Wpis z mikrobloga

Jak szukacie firm montujących fotowoltaikę on-grid? Bo gdzie nie spojrzę, to za 15k zł oferowany jest jakiś bieda-zestaw typu 5kW (panele + inwerter). Przecież za 15k zł to można już sobie zrobić off-grid 8kW z magazynem 16kWh, na inwerterze Anenji. Skąd taka rozbieżność? Gdzie znaleźć firmę, co zamontuje mi on-grid po normalnych cenach? Chodzi mi głównie o papiery dla Taurona, żebym mógł mieć on-grid, bo większość instalacji mogę zrobić sobie sam.

#fotowoltaika #ongrid #offgrid
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@luklew: żadna firma ci nie zrobi za tyle instalacji, a papiery możesz sobie sam wyrobić. To jest sep g1 jakieś 800zł albo możesz poszukać elektryka który ci odbierze twoją instalacje. Samego sepa w 1 dzień możesz mieć.
  • Odpowiedz
  • 0
@lobo: o, tego nie wiedziałem. A poza SEP G1 są jeszcze jakieś wymagania, np. co do falowników które można podpiąć w on-grid?
Edit: ok, znalazłem że tak, muszą mieć PTPiREE
  • Odpowiedz
@luklew: zrob instalacje, elektryk za 500zl podbije i elo. Za 6kw z magazynem 15kwh wolaja po 36-40k na 8% vat i to na deye low voltage xD p----------o te firemki. Na dobrych gratach spokojnie kolo 20k i to na 23% vat...
  • Odpowiedz
@luklew: Dwa lata temu zamontowałem sobie druga instalacje 13.5kWp za 32tys. Potem wystarczy przekonać kogoś z uprawnieniami żeby się podpisał na zgłoszeniu
  • Odpowiedz
to za 15k zł oferowany jest jakiś bieda-zestaw typu 5kW (panele + inwerter).

@luklew: w tej cenie jest 5k na osprzęt (w tym profile, kable, rozdzielnicę itd, które w zasadzie i tak zawsze są, i podobnie kosztują, czy dasz 3kW czy 30kW), a 10k na robotę dla tej firmy ;) (bo też - czy robią 3,5, 15kW - w zasadzie roboty tyle samo, dojazd itd... )
  • Odpowiedz
za 15k zł to można już sobie zrobić off-grid 8kW z magazynem 16kWh, na inwerterze Anenji

@luklew: znajdziesz pewnie i firmy happy solar za połowę tej ceny.
Tylko że nikt tego nie zamontuje bo nikt nie chce brać odpowiedzialności za wynalazki.

Jak uważasz że drogo to załóż firmę i montuj taniej - na tanie usługi zawsze będą chętni
  • Odpowiedz