Wpis z mikrobloga

Jeszcze długa droga dla #crimsondesert na #ps5 #ps5pro aby to dobre było. Jestem dobrej myśli, bo wspominając początki #cyberpunk2077 to nie jest aż tak źle.

Co mnie boli grając w tą grę na ps5 pro?
- zbyt mało FPS, widoczne częste spadki w różnych miejscach mimo ustawienia trybu graficznego wydajności (idzie za tym powidok przy dynamicznym ruchu). Obniżyłem też inne ustawienia poza głębią ostrości i HDR, ale bez zadowalającego efektu.
- sterowanie, na którym palce idzie połamać. Wiem, że jak zrobię sobie teraz kilka dni przerwy od gry, to na nowo będę musiał zapamiętywać np. kombinacje ciosów.
- gra w patyki, ja pierdyle.
- mechanika kradzieży, która nie jest dokładnie wyjaśniona. Mam tu na myśli konsekwencje kradzieży, dużego spadku reputacji. Podoba mi się otwieranie szaf pancernych, gdzie trzeba zrozumieć mechanizm, ale sterowanie suwakami jest nieprecyzyjne, a dźwięki mylące.
- bardzo niepoprawna praca kamery w wielu sytuacjach, a szczególnie w momencie gdy chcę coś wybrać z bliskiej odległości, np. kradzież czegoś z szafki, wysokiej/niskiej półki, zazwyczaj muszę wtedy przełączać się na widok z oczu postaci, bo normalnie kursor przeskakuje nad celem.
- nie ma cross-save, czyli nie można grać tą samą postacią na różnych platformach (nie wiem, jak to wygląda przy #xbox).
- na dodatek jest masa rozwiązań powodujących jeszcze większą irytację, np.:
* niepomijalne kwestie dialogowe, które nie mają większego znaczenia dla fabuły gry, a odtwarzane są zawsze. Oddaję złapanego bandytę - długa animacja. Chcę coś kupić - animacja.
* brak quick save/load oraz długie wczytywanie save'ów. Shorty na youtube są krótsze niż czas oczekiwania na załadowanie stanu zapisu gry.
* to pewnie konsolowa przypadłość, ale zarządzanie ekwipunkiem mnie po prostu wkurza, mogli by chociaż dodać kursor sterowany analogiem lub płytką dotykową na padzie.

Ale ogólnie fajna gierka i będę grał dalej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@koniecswiatajestbliski: Nie kupiłem PSa dla tanich gier raczej 😅 A granie w gry krótko po ich wydaniu ma swój urok. Jest więcej żywej dyskusji na temat danego tytułu. Są świeże gameplay'e gdzie ludzie wciąż odkrywają co i jak, zamiast po prostu wklepać pytanie w Google i mieć gotową odpowiedź na wszystko i receptę na idealny build itp. Ale podatek od nowości musi być zapłacony, co racja to racja. 300 zł
  • Odpowiedz
@alWdIjJpz18nHw: parę pytań bo zastanawiam nad tą gierką:
-Co masz na myśli że gra w patyki? xD
-czy trzeba grindowac jakieś gówna czy można sobie normalnie questy robić żeby progresowac?
- słyszałem że masa niewidzialnych ścian jak w wukongu, prawda to?
- czy fabuła ma chociaż minimalny sens czy total crap?
  • Odpowiedz
@wiedzminyo:
Gra w patyki to jedna z minigier w grze, niby dobry sposób na zarabianie pieniędzy, ale opór mojego mózgu na zrozumienie zasad był znaczny i odpuściłem narazie.

Na pozostałe pytanie ciężko mi odpowiedzieć, grałem może ze 3-4 godzinki, ale nieintensywnie:
- W grze jest bardzo dużo mechanik, które nie wiem, czy są w ogóle potrzebne do przejścia gry. Jest pełno mini zadań typu "przynieś, pozamiataj" i chyba tylko w nich je
  • Odpowiedz
@wiedzminyo:

-czy trzeba grindowac jakieś gówna czy można sobie normalnie questy robić żeby progresowac?

Raczej nie ma takiego hardcorowego grindu (jak w AC, gdzie nie zrobisz misji bez konkretnego poziomu). Samo robienie side-questow lub atakowanie baz, grinduje twoja postac (wpadaja artefakty, ktore wykorzystujesz do polepszenia skilli). Wiec to wpada dosyc naturalnie, zakladajac, ze nie lecisz wylacznie glownym watkiem (wowczas mozesz miec problemy z bosami, choc sa na nich sposoby + nowy
  • Odpowiedz
A granie w gry krótko po ich wydaniu ma swój urok. Jest więcej żywej dyskusji na temat danego tytułu. Są świeże gameplay'e gdzie ludzie wciąż odkrywają co i jak, zamiast po prostu wklepać pytanie w Google i mieć gotową odpowiedź na wszystko i receptę na idealny build itp

@alWdIjJpz18nHw: Pełna zgoda. Ma to swój urok i bawi o wiele bardziej niż granie w gierkę, którą wszyscy już dawno przeszli.
  • Odpowiedz