wodnisty, ale od biedy ten bez ziół powinien dać radę. Ale wydaje mi się, że polpa albo passata są też w Lidlu. Często jedno jest na gotowych sosach, a drugie gdzieś przy koncentratach.
  • Odpowiedz