Wpis z mikrobloga

W 2025 roku w Europie sprzedano ponad 50 mln książek polecanych przez społeczność BookToka, co przełożyło się na 800 mln euro przychodów dla branży wydawniczej

Z badań Media Control przeprowadzonych w Niemczech wynika, że TikTok (#booktok) staje się coraz istotniejszym źródłem inspiracji dla młodych czytelników – ponad jedna trzecia osób w wieku 16-39 lat odkrywa tam nowe książki.

W czasie, gdy część globalnego rynku wydawniczego mierzy się z wyzwaniami, dane wskazują, że to właśnie młodsze pokolenia napędzają jego ponowny wzrost, a platformy cyfrowe odgrywają w tym procesie coraz większą rolę.

W księgarniach książki z listy #booktok Bestsellers są oznaczane oficjalnymi naklejkami #booktok, co ułatwia czytelnikom odnalezienie najpopularniejszych tytułów zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i online.

Społeczność #booktok dynamicznie się rozwija. Na całym świecie powstało już ponad 75 milionów materiałów oznaczonych tym hashtagiem, co czyni ją jedną z najbardziej aktywnych społeczności czytelniczych w internecie.

https://rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/tiktok-wplywa-na-sprzedaz-milionow-ksiazek-w-europie-i-tworzy-listy-bestsellerow/

#ksiazki #tiktok
solejukowski - W 2025 roku w Europie sprzedano ponad 50 mln książek polecanych przez ...

źródło: 1000081178

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@solejukowski: na zdjeciu same romansidla, popularne wsrod niewyzytych bab, ktorym brakuje milosnych uniesien. Chcialbym zobaczyc statystyke ile ksiazek popularnonaukowych czy nawet fantasy jest wypromowane przez tiktonga w porownaniu do pocieraczy.
  • Odpowiedz
  • 4
@1X6D:

popularne wsrod niewyzytych bab, ktorym brakuje milosnych uniesien

To raczej przesadzony wniosek, myślę że wcale tu nie chodzi o jakieś nadrabianie braków w życiu osobistym, tylko po prostu o rozrywkę
  • Odpowiedz
  • 3
@1X6D: z małych przykładów, to bodajże "Ja, która nie poznałam mężczyzn" jest bestsellerem wydawnictwa ArtRage dzięki tikokowi, a to coś na pograniczu post apo i literatury pięknej, bardzo dobra książka, więc jest i miejsce na solidne książki (chociaż no oczywiście zdecydowana większość to na pewno badziewie)
  • Odpowiedz
@solejukowski: sam to zauważam ostatnio że totalnie nie mam ochoty scollowac kolejnej strony na yt abo reddicie bo wszystko się zrobiło bardzo słabe
Sam przez to sięgnąłem po ksiazke
  • Odpowiedz
@1X6D: no wiadomo, j-----e smoków i rzucanie czarów to metafizyka, spotkanie z najwyższym, romasindło to natura, książka jak książka
  • Odpowiedz
  • 0
@Cadfael: wskaz choc 1 ksiazke, w ktorej jest j-----e sie z elfami. O j-----u sie gangusami jest masa ksiazek, ktore sa chetnie kupowane. A tu masz ksiazke o j-----u sie z ksiedzem. Czekam na Twoj ruch
1X6D - @Cadfael: wskaz choc 1 ksiazke, w ktorej jest j-----e sie z elfami. O j-----u ...

źródło: 1000003959

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 2
@Cadfael: widzisz, rzucasz teza ze jest ksiazka o j-----u elfow, choc nie masz wiedzy i dopiero bedziesz googlowac czy jest taka. I w dodatku okazujesz brak szacunku wlaczajac sie do dyskusji i piszesz, ze nie jestem kims wartym zaangazowania. Brawo, plec empatyczna w pelnej okazalosci xD
  • Odpowiedz