Wpis z mikrobloga

przez moje ponad 30 letnie życie nie jadłam nic co byłoby zdrowe, a zarazem smaczne, nie wiem czy to moja wybiórczość pokarmowa przez autyzm czy moi rodzice dali d--y na moim wczesnym etapie rozwoju, ale zdrowia dieta jest dla mnie cierpieniem ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Zmorka - przez moje ponad 30 letnie życie nie jadłam nic co byłoby zdrowe, a zarazem ...

źródło: 1539721354962

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Bananada: staram się jeść względnie zdrowo, ALE to jest droga przez mękę, zazdroszczę ludziom, którzy potrafią czerpać z tego przyjemność np. jedzenie warzyw, jem tylko kilka i zwykle przetworzone :c łatwiej wymienić co lubię, niż to czego nie lubię. Rozumiem Twojego kuzyna, bułki to również moje safe food, ale odstawiłam białe pieczywo :x
  • Odpowiedz
@Zmorka: dla mnie to chyba kwestia przypraw/przygotowania, żeby dobrze smakowało? W sensie, że robisz prostą sałatkę, albo pieczesz w piekarniku albo coś. Jest dużo przepisów w internecie, musiałabyś popatrzeć, np. na wegetariańskie albo wegańskie przepisy i na pewno coś Cię zainteresuje 🙂
  • Odpowiedz
  • 0
@kompan28: do pewnego momentu to było moje ulubione mięso, ale szybko się okazało, że to nie mięso mi smakuje tylko panierka i smażone xD od roku mam odruch wymiotny na mięso i przestałam je jeść w ogóle
  • Odpowiedz
@Zmorka: polecam pieczenie jako najlepszą formę przyrzadzania mięsa, w większości przypadków nie musisz dodawać żadnego tłuszczu, więc brak dodatkowych kalori, a wychodzi pysznie.
  • Odpowiedz
  • 0
@kompan28: wszystko po trochu, chciałabym troszkę schudnąć, ale też podreperować swoje zdrowie, bo mam marne wyniki po latach zaniedbań, depresji i w ogóle
  • Odpowiedz
@Zmorka: Na zdrowym to się nie znam, ale jak chcesz schudnąć, to nie polecam jakichś rozmaitych diet co ich powstaje na pęczki, tylko zwyczajny deficyt kaloryczny. Będziesz sobie mogła jeść co lubisz, a schudniesz. U mnie działa.
  • Odpowiedz
a jak przekonałeś się do jedzenia, które Ci nie smakuje?

@Zmorka: ja jak byłem mały to piłem w opór słodzonych napoi. W końcu przestałem je pić i mi się smak zmienił. Teraz nawet banany są dla mnie za słodkie
  • Odpowiedz
@Zmorka: przeciez najpyszniesze rzeczy - mieso, jajka, ryby, orzechy, sery, jogurty, itp - sa wlasnie najzdrowsze :)
to naprawde jest bardzo proste, taki jest naturalny design natury dla kazdego zwierzecia

p.s. wiadomo, istnieje nutella itp .. ;> ale to trzeba zrozumiec ze system chce nas oszukac, i umiec sie od tego uwolnic
  • Odpowiedz
@zat4ra: To nie system chce nas oszukać tyko flora jelitowa, która ma wpływ na to co nam smakuje. Jak latami je się konkretne produkty to za tym idzie rozwój flory jelitowej dostosowanej do tych konkretnych produktów. Jak przestajesz je dostarczać to flora jelitowa bardzo mocno wpływa na twój mózg i pragnienie tych konkretnych produktów. Dlatego jak się przemożesz, zaczniesz inaczej jeść, to po czasie dostosujesz florę do nowych produktów a
  • Odpowiedz
  • 1
@zat4ra: problem w tym, że najpyszniejsze dla Ciebie, ja nie jem mięsa, nienawidzę ryb, nie lubię jogurtów, sery tylko żółte tłuste, orzechy lubię, ale są tłuste i ciężkostrawne. Z tych wymienionych to jajka są moim bezpiecznym wyborem i jem je w różnych formach.
  • Odpowiedz