Wpis z mikrobloga

@Randy_the_Ram: Jaskinia Czarna znajduje się w tatrach zachodnich i rzeczywiście jest większa od jaskiń jurajskich. Jednak nie jest ona największą jaskinią w polskiej części tatr. Największa sala to sala Fakro w jaskini Małej a największe studnie znajdują się w Wielkiej Śnieżnej. Aby wejść do tych jaskiń trzeba znać techniki linowe, bez tego się fizycznie nie da tam wejść gdyż duża część tych jaskiń to odcinki pionowe pokonywane na linach. Jeśli
  • Odpowiedz
@Randy_the_Ram: ja też po kursie już kilka lat, nieco pochodziłem po jaskiniach swego czasu, ale niestety ze względu na dzieciaki i obowiązki dawno już w dziurach nie byłem. Trochę sprzętu czeka w piwnicy na lepsze czasy.
Najfajniejsze z tej zabawy IMO nie są same jaskinie ale techniki linowe właśnie. Nigdy nie wiadomo kiedy się taka wiedza przyda.
  • Odpowiedz
@reventon: No dokładnie, choćby znajomość węzłów jest mega przydatna w życiu. Zresztą, po takim kursie możesz spokojnie pracować jako alpinista przemysłowy. Zdradzisz w którym klubie robiłeś kartę?

Zastanów się, czy nie chciałbyś sprzedać szpeju, pewnie mógłbym od Ciebie odkupić parę rzeczy :)
  • Odpowiedz