Wpis z mikrobloga

Mam wrażenie, że USA i Izrael przeliczyły się ze zmianą władz Iranu na ich marionetki, tak jak w Wenezueli (Delcy Rodríguez jest ultra pro-izraelska). I stąd plany zniszczenia Wyspy Chark i infrastruktury elektrycznej, bo zrobić tam drugą Stref Gazy - gruzowisko z którego podniesienie się jest praktycznie nieodwracalne. Bez Chark gospodarka Iranu nie istnieje.

Jak to dobrze, że Europa pokazała im środowy palec. Ja zawsze byłem pro-USA (moje historyczny wpisy i komentarze na mikro mi świadkiem), ale teraz liczę na to, że USA w-----a się w drugi Wietnam i dostanie w------l. Wszystko ma, k---a, swoje granice.

#usa #iran #izrael #wojna
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 326
@123_: Mam wrażenie ze planem stanow i izraela była ludność cywilna, na ktorej powstanie liczyli. Nie wypaliło. Planem B byli Kurdowie ale jak widac nie dali sie po raz kolejny wykorzystać. I teraz casus r00sji. Wycofać sie nie da, ale wygrać też nie
  • Odpowiedz
Mam wrażenie ze planem stanow i izraela była ludność cywilna, na ktorej powstanie liczyli.

@azirck: To był plan trumpa. Planem izraela było po prostu wciągnięcie usa do wojny. Z punktu widzenia izraela celem jest zawsze osłabianie przeciwników i sianie zamętu w regionie a nie jakakolwiek stabilizacja. Nie mówiąc już o tym, że pokój = sąd nad netaniahu.
  • Odpowiedz
@duzy_krotki:

Nawet jakby jakąś marionetkę wstawili to tam jest tak niestabilnie, że za tydzień byłby u Allaha z wizytą.

To swiat islamski, żadna marionetka nie przejdzie.Tam nie ma poparcia kongresmanów, czy przekupnych urzędasów.
  • Odpowiedz
USA w-----a się w drugi Wietnam i dostanie w------l

@123_: a ja nie. Wietnam był wojną ekonomiczna, trzeba było rozdmuchać przemysł ciężki i zbrojeniowy, co trzeba przyznać udało się.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
@driveback: Uważałem, że Grenlandia to będzie blef, przypłynie armada USA, UE zacznie panikować, giełdy zaczną lecieć w dół, a rodzina Trumpa i jego znajomi zarobią kolejne miliardy na insider tradingu i wycofają się jak gdyby nic. Ciekawe czy rozważy rzeczywiście przyłożenie pistoletu do głowy UE przez realną próbę aneksji Grenlandii.
  • Odpowiedz
@123_: ja tam czekam az tą pomaranczowa małpe wywala na zbity pysk, pogonia proruskie partie z UE i NATO bedzie sie musialo zjednoczyc i zrobic porzadek
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 4
Czemu bez tej wyspy gospodarka Iranu nie istnieje?

@tmzz: To wyspa zmieniona w terminal naftowy, przechodzi tam 90% całej produkcji ropy Iranu. Nie ma Chark = nie ma Iranu.
  • Odpowiedz
Jak to dobrze, że Europa pokazała im środowy palec. Ja zawsze byłem pro-USA (moje historyczny wpisy i komentarze na mikro mi świadkiem), ale teraz liczę na to, że USA w-----a się w drugi Wietnam i dostanie w------l. Wszystko ma, k---a, swoje granice.

@123_: Spoko, też jestem zazwyczaj raczej pro-USA bo mimo wszystko jednak lubię ten kraj i ludzi. Natomiast to nawet nie było pokazanie środkowego palca, to była słuszność i
  • Odpowiedz
Hali Kultury

@123_: bo atak na dowództwo polityczne i wojskowe miał racje bytu w grudniu po południu. A nie po tym jak reżim tak krwawo stłumił protesty, że się mocno uspokoiło. Teraz to musztarda po obiedzie.

Nawet jakby to był atak w czasie protestu, to Iran to społeczeństwo, gdzie matki i ojcowie popierają reżim który morduje ich dzieci. A sam protest młodych to za mało.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
im chodzi o zniszczenie Iranu i zredukowanie jego statusu do Państwa upadłego tak jak Irak czy Syrię

@bolekndm: Irak, Syria i Afganistan są na smyczy USA i Izraela. Nie nazwałbym ich upadłymi, jak Somalię, albo Sudan. Jest tam jakiś balans i latają tam dyplomaci z USA i vice-versa. Al-Dżuliani, który był jednym z dowódców Al-Nusry fotografował się z Trumpem w Białym Domu.
  • Odpowiedz